Ιστορικός περίπατος στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στην περιοχή που βρισκόταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ το 1948, στην Πέτρα Μούκα. Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 4 μ.μ.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστές του ΔΣΕ, μαζί με τη «νέα σπορά» που τώρα «ανθίζει», 8χρονα και 10χρονα παιδιά, απλοί άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη δράση του ΔΣΕ, να περπατήσουν στις βουνοπλαγιές που ποτίστηκαν από το αίμα των ηρωικών μαχητών του, συναντήθηκαν έξω από την Αεοτομηλίτσα. Από εκεί με αυτοκίνητα έφτασαν μέχρι τον Καμπίτσιο, από όπου ξεκίνησε η πεζοπορία.

Μια πανέμορφη διαδρομή, με ευκολοβάδιστα μονοπάτια μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς. Από τον Καμπίτσιο έως τα καζάνια κάτω από τη μεγάλη Αρρένα. Στη διαδρομή, στις διάφορες στάσεις, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έδειχνε τα αποτυπώματα - τεκμήρια της οργάνωσης και της λειτουργίας του Αρχηγείου του ΔΣΕ. Την έδρα του Γενικού Αρχηγείου, αμπριά, πολυβολία κ.ά. Μίλησε για την οργάνωση της επιμελητείας, της υγειονομικής περίθαλψης, τις μονάδες που έδρασαν στην περιοχή, τη στήριξη. Είπε ότι κάθε χωριό, κάθε σπιθαμή χώματος, έχει τα σημάδια αυτών των ηρωικών αγωνιστών που δεν λύγισαν, δεν υποτάχθηκαν.


Από εκεί η πεζοπορία συνεχίστηκε προς την κορυφή της Πέτρα Μούκα. Σε ένα από τα υψώματά της, από όπου φαίνεται πανοραμικά όλο το θέρετρο των επιχειρήσεων, ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη του Γράμμου το 1948, που ολοκληρώθηκε με τον μεγάλο ελιγμό προς το Βίτσι, κάτω από τη μύτη του αστικού στρατού. Στάθηκε επίσης στην ιστορία των αγώνων του λαού της περιοχής. Οπως είπε, ο λαός πήρε τα όπλα, έφτιαξε το στρατό του και λευτέρωσε τον τόπο του από τον ξένο κατακτητή, κέρδισε την ανεξαρτησία του και οργάνωσε τη ζωή του. Σε αυτήν την περιοχή, μία από τις ελεύθερες περιοχές της χώρας, συγκρότησε τη δική του Λαϊκή Εξουσία. Και όταν χρειάστηκε, με πολύτιμη παρακαταθήκη την εμπειρία του, ξαναπήρε τα όπλα για τη δεύτερη αναμέτρηση, αυτήν τη φορά με την ντόπια αστική τάξη. Ο λαός ήταν άλλωστε που τροφοδότησε τον ΔΣΕ με έμψυχο δυναμικό, βοήθησε στην κατασκευή των οχυρωμάτων, στη συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά και στη στήριξη με κάθε είδους βοήθεια, τροφή, ρουχισμό κλπ.

Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε με τους πεζοπόρους ιχνηλάτες της Ιστορίας να κατεβαίνουν στην Γκούρα και από εκεί στην Αετομηλίτσα.