Κύθηρα, ένα χρόνο μετά...
Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Eurokinissi

Κύθηρα, τις μέρες της μεγάλης φωτιάς
Ενας χρόνος έχει περάσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στα Κύθηρα και κατέκαψαν 20.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Κι όμως, ακόμη ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας νέας καταστροφικής πυρκαγιάς, όπως ανέδειξε η πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε στο νησί κλιμάκιο του ΚΚΕ. Τον τελευταίο χρόνο, αν και υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό του έμψυχου δυναμικού στο Τοπικό Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που αριθμεί 27 άτομα (16 μόνιμους, 7 πενταετείς και 4 εποχιακούς), σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής όμως, αλλά και σε ό,τι αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού, η κατάσταση μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Την ίδια στιγμή, πεπαλαιωμένος παραμένει ο στόλος των οχημάτων, αφού εκτός από ένα, το οποίο είναι 11 ετών, τα υπόλοιπα είναι τουλάχιστον 20ετίας. Ακολουθώντας τη γενικότερη τάση παράδοσης τμημάτων κρατικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, έτσι κι εδώ η συντήρηση τον οχημάτων γίνεται από ιδιώτη και μάλιστα εκτός νησιού, κατάσταση που δυσχεραίνει την άμεση αποκατάσταση βλαβών και τη γρήγορη παράδοση των οχημάτων για υπηρεσία.

Μεγάλες είναι επίσης οι ελλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τοπικού Κλιμακίου και στην υλικοτεχνική υποδομή, στον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, όπως για παράδειγμα στις φιάλες οξυγόνου, οι οποίες συν τοις άλλοις χρειάζεται να σταλούν στο Γύθειο για αναγόμωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για τη γραφική ύλη (μελάνια, εκτυπωτές), και όλα αυτά τη στιγμή που το προσωπικό της Υπηρεσίας υφίσταται μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα (π.χ. το κόψιμο των αποζημιώσεων εκτός έδρας, το οποίο είναι «στα σκαριά»)...