ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Νέες αντιδράσεις απέναντι στις απειλές Τραμπ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Copyright 2018 The Associated

Από συνάντηση αντιπροσωπειών των Ιράν, ΕΕ και Ρωσίας στις 6/7 στη Βιέννη, όπου συζήτησαν για τη συνέχεια της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι κυβερνήσεις Κίνας και Γερμανίας εμφανίστηκαν και χτες διατεθειμένες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μπίζνες με το Ιράν, παρά την προχτεσινή απειλή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως όποιος κάνει μπίζνες με την Τεχεράνη δεν θα μπορεί να κάνει μπίζνες με την Ουάσιγκτον.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως το Πεκίνο διατηρεί την αταλάντευτη θέση για αντίθεση σε μονομερείς κυρώσεις με εξωχώριες δικαιοδοσίες, τονίζοντας πως η εμπορική συνεργασία της Κίνας με το Ιράν «είναι λογική, διαφανής, δίκαιη και νόμιμη». Επισήμαναν πως δεν παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως «όλα τα νόμιμα» δικαιώματα της Κίνας θα πρέπει να προστατευτούν.

Το ίδιο 24ωρο, Γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν έχουν εξωχώριες επιπτώσεις και παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο. «Η Γερμανία αναμένει πως οι ΗΠΑ θα συλλογιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όταν θα αποφασίσουν για κυρώσεις», φέρεται να επισήμαναν, κατά το «Ρόιτερς». Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε «αύξηση της αστάθειας» στην περιοχή. Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Passauer Neue Presse», ο Μάας αποκάλεσε «λάθος» την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, επειδή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή. «Δίνουμε μάχη για τη συμφωνία, επειδή είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας να φέρουμε ασφάλεια και διαφάνεια στην περιοχή», τόνισε.

Στην Τεχεράνη, πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ξεκαθάρισε πως «δεν είναι θέμα ταμπού» για τη χώρα του η πιθανότητα συνομιλιών με τις ΗΠΑ, προβλέποντας εντούτοις ότι δεν θα είχαν νόημα δίχως μία ξεκάθαρη ατζέντα. Ο Ιρανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι κατά καιρούς αντικρουόμενες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων αποδεικνύουν «το χάος που επικρατεί στην αμερικανική εξωτερική πολιτική». Τέλος, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.