Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001 - αριθ. φύλλου: 8028

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Αρχισε η 12ήμερη απεργία

Από τις μονάδες παραγωγής στον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκη άρχισε χτες η δωδεκαήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Διακόπηκε ήδη η παροχή πετρελαίου στα διυλιστήρια της «Πετρόλα». Σε αγώνα για να αποτραπεί το ξεπούλημα και η παράδοση του στρατηγικού αυτού τομέα στον απόλυτο έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου καλεί η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ»


ΣΕΛ.  21

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Κάθε φέτος ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ για τους εργαζόμενους

Αυξάνεται και πληθύνεται ο αριθμός των εργαζόμενων νοικοκυριών, που βλέπει επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου, ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός εκείνων που δήλωσαν αισιόδοξοι για βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της ετήσιας δειγματοληπτικής πανελλαδικής έρευνας της ICAP, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, για να καταδείξει ότι η περιβόητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας- για την οποία τόσο πολύ περηφανεύεται η κυβέρνηση Σημίτη και το οικονομικό της επιτελείο- δεν ωφελεί τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κάθε είδους υπηρέτες τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2000 επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς παρατηρήθηκε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο 42,4% των νοικοκυρών, έναντι 31% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις. Δυσοίωνες είναι, όμως, οι προβλέψεις των νοικοκυριών και για το τρέχον έτος, αφού παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης(από 20% πέρσι σε 33,3% φέτος) και μείωση του αριθμού των νοικοκυριών (από 27% πέρσι στο 14,7% φέτος) που προβλέπουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.


ΣΕΛ.  23

Associated Press

ΦΟΝΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Σε λειτουργία πάλι τα «μεγάλα μέσα»

Πυκνός καπνός κάλυπτε το βόρειο μέρος του Τέτοβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της ΠΓΔΜ, καθώς μαίνονται και πάλι οι μάχες στη γειτονική χώρα με τους αυτονομιστές Αλβανούς. Κι ενώ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, ο εκπρόσωπός της δήλωσε: «Οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα. Το ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος σύμμαχος των εχθρών μας».

Την ίδια στιγμή, νέο επεισόδιο έγινε στα γραφεία της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, όταν μια ομάδα από Σλαβομακεδόνες διαδηλωτές, που πραγματοποίησαν μεγάλη κινητοποίηση χτες στα Σκόπια, πετροβόλησε το κτίριο και ορισμένοι επιχείρησαν να εισβάλουν σ' αυτό.


ΣΕΛ.  16   -   17


Associated Press

ΓΕΝΟΒΑ
Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Την απόσειση των ευθυνών της, για την ενεργό συμμετοχή της στην καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων στη Γένοβα, επιχειρεί ανεπιτυχώς η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, διαψεύδοντας την παράδοση λιστών, ενώ την ίδια στιγμή υπεραμύνεται των ευρω-κατασταλτικών μηχανισμών


ΣΕΛ.  6
Β` ΛΥΚΕΙΟΥ
Μέχρι και 50% η διαρροή

Τεράστιες διαρροές μαθητικού πληθυσμού από τη Β` προς τη Γ` Λυκείου σε σχολεία της επαρχίας, προκύπτουν από την έρευνα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Ερευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου


ΣΕΛ.  15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πογκρόμ απολύσεων

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις ανακοινώθηκαν χτες, από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και, μάλιστα σε διάστημα μερικών ωρών, παρά τις δηλώσεις αισιοδοξίας των ηγετών του «G8», για την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας


ΣΕΛ.  18

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ