ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ανοιχτά μέχρι τη 1 το ξημέρωμα τα καταστήματα στη Χαλκιδική!

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Τρίτη 31 Ιούλη 2018

Στιγμιότυπο από την απεργία των εργαζομένων στο Εμπόριο στις 24 Ιούνη
Τη δυνατότητα παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, καθημερινά έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, για το διάστημα 23 Ιούλη - 30 Οκτώβρη, αποφάσισε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη των συνδυασμών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και «Πολίτες Μπροστά» της Ν. Παυλίδου (είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ).

Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23/7, με τη σχετική εισήγηση να μοιράζεται μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει τη διοίκηση της Περιφέρειας, που, όπως σημειώνει, «κερδίζει» μια ακόμη αντεργατική - αντιλαϊκή πρωτιά.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Περιφέρειας με την απόφαση αυτή οδηγεί: «Τους εμποροϋπαλλήλους στην εξόντωση, με την εντατικοποίηση της δουλειάς μέχρις εξάντλησης, με μισθούς μάλιστα πείνας. Στην παραπέρα επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Τους ήδη πιεσμένους από τη συνολική πολιτική αυτοαπασχολούμενους του εμπορίου στη φυσική εξάντληση προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του ανταγωνισμού, αλλά και σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους, που μακροπρόθεσμα υπονομεύει την προσπάθειά τους να διατηρήσουν το όποιο μεροκάματό τους και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους, αφού η πείρα έχει δείξει ότι δεν συνοδεύεται από αύξηση τζίρου και κυρίως κερδών.

Εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο σε εξαφάνιση του ελεύθερού τους χρόνου, σε σμπαράλιασμα της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, σε πρόωρη φθορά της υγείας τους. Αφού θα είναι υποχρεωμένοι να είναι στο πόδι έως τουλάχιστον τις δύο τα ξημερώματα και να υποχρεώνονται συχνά να συνεχίζουν την επόμενη το πρωί σε νέα βάρδια στα καταστήματα.

(...) Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από αυτήν την απόφαση, όπως άλλωστε και συνολικά από το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο στο οποίο στηρίζεται, είναι οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου και οι μεγαλοξενοδόχοι. Που και με αυτό το μέτρο θα ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά, συγκεντρώνοντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των αυτοαπασχολούμενων και ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους αξιοποιώντας το πρόσφορο έδαφος που δημιουργείται για επικερδή τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.

(...) Για τη στήριξη των ίδιων συμφερόντων εξάλλου ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για προγράμματα τουριστικής προβολής.

Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται και η διοίκηση της Περιφέρειας το ρόλο της στην ανάπτυξή της ως περιφερειακός μηχανισμός επιβολής της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ένας ρόλος που ειδικά στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων εδώ και χρόνια η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, στηρίζοντας την πλήρη απελευθέρωση και την κατάργηση της Κυριακής αργίας, πρωταγωνιστώντας στην οργάνωση "λευκών νυχτών" κ.λπ.».

Να δοθεί απάντηση

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, στον τομέα του Εμπορίου και συνολικότερα, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές συσπειρώσεις της ΠΑΣΕΒΕ, να δυναμώσουν την πάλη τους: