Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2024 - αριθ. φύλλου: 14525

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Πάνω από 21 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ!

Ζαλίζουν τα πολεμικά κονδύλια που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός


ΣΕΛ.  5

Συναγερμός! Ολη η Ελλάδα στο πόδι για να μην περάσει το έγκλημα!

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, εάν δεν αποσύρει τώρα την τροπολογία και δεν προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων. Ολοι και όλες δίπλα στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ!

  • Αμεση απάντηση χτες με συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών | Νέο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, με παναττική στάση εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα | Κύμα αλληλεγγύης απ' όλη τη χώρα | Στην κινητοποίηση καλούν δεκάδες συνδικάτα | Στάση εργασίας και από άλλα σωματεία και Εργατικά Κέντρα
  • Οι εργαζόμενοι πέτυχαν να παραμείνουν στη δουλειά μέχρι να βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα | Δ. Κουτσούμπας: Να σημάνει ξεσηκωμός μέχρι να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα

RIZOSPASTIS


ΣΕΛ.  6   -   8

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η καρδιά του θηρίου

Το πολεμικό ανακοινωθέν που εξαπέλυσαν από την Ελβετία οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μαζί με τους στενούς συμμάχους τους ανά τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας, προμηνύει ένταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και κάνει ακόμα πιο ορατό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Η δήθεν ...ειρηνευτική διάσκεψη ήταν ένα κράμα απειλών ενάντια σε όποιον αμφισβητεί την ευρωατλαντική «ασφάλεια» και «σταθερότητα», μαζί με δεσμεύσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για μεγαλύτερη στήριξη της Ουκρανίας με χρήμα και όπλα.

Η μη πρόσκληση της Ρωσίας, η απουσία της Κίνας και η άρνηση περισσότερων από 10 κρατών να υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν (Σαουδική Αραβία, Ινδία, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μεξικό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βραζιλία - είχε πάει ως παρατηρητής - κ.ά.) δείχνουν τη βαθιά πόλωση που προκαλεί η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με υπόβαθρο την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η Ελβετία ήταν το προοίμιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις αρχές του επόμενου μήνα, όπου οι 32 χώρες - μέλη αναμένεται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η σύνοδος θα αποτελέσει ορόσημο, καθώς στην ατζέντα βρίσκονται η αύξηση της χρηματοδότησης του καθεστώτος Ζελένσκι με συνεισφορά των κρατών - μελών σε σταθερή βάση, η ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με νέα σύγχρονα όπλα, η επέκταση των συμφωνιών για χρήση «δυτικών» όπλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος, η αποστολή περισσότερων «εκπαιδευτών» στα μέτωπα του πολέμου και ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με πολεμικά αεροσκάφη.

Ηδη, η πολεμική προπαρασκευή έχει περάσει σε άλλο επίπεδο: Περισσότερα από 20 μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να πιάσουν φέτος τον στόχο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για εξοπλιστικές δαπάνες πάνω από 2% του ΑΕΠ, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πριν από 5 χρόνια.

Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η απογείωση του πολεμικού προϋπολογισμού της ΕΕ, που έφτασε πέρυσι στα ιστορικά υψηλά των 240 δισ. ευρώ, με τάση περαιτέρω ανόδου, ενώ επιβεβαιώνεται ότι η Ευρώπη έχει ήδη περάσει σε «οικονομία πολέμου». Εννοείται ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πρωταθλητές, δαπανώντας σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς που έχει ανάγκη το ΝΑΤΟ.

Από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, και από τις εντάσεις που κλιμακώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με τα Βαλκάνια, τον Ειρηνικό, τον Καύκασο, την Αφρική κ.ά. να ξεχωρίζουν, τα σύννεφα μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύρραξης πυκνώνουν.

Η εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ, στο έδαφος των αγεφύρωτων ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, είναι παράγοντας αστάθειας και πολέμου, που απειλεί δισεκατομμύρια λαού σε όλο τον κόσμο. Η διατήρηση των εύθραυστων συμβιβασμών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση φαίνεται κι από την αναβάθμιση των ΝΑΤΟικών απειλών εναντίον της Κίνας. Ο γγ του ΝΑΤΟ κατηγόρησε ευθέως την Κίνα ότι είναι στήριγμα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι «τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Απείλησε μάλιστα με οικονομικές κυρώσεις την Κίνα, η οποία απάντησε στο ΝΑΤΟ να μη ρίχνει «λάδι στη φωτιά».

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, παίρνοντας τις εξελίξεις της τελευταίας μόνο βδομάδας. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δει ο λαός και τους κινδύνους από τη βαθιά ελληνική εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και μάλιστα από θέσεις εμπροσθοφυλακής, που μετατρέπει ακόμα περισσότερο τον λαό μας σε στόχο.

Από δω προκύπτει και η ευθύνη για το εργατικό - λαϊκό κίνημα να ανεβάσει στροφές.

Εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σημαίνει πρώτα απ' όλα αγώνας για απεμπλοκή της χώρας από τα εγκληματικά ΝΑΤΟικά σχέδια, βάζοντας στο στόχαστρο την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του πολέμου, την αστική τάξη και τους διεθνείς συμμάχους της. Σημαίνει αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς που δίνουν τη μάχη στη δική τους χώρα. Σημαίνει πάλη για να ξεριζωθεί η καρδιά του θηρίου, το σάπιο σύστημα που γεννά πολέμους, ανταγωνισμούς και εκμετάλλευση.


FRAGKOU STRATOS

33η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Από τις 4 έως τις 7 Ιούλη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, με σύνθημα «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών»


ΣΕΛ.  13


ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
Εκτοξεύεται το ληστρικό πρωτογενές πλεόνασμα

25 δισ. ευρώ τα έσοδα από φόρους το πρώτο 5μηνο του έτους, ενώ η ακρίβεια σαρώνει!


ΣΕΛ.  15
ΚΥΠΡΟΣ - «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
Αφετηρία πιο βαθιάς εμπλοκής στα βρώμικα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

ΣΕΛ.  4
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Εκδοχές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής τα προγράμματα όλων των κομμάτων

«Λογικό για τις αγορές» το πρόγραμμα της Λεπέν


ΣΕΛ.  18

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ