Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14602

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το Σάββατο 12 Οκτώβρη το μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στα Προπύλαια

Στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Με τους λαούς ως τη λευτεριά από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων!


ΣΕΛ.  17

Αγώνας για μισθούς - Υγεία - Παιδεία. Εξω τώρα απ' τα πολεμικά σφαγεία!

  • Αναβρασμός σε χώρους δουλειάς, πανελλαδική πανεργατική κλιμάκωση με απεργία στις 20 Νοέμβρη
  • Ναυτεργάτες, οικοδόμοι, υγειονομικοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι και διανομείς απεργούν τις επόμενες μέρες
  • Αιτία πολέμου και το προσχέδιο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο

ΣΕΛ.  3,   18  -  19,   21

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενας χρόνος μακελειό

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου στη Μέση Ανατολή, οι κυβερνήσεις του ευρωατλαντικού μπλοκ, αστικά ΜΜΕ και επιτελεία βρήκαν την ευκαιρία να «αναστήσουν» όλα τα προσχήματα με τα οποία επιχειρείται να «ξεπλυθεί» η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που απειλούν να τυλίξουν στις φλόγες όλη την περιοχή.

Μετά από 42.000 νεκρούς Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, στη μεγάλη πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, μετά από 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους στον ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα, μετά τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων, καταφυγίων αμάχων, μετά την επιχείρηση εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο και τις εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές, μετά τα δολοφονικά ισραηλινά χτυπήματα σε Συρία και Υεμένη, τις επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων κ.ο.κ., αναπαράγουν με θράσος τα περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» και στην «ασφάλεια»... της κατοχικής δύναμης απέναντι στους κατεχόμενους!

Οι κυβερνήσεις και τα επιτελεία του ευρωατλαντικού μπλοκ κάνουν σαν ο χρόνος στη Μέση Ανατολή... να ξεκίνησε και να σταμάτησε στις 7 Οκτώβρη 2023.

Επιχειρούν να «διαγράψουν» τις δεκαετίες κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, τα αναρίθμητα ισραηλινά εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, την καταπάτηση δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ ενάντια στην κατοχή, για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για την επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων κ.ο.κ.

Διαβάζοντας τα μηνύματα του πρωθυπουργού, τις «αναλύσεις» και την αρθρογραφία σε αστικά ΜΜΕ για τον έναν χρόνο πολέμου στη Μέση Ανατολή, είναι φανερή η προσπάθεια να «διαγραφεί» και το τι ακολούθησε από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα: Η σφαγή από το κράτος - δολοφόνο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, οι ισραηλινές δολοφονικές επιθέσεις στον Λίβανο, στη Συρία, στην Υεμένη...

Πάνω από όλα, επιχειρείται να «διαγραφεί» το τι πραγματικά «παίζεται» πάνω στις πλάτες των λαών της περιοχής, τι είναι αυτό που πραγματικά ανάβει τα επικίνδυνα φιτίλια, στην προσπάθεια του Ισραήλ και των συμμάχων του να «ενταφιάσουν» ακόμα και την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, θωρακίζοντας παράλληλα την ισχύ του σε όλη την περιοχή.

Πίσω από αποπροσανατολιστικές αναλύσεις περί «εμμονών του Νετανιάχου», «επικράτησης ακραίων ιδεολογιών» κ.τ.λ., βρίσκεται η πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής: Το γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή με τεράστιο ενεργειακό και ορυκτό πλούτο, μια περιοχή κομβική για τον έλεγχο νευραλγικών εμπορικών δρόμων, την οποία «διαπερνούν» αντίπαλοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί.

Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ του ευρύτερου ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα στον ευρωατλαντικό άξονα και τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό (Κίνα, Ρωσία, κ.ά.).

Για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους στην περιοχή, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνδράμουν με κάθε τρόπο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, με δεκάδες δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, με συγκέντρωση τεράστιων ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στις συγκρούσεις (όπως στην αναχαίτιση των ιρανικών πυραυλικών αντιποίνων), με πολύμορφη οικονομική και πολιτική στήριξη.

Για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναβαθμίζει παραπέρα τις «στρατηγικές σχέσεις» με το Ισραήλ, τη στρατιωτική συνεργασία και τις μπίζνες, εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο, με αποστολή φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, με αποστολή πυραύλων «Patriot» και προσωπικού στη Σαουδική Αραβία, με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις να παίρνουν «φωτιά» όλο τον τελευταίο χρόνο...

Απέναντι στα ισραηλινά εγκλήματα με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πυροδοτούν ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις, ελπίδα είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Κόντρα στην καταστολή, στον αποπροσανατολισμό, στη λάσπη περί δήθεν «αντισημιτισμού», στα fake news, μέσα από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αναδεικνύονται οι ένοχοι, λάμπει η δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, φωτίζει ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν οι λαοί.


ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Διέξοδο από τον πόλεμο να δώσει ο λαός!

Μαζικές διαδηλώσεις το περασμένο Σάββατο | Για «πόλεμο αναγέννησης» μιλάει ο Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας το προμελετημένο έγκλημα | Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, κλιμάκωση των απειλών στο Ιράν | Δ. Κουτσούμπας για τον έναν χρόνο πολέμου: Να πάψει η ελληνική εμπλοκή, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος


ΣΕΛ.  5   -   7,    14   -   15


ΑΡΕΝΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Δύο νεκροί στο μεροκάματο μέσα σε 4 μέρες!

ΣΕΛ.  20
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μια ζεστή βραδιά με όσους βοήθησαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων που έγραψαν Ιστορία

ΣΕΛ.  12   -   13
Με μεγάλη θλίψη το «αντίο» στον σύντροφο Θύμιο Ευθυμίου

ΣΕΛ.  11

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ