ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιδρούν σε απληρωσιά, ομηρία και εντατικοποίηση

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Από παλιότερη κινητοποίηση υγειονομικών
«Καμία επανάπαυση, να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι», απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και καλεί σε συγκέντρωση, σήμερα Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, με το εξής πλαίσιο αιτημάτων: Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, έκτακτοι και άλλοι συνάδελφοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου. Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Να σταματήσει η επιχειρηματική δράση στον κλάδο.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο βδομάδες στον επίτροπο ελεγκτή Οικονομικών, με βασικό αίτημα να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι. Μετά την παράσταση δόθηκε το ποσό των 1.200 ευρώ, «το οποίο δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό μέρος από τα έως 20.000 ευρώ που χρωστούν στον καθένα. Η κίνηση της διοίκησης, αν και προϊόν πίεσης από τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να δημιουργήσει επανάπαυση», σχολιάζει η Επιτροπή Αγώνα. Μετά από νέα πίεση της Επιτροπής, αναγγέλθηκε ότι θα δοθούν άλλα 600 ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Αιτία δεν είναι η «κακή διαχείριση»

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως το φαινόμενο «επαναλαμβάνεται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Θα ήταν κοντόφθαλμο να θεωρεί κανείς ότι η ομηρία χιλιάδων συναδέλφων σε όλη τη χώρα είναι προϊόν "κακής διαχείρισης". Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομηρία υφίσταται ανεξάρτητα από το αν πληρώνονται ή όχι (...) Η καθυστέρηση πληρωμών, το καθεστώς της ελαστικότητας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ. δηλώνουν την πάγια στόχευση της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, για την κατάργηση της μονιμότητας και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας. Επομένως η πάλη για την καταβολή των δεδουλευμένων των επικουρικών συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των δομών Υγείας, αυτή είναι η πραγματική αντιπαράθεση και η διοίκηση καθώς και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις είναι ικανότατοι στο να τη συγκαλύπτουν».

Η Επιτροπή Αγώνα καταδικάζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ως άξια συνεχιστής των προκατόχων της υλοποιεί την ίδια πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας.

Απλήρωτες εφημερίες

Το «κρυφτούλι» πίσω από επιτρόπους αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στο Κέντρο Υγείας 1ης ΥΠΕ και στο «Τζάνειο», οι οποίοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σημειώνει ότι «το πρόβλημα προκύπτει από την απαράδεκτη άρνηση των δύο (αντίστοιχων) επιτρόπων του ΕΣ να θεωρήσουν τα εντάλματα πληρωμής επικαλούμενες τον νέο νόμο περί ωραρίου, τον οποίο η κυβέρνηση με δική της μονομερή πρωτοβουλία καθιέρωσε, παρά την αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών, και του οποίου νόμου η κυβέρνηση πάλι με δική της πρωτοβουλία έχει αναστείλει την εφαρμογή του».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από το υπουργείο Υγείας να λύσει άμεσα το θέμα, όπως ήδη από τις 23/7 έχει δεσμευτεί σχετικά ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, στους εκπροσώπους των γιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού».

Εξόντωση γιατρών, σε κίνδυνο η υγεία του λαού

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Ναυπλίου και Αργους, που εξαναγκάζει τους γιατρούς σε υπερεφημέρευση με συνεχόμενα εντέλλεσθε.

«Ιδιαιτέρως για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις χειρουργικές κλινικές, η διοίκηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σωματική και ψυχική εξόντωση των συναδέλφων και για τις όποιες ενδεχομένως ιατρικές παραλείψεις προκύψουν εξαιτίας της υπερεφημέρευσης, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού της περιοχής. Αντί να αναγκάζει, παράνομα, τους γιατρούς σε υπερεργασία, οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για προσλήψεις μόνιμων γιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων. Η συνεχής επίκληση της έκτακτης ανάγκης και τα συνεχή εντέλλεσθε αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης μόνο έκτακτο και προσωρινό δεν είναι. Είναι δείγμα της κατάστασης που επικρατεί σε όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών και την εντεινόμενη υποχρηματοδότηση», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί: Να δοθεί άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 6ωρο - 5θήμερο - 30ωρο, 1 εφημερία τη βδομάδα.