Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11830

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Στήριξαν και στηρίζουν το δρόμο που έφερε το λαό σε δραματική κατάσταση

ΣΕΛ.  4
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την ανάπλαση κέντρου και συνοικιών της Αθήνας

ΣΕΛ.  4

Πρωτομαγιά 2014 όλοι στην απεργία με το ΠΑΜΕ
  • Αθήνα: 10 π.μ. στο Σύνταγμα
  • Θεσσαλονίκη: 10.30 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου
  • Πειραιάς: 10.30 π.μ. στην πλ. Καραϊσκάκη

ΚΚΕ: Η 1η Μάη είναι μέρα ευθύνης, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητάνε να «βάλουμε πλάτη», για να επιστρέψει η καπιταλιστική ανάκαμψη, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τούς ανταγωνίζεται, για το ποιος είναι ο εκλεκτός διαχειριστής της ΕΕ και της καπιταλιστικής οικονομίας.

Να γυρίσουμε την πλάτη στα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οι δικές μας ανάγκες δε συμβιβάζονται με τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μπορούμε να κάνουμε αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση και την πάλη της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα της νέας γενιάς εργαζομένων, να απαλλαγούμε από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, να προωθήσουμε την ενότητα της τάξης, τη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπορέσουμε σήμερα να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στα νέα αντεργατικά μέτρα, που έχουν βάλει στο στόχαστρο και τη συνδικαλιστική δράση.

Γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού, στην εργατική τάξη, στους κλάδους και τους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές, στην Ευρωβουλή, στους Δήμους, στις Περιφέρειες.

Στις εκλογές του Μάη κάντε το βήμα! Στηρίξτε - ψηφίστε το ΚΚΕ!


ΣΕΛ.  11  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ανάπτυξη και το ΕΣΠΑ

Ο Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να ανακοινώσει το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης, όπου περιγράφονται οι τομείς της οικονομίας που τα επόμενα χρόνια το κράτος, με συστηματικές παρεμβάσεις υπέρ των μονοπωλίων, θα επιδιώξει να προσελκύσει επενδύσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Τύπο, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στην Κομισιόν την πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Οι δυο εξελίξεις συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Το «αναπτυξιακό σχέδιο» αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για τους τομείς όπου το κεφάλαιο «μυρίζεται» υψηλή κερδοφορία και μεγάλες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια. Καθόλου τυχαία, ένας από τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος είναι το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο Ερευνών του ΣΕΒ, επικεφαλής του οποίου υπήρξε στο παρελθόν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών.

Το ΕΣΠΑ, από την άλλη, αποτελεί ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα αξιοποιήσει το κράτος προκειμένου να τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τα χρήματα αυτά δε θα δοθούν μόνο ως άμεση χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις. Θα αξιοποιηθούν, επίσης, για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για την εξασφάλιση ακόμα φθηνότερης εργατικής δύναμης.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Ενας από τους στόχους, που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι να αυξήσει στο 70% (από 55%) το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες από 20 έως 64 χρόνων, με την αξιοποίηση και του ΕΣΠΑ. Ο στόχος αυτός είναι ενταγμένος στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και αφορά στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ.

Ο στόχος αυτός δεν αφορά στη δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας, με καλή αμοιβή, με συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα. Αντίθετα, προϋπόθεση για να επιτευχθεί είναι να γίνει ακόμα πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας για τους νέους εργαζόμενους και να αυξηθεί ο εργάσιμος βίος για τους μεγαλύτερους.

Αλλωστε, αυτό έκαναν μέχρι τώρα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο όνομα της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης, έγιναν σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό: Εκατοντάδες χιλιάδες πετάχθηκαν από τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, υπονομεύτηκε το δικαίωμα των γυναικών να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, θεσπίστηκε «πέναλτι» (μείωση της σύνταξης) για όσους επέλεγαν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα γενικά όρια κ. ά.

Από την άλλη, γενικεύτηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, μεγάλωσε η «ευελιξία», τα προγράμματα των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» προσαρμόστηκαν καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρήσεων, συστηματοποιήθηκε η μαθητεία, το κεφάλαιο απέκτησε πιο άμεση πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ολα αυτά έκαναν φτηνότερη την εργατική δύναμη, καθιέρωσαν τη μισοδουλειά - μισοζωή για τους εργαζόμενους, συνέβαλαν, ώστε να μειωθεί η απαιτητικότητά τους, μπροστά στην ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν σταθερή δουλειά. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και πριν και τώρα, είναι καθοριστική για να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα τέτοιες και άλλες ανατροπές.

Αυτό εννοεί η κυβέρνηση, όταν υπόσχεται να δημιουργήσει 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας έως το 2020 και να μειώσει κατά 450.000 τα άτομα που είναι σε κατάσταση φτώχειας, όπως εξαγγέλλει το υπουργείο που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η ανάπτυξη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου και της ΕΕ, στις οποίες τροχοδρομεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανταγωνιζόμενος μάλιστα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Για το λαό προβλέπεται: Μοίρασμα μιας κακοπληρωμένης θέσης στα δύο και τα τρία, υποβαθμισμένες ανάγκες και «τσακισμένα» δικαιώματα, ανακύκλωση της φτώχειας κ.ά.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
105 χρόνια από τη γέννηση του κομμουνιστή ποιητή

Σαν αύριο, Πρωτομαγιά του 1909, γεννήθηκε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος «σπλάχνο των σπλάχνων» του λαού. Εμελλε να είναι και ο ποιητής της Πρωτομαγιάς, γράφοντας για το ματωμένο Μάη του 1936 στο ποίημά του «Επιτάφιος». Τον ακούμε να μας γνέφει: «Σύντροφοι, σύντροφοι.../ μαζί σηκώσαμε στους ώμους μας/ τις γκρεμισμένες πολιτείες/ σηκώσαμε τις τσακισμένες πόρτες/ σηκώσαμε τη φωτιά (...) ΚΚΕ/ τρία κόκκινα γράμματα.../ δικό μας αίμα/ τρία κόκκινα γράμματα/ σεμνή υπογραφή του λαού μας/ στις λεωφόρους του μέλλοντος (...)»...


ΣΕΛ.  21

Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς θα κυκλοφορήσει ξανά στις 2 Μάη.



Από σήμερα η έκθεση φωτογραφίας για τα 15 χρόνια του ΠΑΜΕ

Την έκθεση θα φιλοξενεί μέχρι την Κυριακή 4 Μάη ο χώρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 π.μ. ως τις 8 μ.μ., με εξαίρεση τη μέρα της Πρωτομαγιάς, που θα ανοίξει μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης.


ΣΕΛ.  12
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διευρύνονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στα ανατολικά

ΣΕΛ.  19
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ - ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συνεχίζουν μαζικά την πανελλαδική απεργία

ΣΕΛ.  16
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΤΟΥ ΜΑΗ
Διδασκόμαστε - εμπνεόμαστε από την Πρωτομαγιά στους σύγχρονους εργατικούς αγώνες

ΣΕΛ.  14   -   15
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Στήριξη στο ΚΚΕ, στη μόνη δύναμη που μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός

ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ