Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024 - αριθ. φύλλου: 14561

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενώνουμε τους αγώνες μας, όλοι για έναν και ένας για όλους!

Ανακοίνωση - κάλεσμα στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη


ΣΕΛ.  3

Κορόνα - γράμματα η υγεία κατοίκων και επισκεπτών!

  • Τα τεράστια προβλήματα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση όλο τον χρόνο απογειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα λόγω τουριστικής σεζόν. Αποκαλυπτικά παραδείγματα από τις Κυκλάδες και νησιά του Νοτίου Αιγαίου
  • Η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει μαγική εικόνα, «βρίσκει τοίχο» στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα στα νησιά και απαιτούν μέτρα
  • Οριακή η κατάσταση και στην Αττική, από την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Χωρίς πόσιμο νερό και κλιματισμό το Μαιευτήριο «Ελενα»!

ΣΕΛ.  10   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καρτ ποστάλ

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού και παζαρεύει με την κρουαζιέρα την αύξηση του «εισιτηρίου» για τη Σαντορίνη, το νοσοκομείο του νησιού λειτουργεί χωρίς παθολόγο, ακτινολόγο, μικροβιολόγο και άλλες κρίσιμες ειδικότητες!

Το υποστελεχωμένο νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες του καλοκαιριού, την περίοδο που εκτοξεύεται ο πληθυσμός και οι κίνδυνοι αυξάνονται από τον συνωστισμό.

Το ίδιο ισχύει και με τους άλλους δημοφιλείς προορισμούς, νησιώτικους και ηπειρωτικούς, που αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν στους γνωστούς ρυθμούς και στα μόνιμα προβλήματά τους. Αυτά που ανακυκλώνει και οξύνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα του τουρισμού.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Υγεία, η υποστελέχωση των δομών Υγείας είναι βραχνάς χειμώνα - καλοκαίρι για τους κατοίκους των νησιών και όχι μόνο, κατάσταση που οξύνεται το καλοκαίρι. Αλλωστε, η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που ευθύνεται για το σημερινό χάλι στο δημόσιο σύστημα, δεν πάει διακοπές.

Το επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ψήφισε καταμεσής του καλοκαιριού για τη «μεταρρύθμιση» της Ψυχικής Υγείας, που περιείχε και άλλες αντιδραστικές - αντιλαϊκές διατάξεις για υγειονομικούς και ασθενείς.

Το επιβεβαίωσαν και οι αυξήσεις μέχρι και 450% στο φάρμακο - εμπόρευμα, που αποφασίστηκαν την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, κατ' απαίτηση των φαρμακοβιομηχανιών και φαρμακοποιών, φορτώνοντας στον λαό άλλα 30 εκατ. ευρώ από την τσέπη του για φαρμακευτική δαπάνη.

Είναι λοιπόν προκλητικές οι φιέστες που οργανώνει αυτές τις μέρες το υπουργείο Υγείας σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, για να «αποτυπώσει» τάχα την κατάσταση στις δομές Υγείας των τουριστικών περιοχών.

Ο υπουργός και οι παρατρεχάμενοί του κάνουν πως δεν ξέρουν ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αναστενάζουν από τις ελλείψεις, ότι οι υγειονομικοί έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όριά τους, ότι ασθενείς κινδυνεύουν να χάσουν (ή χάνουν) τη ζωή τους, επειδή λείπουν στοιχειώδεις ειδικότητες και υποδομές.

Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων στην Υγεία και οι διεκδικήσεις των σωματείων τους, οι προειδοποιήσεις για τις οριακές καταστάσεις που ζουν καθημερινά, οι παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών που δεν τα βγάζουν πέρα, σχηματίζουν στοίβες στα γραφεία των κυβερνητικών στελεχών, που εμφανίζονται σαν τους κλέφτες, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, για να πουλήσουν ...μαγευτικά «καρτ ποστάλ» της Υγείας στα νησιά.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, του κόστους - οφέλους από το κράτος και όλες τις κυβερνήσεις, αποτυπώνεται στο δράμα της 63χρονης γυναίκας, που στις αρχές του περασμένου Ιούνη, πριν «φορτώσει» ο τουρισμός στην Κω, ξεψύχησε στην καρότσα ενός φορτηγού, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τη μεταφέρει.

Αλλά και στον θάνατο του 42χρονου τραυματιοφορέα στη Σαντορίνη αρχές της σεζόν, που θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν το νοσοκομείο που δούλευε και ο ίδιος ήταν πλήρως στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τραγική ειρωνεία; Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που στα εγκαίνιά του ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήριζε «στολίδι του Αιγαίου, το καλύτερο εγχείρημα της ΑΕΜΥ, που αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία» και η ΝΔ το εκθείαζε ως πρότυπο της «νέας σχέσης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση της επικουρικής - συμπληρωματικής λειτουργίας», δεν μπόρεσε να σώσει ούτε τον άνθρωπο που εργαζόταν σ' αυτό...


Copyright 2023, The Associated

ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Ασταμάτητη σφαγή στη Γάζα, προετοιμασίες για μεγαλύτερη ανάφλεξη

Δεν περνάει μέρα που να μην καταγράφεται και ένα έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού | Πληθαίνουν οι ευρωατλαντικές δυνάμεις στην περιοχή | Εμπλοκή της Ελλάδας στα επιχειρησιακά σχέδια για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο


ΣΕΛ.  4   -   7


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χαιρετίζει τον νικηφόρο αγώνα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής

ΣΕΛ.  9
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σε πύρινο κλοιό άνθρωποι, χωριά και περιουσίες

ΣΕΛ.  13
ΡΟΔΟΣ
Σκοτώθηκε 66χρονος στο μεροκάματο

ΣΕΛ.  9
ΕΙΣΒΟΛΗ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Σφοδρές μάχες στο Κουρσκ

ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ