ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Δηλώσεις για αφοπλισμό
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Βρετανός στρατιώτης στο Μπέλφαστ. «Να μειώσει» τη βρετανική στρατιωτική παρουσία, υπόσχεται το Λονδίνο
ΜΠΕΛΦΑΣΤ-ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ευφορία επικρατούσε χτες στο Μπέλφαστ, στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο μετά την ανακοίνωση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) ότι «ξεκινά τη διαδικασία του αφοπλισμού του», μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ. Το θέμα για καιρό αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα - κατά την άποψη του IRA προσχήματα - στην «ειρηνευτική συμφωνία», που άρχισε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η ανακοίνωση οδήγησε σε μια αλυσίδα εξελίξεων. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε διά του περιβάλλοντος του υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζον Ριντ, σχέδια για απόσυρση στρατευμάτων της, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ο Ντέιβιντ Τριμπλ - που είχε αποχωρήσει από την πρωθυπουργία της αυτόνομης βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης και από τη Βουλή μαζί με το Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ - εμφανίστηκε τόσο ικανοποιημένος που ανακοίνωσε ότι ξαναστέλνει τους αποχωρήσαντες τρεις υπουργούς του στην τοπική κυβέρνηση έως την Παρασκευή. «Αυτή είναι η μέρα που μας έλεγαν πως δε θα βλέπαμε ποτέ - του αφοπλισμού του IRA», δήλωσε χαμογελώντας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, μίλησαν για «ιστορικό βήμα».

Ο Τζέρι Ανταμς κάλεσε «όλους όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία να συμβάλουν για να προχωρήσουμε». Ο Μάρτιν Μακ Γκίνες βρισκόταν χτες στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ.

Αναλυτές συνδέουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, την «ιστορική» απόφαση του IRA να προχωρήσει στον αφοπλισμό, με τον παγκόσμιο αντίκτυπο των γεγονότων της 11ης του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ και τη συνακόλουθη αμερικανική πίεση. Ιρλανδοαμερικανοί επιχειρηματίες, όπως και πολυάριθμοι Αμερικανοί διαμορφωτές πολιτικής, «απαίτησαν» να γίνει κάτι στην κατεύθυνση του αφοπλισμού. Πάντως, ο Μάρτιν Μακ Γκίνες αρνήθηκε ότι η απόφαση αφοπλισμού του IRA υπήρξε αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης.

Η εξέλιξη, παρά το «πανηγυρικό» κλίμα που έχει δημιουργήσει, ενέχει πάντως σοβαρούς κινδύνους. Πρώτιστος, κατά αναλυτές, είναι να υπάρξει μια βίαιη αντίδραση από την οργάνωση Αληθινός IRA: Ο Τζο Ντίλον, που έχει ασχοληθεί με τους αποσκιρτήσαντες από τον IRA που τη δημιούργησαν, σχολιάζει πως «μόνο το ένα κομμάτι του IRA αφοπλίζεται... ο Αληθινός IRA θα συνεχίζει να αντιστέκεται στη βρετανική κατοχή». Αντίστοιχες ανησυχίες προκαλούν οι αρνήσεις προτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως η Ενωση για την Αμυνα του Ολστερ (UDA), η Δύναμη Εθελοντών (LVF), αλλά και το Κόκκινο Χέρι του Ολστερ, να αφοπλιστούν.