Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ «SLOPS»
Θυσία στο βωμό του κέρδους!

Νεκρός βρέθηκε ο 25χρονος Βλ. Βλασόπουλος. Επιβαρυμένο το «παρελθόν» του πλοίου με καταγγελίες για εργασίες χωρίς μέτρα ασφάλειας. Καταγγέλλουν τα σωματεία εργαζομένων εργοδοσία και κυβέρνηση

Κομματιασμένος πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου «SLOPS 1» βρέθηκε χτες το πρωί από τους συναδέλφους του ο καθαριστής Βλάσης Βλασόπουλος, μόλις 25 χρόνων, που βρήκε φριχτό θάνατο όταν το βράδυ της Πέμπτης προκλήθηκε έκρηξη, που συγκλόνισε τη Σαλαμίνα και το Πέραμα, στο δεξαμενόπλοιο - διαχωριστήρα αποβλήτων πετρελαίου «SLOPS» ! Ο άτυχος καθαριστής βρισκόταν ακριβώς πάνω στο σημείο του πλοίου όπου έγινε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί μέτρα μακριά και να προσγειωθεί στο διπλανό πλοίο, το οποίο καιγόταν και χτες! Η ασύδοτη και εγκληματική δράση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η κάλυψη αυτών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έστειλε στον τάφο ακόμα έναν εργάτη που πάλευε για το μεροκάματο! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργασίες στο πλοίο γίνονταν βράδυ και ότι η υποδομή εργασιών στον τόπο της έκρηξης είναι ανύπαρκτη. Ειδικά στο συγκεκριμένο πλοίο, έχει στο παρελθόν διαπιστωθεί εργασία άκρως επικίνδυνη και χωρίς τη λήψη μέτρων ασφάλειας!

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τα σωματεία της Ζώνης και την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και την Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Απαίτησαν από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Α. Συρίγο, με τον οποίο και συναντήθηκαν, να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το νέο έγκλημα!

Το χρονικό της τραγωδίας


Γύρω στις 8.50 το βράδυ της Πέμπτης ένας φοβερός θόρυβος ξεσήκωσε τη Σαλαμίνα και το Πέραμα. Λίγο πριν, στο πλοίο είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διύλισης και γινόταν μεταφόρτωση των πετρελαιοειδών σε μαούνα, για να τα μεταφέρει στο διυλιστήριο. Ολοι κατάλαβαν. Κάποιος εργάτης πλήρωσε με τη ζωή του την ασυδοσία κάποιων που στην «πλάτη» τους φτιάχνουν περιουσίες. Εγινε έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «SLOPS» την οποία ακολούθησαν τέσσερις ακόμα εκρήξεις. Οι καπνοί φαίνονταν από το λιμάνι του Πειραιά. Η φωτιά ανεξέλεγκτη. Τη στιγμή της έκρηξης στο δεξαμενόπλοιο βρίσκονταν τέσσερις ναυτεργάτες. Ο άτυχος Βλάσης Βλασόπουλος, ο Πολιστάκ Μπογδάν Ουκρανός που νοσηλεύεται στο Τζάνειο με εγκαύματα, ο Α. Κυριακίδης καπετάνιος και ο Μ. Βρούχα καθαριστής, οι οποίοι γλίτωσαν από το μένος της φωτιάς.

Οι τρεις από τους τέσσερις ναυτεργάτες βγήκαν χάρη στην άμεση κινητοποίηση ενός ιδιοκτήτη λάτζας, ο οποίος βρισκόταν τη στιγμή της έκρηξης σε καφενείο στο χώρο της Γερμανικής σκάλας και έτρεξε χωρίς να σκεφτεί τον κίνδυνο. «Εγώ τους έβγαλα», είπε χαρακτηριστικά σοκαρισμένος από το θέαμα. Η φωτιά συνεχίζει, ενώ η πρόσβαση από την ξηρά είναι αδύνατη για τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Πλοιάρια της Πυροσβεστικής με δυσκολία ξεκίνησαν το έργο της κατάσβεσης, ενώ ρυμουλκά έσπευσαν να απομακρύνουν τα παραπλέοντα σκάφη. Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος έφτασε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Οι προσπάθειες για να σβήσει η φωτιά συνεχίστηκαν για ώρες.

Στο χώρο της γερμανικής σκάλας από την πρώτη στιγμή της έκρηξης έφτασαν κάτοικοι της περιοχής και συνδικαλιστές από τα σωματεία της Ζώνης και ναυτεργατικά σωματεία. Οργή και αγανάκτηση επικρατούσε στο χώρο για το νέο έγκλημα. Μαζί με το δεξαμενόπλοιο που καιγόταν, χάνονταν και οι ελπίδες για την ανεύρεση του Β. Βλασόπουλου. «Ποιος θα πληρώσει το νέο έγκλημα;», «Αυτό είναι το μεροκάματο του τρόμου»! Ηταν κουβέντες που έβγαιναν από τα στόματα των συγκεντρωμένων στο χώρο. Οι δυο ναυτεργάτες που κατάφεραν να γλιτώσουν, φανερά σοκαρισμένοι, δεν έφευγαν από το χώρο περιμένοντας να μάθουν για το συνάδελφό τους.

Το δεξαμενόπλοιο ανήκει στην εταιρία «HELLENIC SLOPS PERIVALLONTIKH EPE», η οποία είναι θυγατρική της εταιρίας «AEGEAN PETROLEUM INTERNATIONAL TRADING» του Δ. Μελισσανίδη. Τα αίτια ακόμα της έκρηξης δεν έχουν διαπιστωθεί, ενώ προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Πειραιά. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο είναι μεγάλης ηλικίας, περίπου 30 χρόνων, ενώ παρόμοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί σε τέτοιου είδους πλοία. Στο προϊόν του διαχωρισμού κυριαρχούν νερό και λάδια, ενώ η αναλογία του πετρελαίου είναι πολύ μικρή.

Ασύδοτη δράση

Η τακτική των εταιριών να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και γενικότερα να επιδίδονται σε μια σειρά παραβιάσεων και η κάλυψη αυτών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αποδεικνύονται πολύ χαρακτηριστικά από καταγγελίες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν από ναυτεργατικά σωματεία.

Συγκεκριμένα στις 17/9/1997 με ανακοίνωσή του το ναυτεργατικό σωματείο «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είχε καταγγείλει ότι στο δεξαμενόπλοιο «SLOPS» εργάζονταν αλλοδαποί χωρίς ασφάλιση και χωρίς ναυτολόγιο. «Δε συμβιβάζεται - συνέχιζε - να γίνονται συγχρόνως επισκευές των πλοίων και επεξεργασία των αποβλήτων. Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον περιβάλλοντα χώρο - στις κατοικημένες περιοχές και στα γύρω πλοία».

Στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΕΝ μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι διάταξη του Ναυτικού Δικαίου ο πλωτός διαχωριστήρας έχει την έννοια του βοηθητικού ναυπηγήματος και σε συνδυασμό με άλλη διάταξη του ίδιου Κώδικα δεν υποχρεούται στον εφοδιασμό του με ναυτολόγιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να καταπατούνται δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των ναυτεργατών! Αυτή τη δυνατότητα που δίνει το ίδιο το ΥΕΝ δυστυχώς επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Ουκρανός ναυτεργάτης στο «SLOPS» δεν ήταν στην κατάσταση προσωπικού! Να σημειωθεί επίσης ότι στο δεξαμενόπλοιο η οργανική σύνθεση συμπεριλάμβανε 1 υπάλληλο γραφείου (ο καπετάνιος), 1 συντηρητή και 6 καθαριστές!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ναυτεργάτης νεκρός από έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο (2020-09-05 00:00:00.0)
Ομόφωνο «ναι» στη «βόμβα» (2007-02-09 00:00:00.0)
Χρήση φλόγας χωρίς καθαρισμό! (2004-12-14 00:00:00.0)
Φονικό στον Περσικό (2004-06-11 00:00:00.0)
Απεργιακός αναβρασμός στα λιμάνια (1997-07-16 00:00:00.0)
"Εφτασε η ώρα"..! (1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ