ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας στην κεντρική έκθεση
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Από ξενάγηση στο χώρο της κεντρικής έκθεσης στο περσινό Φεστιβάλ
Μεράκι, όρεξη, ψάξιμο... Ξανά και ξανά. Να επιλεχτεί ό,τι καλύτερο, να βρεθεί το κατάλληλο αρχείο. Να αποδοθούν - όσο αυτό γίνεται στο πλαίσιο μίας έκθεσης - το μεγαλείο της ηρωικής 100χρονης πορείας του ΚΚΕ και η 50χρονη διαδρομή της ΚΝΕ. Ετσι προετοιμάζεται ήδη από το Μάη η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ. Μέλη και στελέχη της ΚΝΕ ασχολούνται με το ψάξιμο στο Αρχείο του ΚΚΕ. Δίπλα οι αρχιτέκτονες και τα σχέδια, οι γραφίστες. Δουλεύουν όλοι σαν ένας άνθρωπος, χωρίς να υπολογίζουν χρόνο και κόπο.

Στόχος είναι, μέσα από τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζεται για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, να παρουσιαστούν οι σημαντικότερες στιγμές από την Ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και τα πολύτιμα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν. Οι ίδιες οι ενότητες που αποτελούν την έκθεση, μαρτυρούν τον στόχο αυτό. Περίοπτη θέση στην έκθεση θα κατέχουν οι κορυφαίες σελίδες από την Ιστορία του Κόμματος και του ελληνικού λαού τη δεκαετία του '40 (ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η Κατοχή, η ίδρυση και δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, η εποποιία του ΔΣΕ), η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών απέναντι στο αστικό κράτος.

Η 50χρονη πορεία της ΚΝΕ και οι Οργανώσεις νεολαίας που έδρασαν πριν από την ίδρυσή της, θα κατέχουν τη δική τους θέση μέσα από δύο ξεχωριστές ενότητες της έκθεσης. Μέσα από αυτές θα παρουσιάζεται η διαρκής προσπάθεια από το Κόμμα για οικοδόμηση στη νεολαία, ήδη από την ίδρυσή του (ίδρυση της ΟΚΝΕ), αλλά και σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης (ΕΠΟΝ, Αετόπουλα, ΔΝΕ κ.τ.λ.). Μέσα από την παρουσίαση της 50χρονης πορείας της ΚΝΕ, αναδεικνύεται ο πρωτοπόρος ρόλος της σε όλες τις συνθήκες για την οργάνωση του αγώνα των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Οι ενότητες της έκθεσης

Η έκθεση συμπληρώνεται με ενότητες που αφορούν τα παρακάτω θέματα:

-- Η ίδρυση του ΣΕΚΕ στις 17/11/1918 στον Πειραιά

-- Η πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, σκοπός ύπαρξης και δράσης του Κόμματος

-- Η αδιάρρηκτη σχέση του Κόμματος και της ΚΝΕ με τον επαναστατικό - κομματικό Τύπο («Ριζοσπάστης», «Οδηγητής» κ.τ.λ.) και τον μαρξισμό - λενινισμό

-- Η προσπάθεια του Κόμματος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του για τη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στην Ελλάδα

-- Ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας

-- Το ΚΚΕ και ο προλεταριακός διεθνισμός - Η δράση του ΚΚΕ για την ισχυροποίηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Η μέχρι τώρα έρευνα στο Αρχείο του ΚΚΕ ήδη έχει προσφέρει μικρούς «θησαυρούς», υλικά τα οποία με διάφορους τρόπους θα έχουν τη θέση τους στην έκθεση του Φεστιβάλ. Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται, πέρα από το φωτογραφικό υλικό που θα υπάρχει στην έκθεση, να αξιοποιηθούν και άλλες μορφές, όπως βίντεο αλλά και εγκαταστάσεις που θα αποδίδουν το κλίμα της περιόδου, θα δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση, με χαρακτηριστική την προσπάθεια για τρισδιάστατη απεικόνιση τυπογραφείου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμά την Απελευθέρωση της Αθήνας και το Δεκέμβρη του 1944 (2019-11-14 00:00:00.0)
Πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις (2019-09-19 00:00:00.0)
Ενας χώρος ανοιχτός για όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν, να γνωρίσουν, να μελετήσουν (2017-06-13 00:00:00.0)
Συγκινητική μαρτυρία για τις φυλακές και τις εξορίες (2016-09-20 00:00:00.0)
Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα 70χρονα του ΔΣΕ (2016-08-07 00:00:00.0)
Θα αναρτήσει στο διαδίκτυο δύο νέες ιστοσελίδες (2016-06-09 00:00:00.0)