Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14599

ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 5 - 6 ΟΚΤΩΒΡΗ
Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την εργατική τάξη, τον λαό, τη νεολαία

Από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων υπάρχει διέξοδος! Με το ΚΚΕ στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής, για τον σοσιαλισμό!


Ολοι στο πόδι ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μακελειό! Εξω τώρα η Ελλάδα από τον πόλεμο

Πικετοφορίες και συγκεντρώσεις το Σάββατο σε Αθήνα, Πειραιά και άλλους δήμους της Αττικής. Κινητοποιήσεις από αύριο και στην υπόλοιπη χώρα

INTIME NEWS

  • ΚΚΕ: Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ανοίγουν τις «πύλες της κολάσεως». Οι λαοί έχουν τη δύναμη να ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς, να μη δεχθούν να γίνουν «κρέας στα κανόνια» των ιμπεριαλιστών
  • Δ. Κουτσούμπας: Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, γιατί οδηγεί τον λαό μας σε πιο επικίνδυνες περιπέτειες και τον κάνει στόχο αντιποίνων
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και από μαζικούς φορείς: Στη Θεσσαλονίκη, αύριο Παρασκευή. Το Σάββατο σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση «Ramstein Flag 24»

ΣΕΛ.  4   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βουτηγμένα στο αίμα

Δύο αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες: Το πρώτο αφορά ένα ακόμα ρεκόρ κερδοφορίας για τους εισηγμένους στο Χρηματιστήριο επιχειρηματικούς ομίλους, που είδαν τα καθαρά κέρδη τους - μόνο το πρώτο εξάμηνο - να εκτοξεύονται κατά 20% (!) φτάνοντας στα 5,7 δισ. ευρώ!

Το δεύτερο αφορά την κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών: Ο μισός μισθός και πλέον φεύγει για τρόφιμα και στέγη, με χιλιάδες σπίτια να κόβουν ακόμα και απ' το ψωμί και τα φρούτα για να βγάλουν πέρα τον μήνα.

Αυτήν την εικόνα «επί δέκα» έρχεται να προβάλει στο μέλλον το νέο Μεσοπρόθεσμο που παρουσίασε η κυβέρνηση, ένα νέο υπερ-μνημόνιο που έρχεται να βάλει κι άλλο χαλκά στα λαϊκά στρώματα για τα πολλά επόμενα χρόνια:

Με τα πλεονάσματα ...των πλεονασμάτων, που θα ξεπερνάνε τα 7 δισ. κάθε χρόνο και τη φοροληστεία να εκτοξεύεται σταθερά πάνω από τα 60 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων και με τα νέας κοπής «πράσινα» χαράτσια. Ολα αυτά για να αποπληρώνονται παλιά και νέα χρέη από τα κρατικά πακέτα που δίνονται στους ομίλους.

Με μισθούς που το 2028 «θα» φτάσουν εκεί που ήταν το 2011, με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο «στα πόδια» της μεγαλοεργοδοσίας, με συνταξιούχους που θα πάρουν «αυξήσεις» δύο φορές κάτω απ' τον πληθωρισμό, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που θα πληρώνουν τριπλή φορολογία για εισοδήματα που δεν είχαν, αγρότες αντιμέτωπους με μια ακόμα πιο εχθρική ΚΑΠ.

Με «κόφτες» δαπανών ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες και το αστικό κράτος να ανοίγει νέα πεδία εμπορευματοποίησης και κερδοφορίας σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, πολιτική προστασία, μεταφορές, νερό και Ενέργεια.

Με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν σταθερά πάνω από 7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς κι αυτά στο «χέρι», αφού την ίδια ώρα οι θυσίες που θα καλούνται να κάνουν για το πέρασμα της ΕΕ σε πολεμική οικονομία και για την κλιμάκωση των ανταγωνισμών είναι πολύ μεγαλύτερες.

Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο πόλεμος και η εμπλοκή αποτελούν την «προέκταση» της αντιλαϊκής πολιτικής που καθημερινά ζει στο πετσί του ο λαός. Για τα συμφέροντα και τα κέρδη της αστικής τάξης συμμετέχει η χώρα μας ενεργά σε δύο πολέμους, μετατρέπεται σε προγεφύρωμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και σε μαγνήτη αντιποίνων (και στρατιωτικών) από τα αντίπαλα στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι συνέπειες της πολεμικής εμπλοκής αντανακλώνται επίσης στην ακριβότερη Ενέργεια, την ώρα που οι όμιλοι κάνουν πάρτι κερδοφορίας, αλλά και στις ανατιμήσεις σε καύσιμα και εμπορεύματα, εξαιτίας της κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή, ενώ οι εφοπλιστές τρίβουν τα χέρια τους για την «αναταραχή».

Αποτυπώνονται επίσης στις 500.000 ευρώ που πληρώνει καθημερινά ο λαός μόνο για τη φρεγάτα στην Ερυθρά, την ώρα που το κεφάλαιο βλέπει «ευκαιρίες» από την πολεμική οικονομία, την «ανοικοδόμηση» και τα σχέδια για τους εμπορικούς και άλλους δρόμους που θα περάσουν πάνω από τα πτώματα των λαών.

Αυτά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, βουτηγμένα κυριολεκτικά στο αίμα των εργατών και των λαών, έρχεται να διασφαλίσει η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο και τις υπόλοιπες αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Αλλά και με τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή. Σχέδια που συνυπογράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα.

Σε σύγκρουση μ' αυτούς τους σχεδιασμούς, οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν τη δύναμη να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, προς όφελος των δικών τους αναγκών και συμφερόντων.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που οργανώνονται τις μέρες αυτές ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, η οργάνωση της απεργίας στις 20 Νοέμβρη για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και στον πόλεμο, μπορούν να στείλουν δυνατά το μήνυμα της ανυπακοής, να γίνουν αφετηρία ακόμα μεγαλύτερης χειραφέτησης από την πολιτική που για τα κέρδη του κεφαλαίου τσακίζει και ματώνει τον λαό.


2024 The Associated Press. All

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΤΗ
Συνεχίζεται η ιστορική απεργία σε δεκάδες λιμάνια

Διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς. Είναι η πρώτη κλαδική απεργία στα λιμάνια από το 1977. Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ


ΣΕΛ.  21


ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Κατεβαίνουν διακόπτες σε νηπιαγωγεία και δημοτικά!

ΣΕΛ.  16
ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Εγιναν στάχτη 65.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών

ΣΕΛ.  17
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μόλις το 3,35% για νέα αντιπλημμυρικά, ούτε ευρώ για αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση

ΣΕΛ.  17
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη

ΣΕΛ.  10

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ