ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση των κειμηλίων μας
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001

Αντικειμενα της συλλογής Μητσοτάκη που βρισκονται στο μουσείο Χανίων
«Συρραφή ασύνδετων μεταξύ τους χωρίων και προτάσεων με επικαλύψεις, αντιφάσεις και υπερβολικά λεπτομερείς ή αντίθετα λακωνικότατες διατυπώσεις κατά άνισο τρόπο» χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο σύλλογος διαπιστώνει πως στο νομοσχέδιο «δεν τίθεται κατά ρητό τρόπο ότι η προστασία των αρχαίων μνημείων προτάσσεται κάθε άλλου» και προβληματίζεται για το αν ο νομοθέτης έλαβε υπόψιν του την ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία (5351/32), «ώστε να τεκμηριώνεται η ανάγκη της κυρώσεώς του απλώς από τη Βουλή με τη διαδικασία των κωδίκων». Πρόκειται για έμμεση αναφορά στη δήλωση του υπουργού, στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, ότι το νομοσχέδιο «πέρασε» από τη Βουλή μέσω του «ολυμπιακού πολυνομοσχεδίου», συνεπώς απομένει μόνο η ψήφισή του με τη διαδικασία των κωδίκων. Δηλαδή δεν επιτρέπεται καμία τροπολογία και το ν/σ θα ψηφιστεί ή όχι, όπως έχει.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στο ν/σ υπάρχει «πολυδιάσπαση των ρυθμίσεων προστασίας των μνημείων», π.χ. στον καθορισμό ζωνών προστασίας (δε γίνεται σαφές αν αφορούν αρχαία ή νεότερα μνημεία, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης). «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αναφέρεται πουθενά η προστασία των αρχαιολογικών χώρων από την αυθαίρετη δόμηση», ενώ «ανάλογη σύγχυση παρατηρείται και στα άρθρα για την προστασία των κινητών ευρημάτων».

Θεωρούν ότι είναι «τουλάχιστον ανεξήγητη» η «εξάρτηση των ενεργειών - επιστημονικής ή διοικητικής φύσεως - της υπηρεσίας από τον υπουργό», αφού ο συγκεντρωτισμός των σχετικών διατάξεων θα επιφέρει «διόγκωση της γραφειοκρατίας και δυσλειτουργίες».

Για την «απεριόριστη δυνατότητα προσκτήσεως αρχαίων από κατόχους και συλλογείς», ο σύλλογος τονίζει ότι «οι κάτοχοι δεν μπορεί να μετατρέπονται σε συλλογείς και ότι ο αριθμός των συλλεκτών δεν μπορεί να αυξάνει συνεχώς». Οι αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν ότι η δράση των αρχαιοπωλών πρέπει να περιοριστεί και «πρέπει ρητά να οριστεί ότι απαγορεύεται η ίδρυση ή αναγνώριση νέων ιδιωτικών αρχαιολογικών μουσείων».

Ο σύλλογος προσθέτει ότι «το νομοσχέδιο υποβαθμίζει το ρόλο και το έργο του αρχαιολόγου της Υπηρεσίας», αφού καλείται να δημοσιεύει τα αποτελέσματα των ερευνών του στον ίδιο χρόνο με ερευνητές άλλων ιδρυμάτων που διαθέτουν χρόνο και χρήμα για την έρευνα. Ο ΣΕΑ είναι αντίθετος στην εκχώρηση αρχαιοτήτων σε τρίτους μέσω των δανεισμών χωρίς όρους, προϋποθέσεις και χρονικά όρια και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την ανταλλαγή αρχαίων έργων με άλλα πολιτιστικά αγαθά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνο για τον πολιτισμό (2013-03-02 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι (2004-12-08 00:00:00.0)
Κώδικας συμπεριφοράς απέναντι στα μνημεία (2004-01-17 00:00:00.0)
«Πολύ καλή υποδοχή» διαπιστώνει ο υπουργός! (2002-06-06 00:00:00.0)
Συρραφή και προχειρότητα (1998-05-14 00:00:00.0)
Αποκαταστάσεις και ασυνεννοησίες (1996-02-01 00:00:00.0)