ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Συμπληρωματικά» κονδύλια για υποδομές και αποστολές του ΝΑΤΟ

Δίπλα στο 2,4% του ΑΕΠ που ξοδεύεται για εξοπλισμούς στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, μερικά εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κατευθύνονται σε έξοδα για εργασίες σε βάσεις και για συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

CROWN COPYRIGHT

Οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών στη Σούδα απορροφούν ένα μεγάλο μέρος από τα «συμπληρωματικά» κονδύλια για το ΝΑΤΟ
Ενδεικτικές για το πού εστιάζει το ενδιαφέρον του το ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές υποδομές και «υπηρεσίες» στην Ελλάδα, είναι οι δαπάνες που εγκρίνονται ανά Επιτελείο για τις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Εννοείται βέβαια ότι το σύνολο των στρατιωτικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό υπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, πολύ περισσότερο που η Ελλάδα καλύπτει σταθερά και ξεπερνά τη «νόρμα» του 2% επί του ΑΕΠ, που τίθεται ως στόχος για όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Εχει ωστόσο σημασία να δει κανείς και τις άλλες, «συμπληρωματικές» δαπάνες, κυρίως επειδή σκιαγραφούν τη σημασία που έχουν για το ΝΑΤΟ αεροδρόμια, βάσεις και άλλες υπηρεσίες «εξυπηρέτησης» στην Ελλάδα, αλλά και η συμμετοχή του έμψυχου υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιτελεία, σχολές και άλλες αποστολές του ΝΑΤΟ.

Στοχευμένες δαπάνες ανά Επιτελείο

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Αμυνας, την 1η Φλεβάρη 2018, σε έγγραφο με θέμα «Διαμόρφωση - Εκτέλεση Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ Ετους 2018» ζητά αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, για αμιγώς ΝΑΤΟικές δαπάνες, που κατανέμονται ανά Γενικό Επιτελείο.

Από τις δαπάνες αυτές ξεχωρίζει το ποσό των 800.000 ευρώ, με το οποίο το ΓΕΕΘΑ συμμετέχει στις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του Πεδίου Βολής Κρήτης (ή «NATO Missile Firing Installation» - NAMFI, πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους). Στις δαπάνες του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνονται και άλλα 2.807.000 ευρώ ως συνεισφορά στο ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα, για το ΓΕΣ προβλέπονται 100.000 ευρώ ως εθνική συμμετοχή σε έργα του ΝΑΤΟ, 600.000 ευρώ ως εισφορά στο ΝΑΤΟ, 178.500 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών, που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», αλλά και 1.230.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ».

Ενδιαφέρον έχουν και οι δαπάνες του ΓΕΝ, που κατανέμονται ως εξής: 250.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης «ειδικών αποθηκών» του ΝΑΤΟ, 120.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του σταθμού FORACS Κρήτης (στο ΝΑΤΟικό κέντρο FORACS στη Σούδα - ένα από τα 3 τέτοια κέντρα διεθνώς - επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων της λυκοσυμμαχίας όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται), 500.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», 4 εκατ. ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ» και 250.000 ευρώ «λοιπές εισφορές».

Να σημειωθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό εμφανίζει τα μεγαλύτερα κονδύλια για δράση στο εξωτερικό στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, καθώς λόγω της φύσης του Σώματος αλλά και της κατεύθυνσης που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, διατηρεί μόνιμα μονάδες του στην περιοχή της Μεσογείου, με τη μία ή την άλλη αφορμή και αποστολή. Τέλος, για το ΓΕΑ προβλέπονται περίπου 2 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στελεχών του σε στρατηγεία και αποστολές του ΝΑΤΟ και άλλα 2 εκατ. ευρώ για «λοιπές εισφορές».

Κονδύλια για κρίσιμες υποδομές

Από τον επιμερισμό των παραπάνω ποσών προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: