Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!
"ΕΚ
ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ"
έγκλημα το ναυάγιο

ΚΚΕ: Η στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, πέρα από πολιτικές ευθύνες, αποτελεί πρόκληση για το λαό και για το ναυτεργατικό κόσμο ιδιαίτερα. Να παραιτηθεί, αν του έχει απομείνει κάποιο ίχνος ευθιξίας

Συγκλονίζει το πανελλήνιο, για τρίτη συνεχή μέρα, το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο του "Δύστος". Ερχεται να προστεθεί στον ατέλειωτο βωμό θυσιών του ναυτεργατικού κόσμου και των οικογενειών τους, που συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, στους εφοπλιστές, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.

Το τερατώδες έγκλημα των υπευθύνων της εταιρίας ΑΓΕΤ βρίσκεται στο γεγονός ότι διέταξαν ή επέτρεψαν τον απόπλου του πλοίου, τη στιγμή που στην περιοχή φυσούσαν άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ, ενώ το ίδιο το πλοίο ήταν ακατάλληλο για μεταφορές.

Ταυτόχρονα, εγκληματικές είναι οι ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ευθύνες έχει συνολικά και η κυβέρνηση. Και για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και για τη - για μια ακόμη φορά - διαπιστωμένη έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας. Εξάλλου, απαράδεκτες και προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας χτες, σε μια προσπάθεια φανερής μετάθεσης ευθυνών στους νεκρούς πλέον ναυτεργάτες του "Δύστος".

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες, που μαστίζονται από στυγνές μορφές εκμετάλλευσης, από την ανεργία, από την ασυδοσία του εφοπλιστικού και μεγάλου βιομηχανικού κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  8   -   11

Τέσσερα, περίπου, μίλια έξω από το λιμάνι της Κύμης, στέκεται πλέον το

Τέσσερα, περίπου, μίλια έξω από το λιμάνι της Κύμης, στέκεται πλέον το "Δύστος", το σαπιοκάραβο, που μετατράπηκε σε φέρετρο για ολόκληρο, σχεδόν, το πλήρωμά του. Κι ενώ οι δύτες συνεχίζουν την αγωνιώδη προσπάθειά τους, για την πλήρη εξερεύνηση του αναποδογυρισμένου σκάφους, και οι δεκάδες συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν με κομμένη την ανάσα στο λιμάνι της Κύμης, τα πελώρια ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, πολλαπλασιάζονται και εντείνονται, καθώς γίνεται φανερή μια επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και απόκρυψης των αληθινών αιτιών και υπευθύνων της ναυτικής αυτής τραγωδίας


ΣΕΛ.  8   -   11

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο Βασίλης Μαυροκέφαλος προσφέρει μέσω ΚΟΒ πλατείας Αττικής - Βικτωρίας 100.000 δραχμές, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, για τα 50 χρόνια του δοξασμένου ΔΣΕ και στη μνήμη των μαχητών και μαχητριών, που δώσανε τη ζωή τους, για πραγματική δημοκρατία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.



ΣΟΦΤΕΞ
Από το "λουκέτο" μέχρι το ξεπούλημα...

Στα πλαίσια της απόφασης της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη ΣΟΦΤΕΞ μέσα στο '97, εξετάζονται διάφορα σενάρια, που κινούνται από την πρόσκαιρη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της, ώστε να "τσουλήσει" η επιχείρηση, ώσπου να ιδιωτικοποιηθεί, και φτάνουν μέχρι και το "λουκέτο"


ΣΕΛ.  17
Εφιαλτικές οι διαστάσεις του δημόσιου χρέους

Στο αστρονομικό ποσό των 35,6 τρισεκατομμυρίων δραχμών, ποσό που είναι υπερτετραπλάσιο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 1997, ανέρχεται το δημόσιο χρέος της χώρας. Το ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος προσδιόρισε τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου για το Γενάρη, στα 1,5 τρισ. δραχμές


ΣΕΛ.  16
Στο ρυθμό του τζόγου η Ελλάδα

Εκτός από τον εθιμικό τζόγο των ημερών, υπάρχει και ο καθημερινός, νόμιμος και παράνομος, που τείνει να πάρει διαστάσεις "επιδημίας". Για το 1996, υπολογίζεται ότι ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε κατά πολύ το 1,3 τρισεκατομμύριο δραχμές


ΣΕΛ.  18   -   19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ