ΣΑΜΟΣ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο χτες
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001

Εφημερίδα «Χαραυγή»

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στη Σάμο, με συμμετοχή μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών
«Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κανά πύραυλο να πάρουμε βιβλία», «Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», «Μόρφωση, δουλιά για όλα τα παιδιά», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», ήταν κάποια από τα πολλά συνθήματα που εκατοντάδες παιδιά από τα Γυμνάσια, Λύκειο και ΤΕΕ της πόλης της Σάμου βροντοφώναξαν χτες το πρωί, διαδηλώνοντας μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους.

Ενα συλλαλητήριο που μπολιάστηκε από την αντιπολεμική διάθεση του λαού και της νεολαίας, συνδέοντας το πρόβλημα της Παιδείας με τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που επιβάλλει στη χώρα μας το ΝΑΤΟ.

Ανάλογο συλλαλητήριο έγινε και στο Καρλόβασι. Η πανεκπαιδευτική συγκέντρωση με παράλληλη 3ωρη στάση των καθηγητών πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης γονέων και εκπαιδευτικών (15/10).

Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο Ψήφισμα της συγκέντρωσης είναι: Δημόσια και δωρεάν Παιδεία, άμεση κάλυψη των κενών σε καθηγητές ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, τα βιβλία να δίνονται με την έναρξη του σχολικού έτους, το κράτος να καλύπτει οικονομικά τις ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών.

«Δε διεκδικούμε, αλλά απαιτούμε την άμεση λειτουργία των σχολείων μας και αυτή τη φορά έχουμε μαζί μας τους γονείς και τους καθηγητές», είπε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Καρβούνη, εκπρόσωπος των μαθητών.

Εκ μέρους των καθηγητών ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δ. Λάκας τόνισε ότι οι καθηγητές στηρίζουν και συμπαραστέκονται στον αγώνα των μαθητών.

Ενώ ο Νάσος Συμεωνίδης, εκπρόσωπος των γονιών, τόνισε ότι το ψήφισμα θα επιδοθεί στο υπουργείο Παιδείας, τα ΜΜΕ, τοπικά και αθηναϊκά, ενώ κατέληξε ότι αν τα προαναφερόμενα προβλήματα δε λυθούν άμεσα, τότε τα σχολεία θα κλείσουν στο τέλος Οκτώβρη.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κατάσταση στα γυμνάσια και λύκεια του νομού μας είναι απελπιστική, καθώς το 50% των καθηγητών δεν έχει ακόμα διοριστεί, χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες, ενώ τα βιβλία (ειδικότερα του ΤΕΕ) δεν έχουν καν τυπωθεί. Τέλος το κράτος κατά απαράδεκτο τρόπο δεν έχει αποδώσει ακόμα 96 εκατ. που χρωστά στους μεταφορείς (ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ) από προηγούμενα χρόνια(!), με αποτέλεσμα να απειλείται η διακοπή της μεταφοράς των μαθητών από τα χωριά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό «μάθημα» σε πολλά σχολεία (2007-10-18 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών (2003-10-17 00:00:00.0)
Πανελλαδική - παλλαϊκή κινητοποίηση αύριο (1998-11-25 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (1998-11-05 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα καθηγητές - μαθητές (1998-11-04 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την αντιεκπαιδευτική πολιτική (1998-10-17 00:00:00.0)