Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2002 - αριθ. φύλλου: 8439

1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2002 - 31 ΓΕΝΑΡΗ 2003
Αρχισε σήμερα η μεγάλη μάχη

Για τους στόχους της ΚΟ Αθήνας, συζητά ο «Ρ» με τον Μ. Κατσιανάκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο για την Οικονομική Εξόρμηση από το Γραφείο της ΕΠ της ΚΟΑ, και την Βούλα Διακουμή, υπεύθυνη Οικονομικών της Α` Αθήνας


ΣΕΛ.  6   -   7

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Νέες ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ο σύγχρονος Μεσαίωνας

Μια αποκαλυπτική έρευνα του «Ριζοσπάστη»

Οι στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, τις οποίες υλοποιούν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, πλήττουν όλο και περισσότερο την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Η αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η υπονόμευση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών - Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός κ.ά. - είναι εκφράσεις αυτής της επίθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, υπακούει και η επιχείρηση πλήρους ακύρωσης συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η εγκαθίδρυση της αστυνομοκρατίας και της δυνατότητας των εξουσιαστικών μηχανισμών να διεισδύουν ακόμα και στις πιο μικρές πτυχές της ζωής των εργαζομένων. Στόχος, η αύξηση της κατασταλτικής ικανότητας του κράτους για το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων.

Οπως εύστοχα σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ σε σχετική Επερώτησή τους, αυτές οι διαδικασίες αποτελούν «βασικό στοιχείο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της στρατηγικής του κεφαλαίου και αποσκοπούν στην αύξηση των κερδών των μονοπωλίων μέσα από την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την αποδιοργάνωση της πάλης του εργατικού κινήματος».

Πρώτιστη, κατά συνέπεια, αναδεικνύεται η ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι η επίλυση των επιμέρους προβλημάτων περνά μέσα από τη συνολική αμφισβήτηση και αντίσταση στην αντεργατική πολιτική και στρατηγική του κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  16   -  17

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτιά

Μπροστά σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στέκει ο αγροτικός κόσμος, καθώς τα προβλήματα οξύνονται συνεχώς και οι σχετικές πληροφορίες φέρνουν την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει την εφαρμογή μιας σειράς καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών, σε βάρος των μικρο-μεσαίων αγροτών. Στα πλαίσια αυτά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα και εξέτασε, τόσο τη σημερινή κατάσταση της αγροτιάς, όσο και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα μέσα, για να εκλαϊκευτεί πλατιά και να γίνει «κτήμα» του αγροτικού κόσμου η εναλλακτική πρόταση του Κόμματος, για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.


ΣΕΛ.  10   -   13

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο σύντροφος Παναγιώτης Βαζούρας προσφέροντας - ως πρώτη δόση - 2.935 ευρώ (1.000.000 δραχμές) στο ξεκίνημα της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, γράφει: «Σύντροφοι ας αποδείξουμε με την οικονομική μας συνεισφορά και ανάλογα με τις δυνατότητές μας, ότι οι κομμουνιστές, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ έχουν τη θέληση και την ικανότητα να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας του Κόμματος, για το καλό του λαού μας και της εργατικής τάξης».



ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μπροστά στην απεργία

ΣΕΛ.  8
ΛΕΥΚΩΜΑ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Αύριο η εκδήλωση της παρουσίασης

Στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, παρουσιάζεται αύριο, στις 6.30 μ.μ., το Λεύκωμα του «Ριζοσπάστη». Ομιλήτρια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ