«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ»
Νέος δολοφονικός μηχανισμός
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018

Το Σεπτέμβρη του 2017, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν μίλησε στους φοιτητές της Σορβόννης για τις λεγόμενες «νέες προκλήσεις του καιρού μας», όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ρύθμιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σε αυτές συμπεριέλαβε την «άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης» και παρουσίασε τις προτάσεις του:

Δεν πέρασε από τότε μεγάλο διάστημα και στις 25 Ιούνη 2018, η Γαλλία ανακοίνωσε τη δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων». Σε αυτήν συμμετέχουν Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Εσθονία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία. Εγινε δηλαδή πράξη η δημιουργία ενός ακόμη δολοφονικού επεμβατικού μηχανισμού με κορμό χώρες από την ιμπεριαλιστική ΕΕ.

Η πρωτοβουλία που προώθησε η Γαλλία έχει σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των γενικών επιτελείων ευρωπαϊκών χωρών που είναι πρόθυμες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η «κοινή, ταχύτερη αντίδραση» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ.

Οι προτάσεις Μακρόν προκάλεσαν αρχικά την αντίδραση της Γερμανίας, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τον αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην ΕΕ στο να συγκροτούν και να ελέγχουν μηχανισμούς καταστολής και επεμβάσεων. Τελικά όμως η Γερμανία αποφάσισε να ενταχθεί σε αυτήν την πρωτοβουλία, διότι παράλληλα - όπως δόθηκαν και διαβεβαιώσεις - θα διατηρηθεί η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η οποία θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2007.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, την ίδια μέρα δημιουργίας της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων», με δηλώσεις του δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Θα χαιρετίσουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ για την άμυνα, αλλά ταυτόχρονα βεβαίως θα τονίσουμε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν ανταγωνίζονται το ΝΑΤΟ, αλλά ουσιαστικά συμπληρώνουν το ΝΑΤΟ και τη συλλογική άμυνα που παρέχει το ΝΑΤΟ».

Στις 27 Αυγούστου 2018, ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας σε πρεσβευτές χωρών της ΕΕ και συνεχίζοντας την ίδια τακτική στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ξεκαθάρισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέτει πλέον την ασφάλειά της αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναπόκειται σε εμάς σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή κυριαρχία» και ανήγγειλε σχέδιο για την «ενίσχυση της ασφάλειας» της Ευρώπης.

Ο λαός μας θα πρέπει να είναι ανήσυχος, διότι κοντά στους ήδη επεμβατικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς δημιουργούνται νέοι, με σκοπό την καλύτερη - αποτελεσματικότερη οργάνωση στρατιωτικών δυνάμεων για επεμβάσεις και πολέμους, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία) καθώς και ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ - ΕΕ).

Χρειάζεται να δυναμώσει η συσπείρωση με το ΚΚΕ. Να οργανωθεί ο αγώνας για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Να κλείσουν οι βάσεις στη χώρα μας, που αποτελούν ορμητήριο για πολεμικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις και εμπλέκουν επικίνδυνα τη χώρα μας σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία. Ολα τα παραπάνω τίποτε καλό δεν προοιωνίζουν για τα λαϊκά συμφέροντα, τα στρατευμένα παιδιά του λαού και τους στρατιωτικούς.


Μάλαμας ΤΣΑΡΔΑΚΗΣ
Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.