ΠΙΕΡΙΑ
Εφτασαν να καταδικάσουν ανήλικους μαθητές

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός στο μεγαλείο του. Οι εντεταλμένοι δικαστές τιμώρησαν, με επίπληξη, 13 μαθητές που πήραν μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το Νοέμβρη του '98

Σάββατο 29 Γενάρη 2000

Ούτε οι δικαστικές καταδίκες πρόκειται να πτοήσουν τους μαθητές. Θα απαντήσουν στον κυβερνητικό αυταρχισμό
Καταδικάστηκαν τελικά από το Δικαστήριο Ανηλίκων Πιερίας οι 13 μαθητές εκλεγμένοι στο 15μελές του Μαθητικού Συμβουλίου του Γυμνασίου Πλαταμώνα κατηγορούμενοι για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κύρια τη διήμερη κατάληψη, που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο τους το Νοέμβρη του 1998. Μπορεί, οι δικαστές, εκτελώντας άνωθεν εντολές, στην κατεύθυνση της τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, να μην «εξάντλησαν την αυστηρότητά» τους, αφού επέβαλλαν την ποινή της επίπληξης στους ανήλικους μαθητές, αλλά αυτό είναι πρωτοφανές για τα μαθητικά χρονικά, αφού τη «ρετσινιά» του ένοχου, τα παιδιά αυτά, θα την κουβαλάνε μέχρι να ενηλικιωθούν.

Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών και αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που παραβρίσκονταν ξέσπασαν σε επικρίσεις και προχώρησαν σε μαχητική πορεία στο κέντρο της Κατερίνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κατά παραγγελία - όπως τη χαρακτήρισαν - τρομοκρατίας.

Οι γονείς που βρέθηκαν είτε ως μάρτυρες είτε ως κηδεμόνες των παιδιών τους εντός της αίθουσας κατήγγειλαν πως η εισαγγελέας κ.Παπαθεοδώρου ενήργησε με ακράτητο αυταρχισμό και μένος εναντίον των μαθητών, ενώ από της αρχή της δίκης δεν έκρυψε πως επρόκειτο να προτείνει την καταδίκη τους επιζητώντας, εντεταλμένα, δεδικασμένο των «μαθητοδικείων». Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μάλιστα δε δίστασε να πει στους γονείς πως αυτή η δίκη θα είναι μόνο η αρχή. Καθώς, όπως δήλωσε, ήδη ετοιμάζονται δικογραφίες για τους μαθητές που μετείχαν στις καταλήψεις των Λυκείων του Νομού και προδικάζοντας πως σε αυτούς οι ποινές θα είναι ακόμη σκληρότερες, αφού ενήργησαν ως παράδειγμα για τους μικρότερους.

Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, οι μαθητές που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της «διατάραξης της οικιακής ειρήνης και την παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας κατ' εξακολούθηση» έπρεπε να τιμωρηθούν. Και επειδή τους «αναγνώρισε» το γεγονός ότι δεν «είχαν πλήρη συναίσθηση των πράξεών τους» λόγω της μικρής τους ηλικίας, πρότεινε τη μικρότερη των ποινών, αυτή της επίπληξης. Χαρακτηριστικό της δίκης είναι ότι κράτησε σχεδόν δύο ώρες, ενώ καθηγητές, γονείς και μαθητές που κατέθεσαν ως μάρτυρες δήλωσαν πως η εισαγγελέας δεν τους άφηνε να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους. Τους διέκοπτε συνεχώς με διάφορες άλλες ερωτήσεις προσπαθώντας να τους μπερδέψει. Αλλωστε, μη επιθυμώντας παρατηρητές - συμπαραστάτες των δικαζόμενων μαθητών, επέτρεψαν την είσοδο μόνο στους 13 ανήλικους και έναν κηδεμόνα τους διατάζοντας να εκκενωθεί ακόμη και ο διάδρομος.

Οι μαθητές δε θα σταματήσουν τους αγώνες

Στο πλευρό των μαθητών η Δήμητρα Αρίσση, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου τόνισε: «Δεν μπορεί κανένας και καμία καταδικαστική απόφαση να σταματήσει αυτά τα παιδιά που έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Τα παιδιά κρίθηκαν ένοχοι, βέβαια υπέστησαν τη μικρότερη των ποινών, αλλά υπέστησαν μια τιμωρία. Τους υπέβαλαν την ποινή της επίπληξης, την οποία θα κουβαλούν μαζί τους μέχρι να ενηλικιωθούν, που σημαίνει ότι μέχρι τα δεκαεφτά τους χρόνια αυτό θα το έχουν στην πλάτη τους».

Η Κατερίνα Κακουλίδου, μέλος του Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Κατερίνης δηλώνει στο «Ρ» πως «μπορεί η ποινή που επιβλήθηκε στους 13 μαθητές να ήταν η ελάχιστη, αλλά δεν παύει αν είναι μια καταδίκη των μαθητικών αγώνων. Εμείς σαν Συντονιστικό δηλώνουμε και βροντοφωνάζουμε ότι οι μαθητές δε θα φοβηθούν, δε θα τρομοκρατηθούν γιατί ξέρουν ότι έχουν δίκιο, γιατί αγωνίζονται για το μέλλον τους».

Εκεί ήταν και ο νομάρχης Πιερίας Χ. Παπαστεργίου που χαρακτήρισε την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας που οδηγεί στις διώξεις μαθητών, «απρέπεια και ασέβεια στο παρόν και στο μέλλον του τόπου».

«Το δικαστήριο σήμερα καταδίκασε τους μαθητές», επισήμανε ο Σάββας Σιδηρόπουλος, γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ. «Τους καταδίκασε για συγκεκριμένη πράξη. Και αυτή είναι ότι οι μαθητές διεκδίκησαν την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, διεκδίκησαν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους. Την καταδικάζουμε και εμείς αυτήν την ενέργεια, καταδικάζουμε και την κατεύθυνση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση για την ποινικοποίηση όλων των αγώνων».

Με ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Περιοχής Κεντροδυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ υπογραμμίζει: «Ο αυταρχικός κατήφορος αυτής της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό. Δε φτάνει που έφερε στα δικαστήρια παιδιά 14-15 χρόνων, γιατί αγωνίζονται μαζί με τους χιλιάδες συμμαθητές τους σε όλη τη χώρα ενάντια στην πολιτική που υπονομεύει το δικαίωμά τους στη μόρφωση, τους καταδίκασε και από πάνω με την ποινή της "επίπληξης" για να δείξει για μια ακόμη φορά την κατρακύλα και τους φόβους της. Η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να επιβάλει τους νόμους - εκτρώματα, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ, παρά την εδώ και δύο χρόνια καθολική αντίσταση του μαθητικού και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος, την έχει μετατρέψει στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

«Παρών» στα δικαστήρια έδωσε η ΕΛΜΕ Πιερίας, αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ. Το Συντονιστικό Σχολείων Πιερίας, πάντως συνεχίζει τον αγώνα και καλεί σε συνέλευση τους μαθητές την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.