ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί την ένταξη στα ΒΑΕ εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια

Κατέθεσε Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Από παλιότερη κινητοποίηση υγειονομικών
Την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας Ανδ. Ξανθό και Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο.

Οπως σημειώνει, «χιλιάδες εργαζόμενοι, που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, δεν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πάγια πρακτική να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, να μην υπάρχει γιατρός εργασίας ή τεχνικός ασφαλείας, να διενεργούνται συμβάσεις με υπεργολάβους υπηρεσιών ΥΑΕ - ΕΞΥΠΠ ή πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και με μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ακόμα, επιδεινώνονται οι συνθήκες και οι όροι εργασίας, αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και μειώνονται οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι οι σταθερές μόνιμες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί στη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά περίπου 1.600 θέσεις, σαν να έχει δηλαδή κλείσει άλλο ένα νοσοκομείο, και μάλιστα σχετικά μεγάλο.

Την ίδια ώρα, ο θεσμός των ΒΑΕ δεν έχει επεκταθεί στο χώρο του Δημοσίου. Εργαζόμενοι και κλάδοι που έχουν ενταχθεί στον ιδιωτικό τομέα στα ΒΑΕ δεν έχουν ενταχθεί στο Δημόσιο.

Διακρίσεις συνεχίζονται ακόμα και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκλεισμού από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος είναι οι προσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι νοσηλευτές που εργάζονται μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ και χιλιάδες άλλοι υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ το άρθρο 18 του ν. 4354/2015, που προβλέπει ότι επίκειται "ευθυγράμμιση" του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος στο Δημόσιο με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ταυτόχρονα το άρθρο 396 του ν. 4512/2018 προβλέπει τη σύσταση "ειδικής επιτροπής" για την επανεξέταση από "μηδενική βάση" των προϋποθέσεων καταβολής, των δικαιούχων και του ύψους του ανθυγιεινού επιδόματος.

Οπως καταγγέλλεται από συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, στην πραγματικότητα σχεδιάζεται περικοπή ή και κατάργησή του σε κατηγορίες εργαζομένων ή και σε όλους.

Η μη ένταξη χιλιάδων εργαζομένων στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, που επιπλέον στους χώρους Υγείας έχει συνέπειες και για την υγεία και ασφάλεια των ασθενών, ο αποκλεισμός από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η σχεδιαζόμενη περικοπή του επιδόματος, εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", με εργαζόμενους φτηνούς και "ευέλικτους" - με όσο το δυνατόν λιγότερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό κ.λπ.».

Αμεσα μέτρα

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν ώστε: