ΣΥΡΙΑ
Η «επόμενη μέρα» στο προσκήνιο
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

AP

Ο Ρώσος επιτελάρχης, στρατηγός Σ. Ρουτσκόι, δείχνει στο χάρτη τις περιοχές που ελέγχει πλέον η κυβέρνηση της Συρίας κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«ΗΠΑ και Δύση θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Συρίας και να βελτιώσουν εκεί τη ζωή των προσφύγων», δήλωσε από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Σιγκαπούρη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος, που βλέπει ότι η νέα μοιρασιά στη Συρία - μετά την ήττα των τζιχαντιστών - πλησιάζει προετοιμάζει το έδαφος για τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων. Ετσι, ασκεί «άσφαιρη» κριτική σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι αρκούνται μόνο στη «βασική ανθρωπιστική βοήθεια» στη Συρία ενώ ο ανταγωνισμός που επίκειται θα είναι σφοδρότατος.

Το ίδιο διάστημα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, διαπίστωσε ότι πλέον η κατάσταση στα σύνορα της Συρίας με τα κατεχόμενα (από τη χώρα του) Υψίπεδα του Γκολάν και το Ισραήλ «έχει πλέον επανέλθει εκεί που ήταν πριν από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου» στη Συρία το 2011. Ο Λίμπερμαν πρόσθεσε πως η χώρα του δεν έχει σκοπό να παρέμβει, να επέμβει ή να πραγματοποιήσει επιχειρησιακά σχέδια στο συριακό έδαφος εφόσον αφενός η Συρία σεβαστεί τη διμερή συμφωνία του 1974 για τα μεταξύ τους σύνορα, αφετέρου η συριακή κυβέρνηση δεν επιτρέψει να μετατραπούν τα εδάφη της σε «πεδίο δράσης» ιρανικών δυνάμεων για την εξαπόλυση επίθεσης στο Ισραήλ ή τη μεταφορά όπλων στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσε παράλληλη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι σε επιδρομή μαχητικού του σκοτώθηκαν χτες επτά τζιχαντιστές που εισήλθαν στα νότια Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία. Ως κομμάτι του ίδιου «παζλ» εμφανίστηκε στη συνέχεια η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ότι κυανόκρανοι του ΟΗΕ επέστρεψαν στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν πραγματοποιώντας ξανά, μετά από χρόνια, περιπολίες, με τη βοήθεια ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας...

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, η Διεθνής Αμνηστία χτες απηύθυνε «έκκληση» στην Τουρκία να τερματίσει τις «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, όπου πραγματοποιεί στρατιωτική επέμβαση από τις 20 Γενάρη.