ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργούν για τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στην ολομέτωπη εργοδοτική επίθεση

Η νέα δικαστική απόφαση ενάντια στην απεργία αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του ίδιου του δικαιώματος στην απεργία

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018

Νωρίς χτες το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η ΕΝΕΔΕΠ κρέμασαν στον Πύργο του Πειραιά γιγαντοπανό για την απεργία. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Πειραιά.
Με νέα 24ωρη απεργία από σήμερα στις 6 το πρωί, οι εργάτες στις προβλήτες II και ΙΙΙ της «COSCO» στο λιμάνι του Πειραιά, με μπροστάρη και οργανωτή το σωματείο τους, την Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), δίνουν μαχητική συνέχεια στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς, για προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας, η οποία αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και προσπαθεί να υπονομεύσει με κάθε τρόπο τον αγώνα τους, απέναντι στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη που έβγαλε χτες «παράνομη» για μια ακόμα φορά την απεργία στο λιμάνι, «ξετρυπώνοντας» ένα ακόμα «φασούλι» από το αστείρευτο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, απέναντι στην κυβέρνηση που διατηρεί και επεκτείνει όλο αυτό το πλαίσιο, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες του λιμανιού συνεχίζουν με τη σημερινή τους απεργία ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, Σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΝΕΔΕΠ με ανακοίνωσή της, την οποία εξέδωσε μετά τη γνωστοποίηση της νέας αντιαπεργιακής δικαστικής απόφασης, «η προσπάθεια της εργοδοσίας που αξιοποιεί όλα τα μέσα για να διασπάσει τους εργαζόμενους θα πέσει στο κενό. Ούτε εργοδοτικά σωματεία ούτε δικαστήρια μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητά μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να κρίνει παράνομη την απεργία μας δεν πτοεί κανέναν. Νόμος είναι το δίκιο μας. Νόμος μας είναι η υπογραφή ΣΣΕ με συγκροτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Νόμος είναι να γυρνάμε στα σπίτια μας σώοι και αξιοπρεπείς.

Η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρές ευθύνες που έχει απελευθερώσει τα χέρια της εργοδοσίας, με δεσμεύσεις απέναντι σε "COSCO", ΣΕΠ ΑΕ, "D-port" και εργολάβους.

Η εργοδοσία συνεχίζει να μην υπογράφει ΣΣΕ, αξιοποιώντας το δικό της μόρφωμα για να σαμποτάρει την υπογραφή ΣΣΕ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν πιο μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής, εργατικά σωματεία, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Τώρα όλοι μαζί σαν μια γροθιά δίνουμε τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης».

Ανεξάντλητο αντεργατικό οπλοστάσιο υπέρ του κεφαλαίου

Αρνούμενη να υπογράψει ΣΣΕ, ακριβώς γιατί θέλει εργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, η εργοδοσία της «COSCO» πήγε για μια ακόμα φορά στο δικαστήριο, απαιτώντας να βγει παράνομη η απεργία.

Η αγωγή της εργοδοσίας εκδικάστηκε χτες το πρωί, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου έγινε γνωστή το απόγευμα, κρίνοντας παράνομη και αυτήν την απεργία.

Υπενθυμίζουμε ότι από το Μάη έως σήμερα το σωματείο των εργαζομένων, η ΕΝΕΔΕΠ, έχει κηρύξει τέσσερις απεργίες. Τα δικαστήρια έκριναν ότι και οι τέσσερις είναι παράνομες, κάθε φορά για διαφορετικό λόγο, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προκάτοχοί της έχουν εξοπλίσει το κεφάλαιο με ένα ανεξάντλητο αντεργατικό οπλοστάσιο.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλά υποκριτικά για «επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων» και καλεί τάχα τα συνδικάτα να διεκδικήσουν την υπογραφή τους, προσφέρει ταυτόχρονα στο κεφάλαιο όλα τα εργαλεία για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, όπως έκανε και με την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε στην αρχή του 2018. Χτυπά δηλαδή το ίδιο το δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων να αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και για ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Αναλυτικότερα, η ΕΝΕΔΕΠ τον τελευταίο καιρό έχει κηρύξει απεργίες στις 31 Μάη, 1 Ιούνη, 6 Ιούνη και σήμερα.

Η πρώτη και δεύτερη απεργία κρίθηκαν παράνομες γιατί η εργοδοσία δεν είχε ενημερωθεί ένα 24ωρο πριν την κήρυξη της απεργίας. Το σκεπτικό των δύο δικαστικών αποφάσεων ήταν πανομοιότυπο.

Η τρίτη απεργία κρίθηκε παράνομη γιατί θεωρήθηκε ότι η ΣΕΜΠΟ ΑΕ είναι «κοινής ωφελείας» και θα έπρεπε η απεργία να αναγγελθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα.

Για τη σημερινή απεργία και αφού είχαν τηρηθεί και οι τέσσερις μέρες, το δικαστήριο ανέσυρε χτες ακόμα μια αντεργατική διάταξη: Συγκεκριμένα έκρινε ότι η απεργία είναι παράνομη γιατί οι θυγατρικές επιχειρήσεις της «COSCO» που προσέφυγαν σε αυτό (ΣΕΜΠΟ ΑΕ και «D-port») είναι «κοινής ωφελείας» και θα έπρεπε η ΕΝΕΔΕΠ πριν κηρύξει την απεργία να πάει σε... «48ωρο δημόσιο διάλογο με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ»!

Πρόκειται βέβαια για μια εντελώς προσχηματική επίκληση, για να «πατήσει» η αντιαπεργιακή απόφαση, καθώς δημόσιος διάλογος υφίσταται εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες, όταν και ξεκίνησαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις της ΕΝΕΔΕΠ με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ σε κάποιες συναντήσεις από αυτές μάλιστα συμμετείχαν και τα αρμόδια υπουργεία...

Μετά και τη χτεσινή δικαστική απόφαση, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε άμεσα το ίδιο απεργία για το συγκεκριμένο χώρο.

Διαλύθηκαν τα προσχήματα της εργοδοσίας

Νωρίτερα χτες, κατά την εκδίκαση της προσφυγής της εργοδοσίας, οι καταθέσεις των μαρτύρων ανέδειξαν ξεκάθαρα το δίκαιο των αιτημάτων των εργατών, αλλά και το ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να τα απορρίψει είναι πέρα για πέρα προσχηματικά.

Υστερα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργείων σε ορισμένες συναντήσεις, η εργοδοσία, επικαλούμενη την αντεργατική διάταξη που αναφέρθηκε παραπάνω, βγήκε να ισχυριστεί ότι δεν έγινε «δημόσιος διάλογος» και ότι η ΕΝΕΔΕΠ δεν είναι το αντιπροσωπευτικό σωματείο, αλλά αντιπροσωπευτικό είναι το άλλο «σωματείο», δηλαδή το εργοδοτικό «σωματείο» που ουσιαστικά έφτιαξε η ίδια.

Ο μάρτυρας που κατέθεσε για λογαριασμό της εργοδοσίας ήταν το λιγότερο διασκεδαστικός... Αρχικά δήλωσε «εργαζόμενος»... αλλά στην ερώτηση της προέδρου τι ειδικότητα έχει και στη συνέχεια στις παρόμοιες αλλεπάλληλες ερωτήσεις του δικηγόρου της ΕΝΕΔΕΠ έδωσε τις εξής απαντήσεις: Οτι είναι «στέλεχος της εταιρείας», «γενικών καθηκόντων», «υπάλληλος γραφείου», «ασχολούμαι με τα οικονομικά της εταιρείας», ενώ όταν ρωτήθηκε σε ποιο γραφείο δουλεύει, και πάλι πολλές φορές, απάντησε... «στην κόκκινη αποθήκη»! Ο ίδιος στη συνέχεια βεβαίωσε το δικαστήριο ότι η ΕΝΕΔΕΠ έχει λιγότερα μέλη από το εργοδοτικό «σωματείο», χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πώς γνωρίζει τον αριθμό των μελών του, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε δεν είναι μέλος του...

Οι καταθέσεις των μαρτύρων για λογαριασμό της ΕΝΕΔΕΠ διέλυσαν τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, αλλά έδειξαν και τι συνθήκες επικρατούν. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η εργοδοσία χρησιμοποιεί την εκ περιτροπής εργασία χωρίς όμως ο εργαζόμενος να ξέρει ποιες μέρες θα δουλέψει, περιμένοντας τηλεφωνική ειδοποίηση. Ακόμα κατατέθηκε ότι αιτήσεις εγγραφής στο εργοδοτικό «σωματείο» διακινούσαν στελέχη των επιχειρήσεων.