ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Εφοπλιστές - ΥΕΝ δολοφονούν εργάτες... »

Οι μεταλλεργάτες «όργωσαν» χτες τον Πειραιά, δείχνοντας τον ένοχο και αξιώνοντας δικαίωση για τους νεκρούς τους. Νέα απεργιακή κινητοποίηση, αύριο Πέμπτη

Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001

Περικυκλωμένο από διαδηλωτές βρέθηκε χτες το κτίριο των δικαστηρίων στον Πειραιά
Για δεύτερη μέρα χτες, μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, καθαριστές, ναυπηγοξυλουργοί, όλοι οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κατέβηκαν στους δρόμους του Πειραιά, ξεμπροστιάζοντας, με τα συνθήματα και τα πανό τους, τους δολοφόνους που το μεσημέρι του Σαββάτου έκαψαν ζωντανούς τους πέντε μεταλλεργάτες στο αμπάρι του «γκαζωμένου» γκαζάδικου «ΣΕΪΛΟΡ», βυθίζοντας στο πένθος το Πέραμα και άλλες εργατουπόλεις.

Στο δρόμο θα βρίσκονται και αύριο Πέμπτη, με συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια, όπου έχουν κληθεί να απολογηθούν στον ανακριτή Πειραιά οι 5 που συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για το έγκλημα, ενώ για την άλλη Τρίτη, 30 του μήνα, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει κηρύξει παμπειραϊκή 4ωρη στάση εργασίας 11 με 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα, πολύμορφα εκφράζεται και η αλληλεγγύη των υπόλοιπων κλάδων εργαζομένων προς τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης. Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία βρέθηκαν και χτες στο πλευρό των απεργών. Εκεί ήταν ναυτεργάτες, οικοδόμοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, αλλά και οι μαθητές του Περάματος. Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ.

«Η αγωνιστική πίεση που ασκούμε είναι τόσο μεγάλη, ώστε τέθηκαν σε λειτουργία οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί», ανέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Ιορδάνης Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος κατήγγειλε το ΥΕΝ για το δελτίο Τύπου που εξέδωσε προχτές αργά το βράδυ και με το οποίο αφήνονται έμμεσα αιχμές για ευθύνες, για την έκρηξη στο «ΣΕΪΛΟΡ», της πενταμελούς Επιτροπής Ελέγχου στη Ζώνη και των εργαζομένων. «Σε λίγο θα μας πει ότι φταίνε οι νεκροί», σημείωσε ο συνδικαλιστής και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, «έτσι - ανέφερε - ώστε να τρέμουν αυτοί, εργολάβοι και τεχνικοί ασφαλείας, να μην πάθουμε τίποτα όταν θα μπαίνουμε στο βαπόρι». Κάλεσε τους απεργούς να συνεχίσουν τον αγώνα για να παρθούν μέτρα ασφαλείας, να αναπτυχθεί η Ζώνη και να εκσυγχρονιστεί, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί τα σωματεία.

Από τη χτεσινή διαδήλωση των μεταλλεργατών στους δρόμους του Πειραιά
Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Γιώργος Πατζακόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους εργάτες «να δώσουμε υπόσχεση ότι θα κόψουμε το χέρι αυτών που μας δολοφονούν». Επιχείρησε να μιλήσει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μίχας, όμως το... ανέβαλε λόγω των έντονων διαμαρτυριών των συγκεντρωμένων, καθώς στο πρόσωπό του - ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - είδαν την κυβέρνηση.

Στις 11 το πρωί, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν την πορεία τους, με πρώτο σταθμό τα δικαστήρια Πειραιά. «Εφοπλιστές, ΥΕΝ -δολοφονούν εργάτες - και οι δικαστές τους κάνουνε τις πλάτες», ήταν ένα από τα συνθήματα - σφυριά των διαδηλωτών στο βρώμικο κύκλωμα που θερίζει στη Ζώνη και αντήχησε στην οδό Σκουζέ όπου βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο. Εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο Εισαγγελίας κ. Λιόγα και τον εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, που έχει αναλάβει την υπόθεση. Οι εισαγγελείς υποσχέθηκαν να εξαντλήσουν τα περιθώριά τους για την απόδοση δικαιοσύνης για μια σειρά υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα στη Ζώνη.

Η πορεία συνεχίστηκε προς το ΥΕΝ. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, στην οποία συμμετείχε, εκτός από τους συνδικαλιστές, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, ο δήμαρχος Περάματος Ι. Πατσιλινάκος και ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, συναντήθηκε με τον υπουργό Χρ. Παπουτσή, ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να δεσμευτεί να μεσολαβήσει στον πρωθυπουργό για συνάντηση με τα σωματεία της Ζώνης (οι υφυπουργοί Χρ. Πρωτόπαπας και κ. Φωτιάδης δεν παραβρέθηκαν όπως είχε καθοριστεί, γιατί προτίμησαν να περιμένουν τις καινούριες τους καρέκλες). Τα σωματεία αποφάσισαν επιτόπου, να δώσουν περιθώριο στον πρωθυπουργό για να τους δεχτεί ένα μήνα. «Μετά - όπως είπε ο Ι. Πουντίδης - θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί από το Πέραμα να πάμε στου Μαξίμου»...

Αλληλεγγύη

Στην πόρτα του ΥΕΝ κόλλησαν τις φωτογραφίες από την έκρηξη και τους νεκρούς. Για να δείξουν πως γνωρίζουν και τον ένοχο
Η οργή και η αγανάκτηση που επικρατεί για το έγκλημα του περασμένου Σαββάτου στο δεξαμενόπλοιο «Sailor» στη Σαλαμίνα, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε μεταλλεργάτες, εκδηλώνεται καθημερινά με πλήθος ανακοινώσεων από εργατικά σωματεία και άλλους φορείς. Χτες την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της Ζώνης εξέφρασαν: Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών και η ΕΣΚ/ΥΠΑ.