Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010 - αριθ. φύλλου: 10753

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών της

ΚΚΕ: Πάλη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δουλειά με πλήρη δικαιώματα μετά τις σπουδές. Ρήξη με την πολιτική ΕΕ - πλουτοκρατίας, για την Ελλάδα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, όπου και η Παιδεία θα λειτουργεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Eurokinissi

  • ΚΝΕ: Συγχαίρουμε όλους εσάς που συμμετείχατε στις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δώσατε μια μάχη, οι ίδιοι και οι γονείς σας, με πολύ κόπο, θυσίες και έξοδα.
  • ΜΑΣ: Είτε οι βάσεις εισαγωγής ανεβαίνουν, είτε κατεβαίνουν, με ή χωρίς βάση του δέκα, οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΕΕ.
  • Πολύ περισσότεροι θα είναι φέτος οι φοιτητές και σπουδαστές από φτωχές λαϊκές οικογένειες, που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές ή θα αναζητήσουν δουλειά για να σπουδάσουν.
  • Να γίνει υπόθεση όλου του λαού η διεκδίκηση άμεσων μέτρων εξασφάλισης δωρεάν στέγασης, σίτισης και μετακίνησης των φοιτητών και σπουδαστών, παιδιών ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν.
  • Οι νέοι που έμειναν εκτός ΑΕΙ - ΤΕΙ θα μετατραπούν σε βορά των εμπόρων της κατάρτισης, ιδιοκτητών των «κολεγίων». Αυτοί που πέρασαν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ θα βρεθούν απέναντι στα προβλήματα της υποβάθμισης των σπουδών, σε προθάλαμους ελαστικής απασχόλησης και ανεργίας.
  • Σήμερα, υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις και για τα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, να φοιτήσουν σε δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές. Για τα παιδιά που εισάγονται, να σπουδάζουν σε μια πραγματικά ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

ΣΕΛ.  16  -  20

ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Δώρο στους εφοπλιστές

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. το στήριξαν στην ουσία του. Ενα νομοθέτημα που υπονομεύει εργασιακά δικαιώματα ναυτεργατών και ασφάλεια ναυσιπλοΐας, ενισχύοντας τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  13

ΦΑΡΜΑΚΑ
Η μείωση της δαπάνης πληρώνεται από το λαό

ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
Ξεκληρίζουν τους μικροπαραγωγούς

Καμιά αυταπάτη

Ο πρωθυπουργός είπε: «Συνεχίζουμε το έργο των αλλαγών και των ανατροπών (...) από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε προδιαγράψει, αναστροφής ουσιαστικά όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τελευταίων ετών». Σύμφωνα με το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, αυτά σημαίνουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση (περικοπές κρατικής χρηματοδότησης, χτύπημα των επικουρικών κλπ.), κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, δηλαδή παραπέρα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δραστικές περικοπές στις δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, ΟΤΑ κλπ., νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων (μεταφορές, π.χ. ΟΣΕ, διαχείριση νερού, ηλεκτρική ενέργεια), μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων και με το πέρασμα μεγάλης μερίδας ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε ΦΠΑ 23%, φοροαπαλλαγές και παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου με κρατικό χρήμα για επενδύσεις, «απελευθέρωση» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας του. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και αγρότες δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη. Η επίθεση εντείνεται. Χρειάζεται αποφασιστική οργάνωση και αντεπίθεση με ενιαίο μέτωπο σε κάθε κλάδο, κάθε τόπο δουλειάς, κάθε γειτονιά. Να αρνηθούν να πληρώσουν το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της κρίσης, να προτάξουν τη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών τους. Πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η σύσκεψη για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

ΣΕΛ.  3
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Διαχείριση εξαθλίωσης

ΣΕΛ.  12

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ