Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 1996

Παρέμβαση για το παιδομάζωμα και τις παράνομες υιοθεσίες

Το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτησή του, καλεί την κυβέρνηση, να ρίξει άπλετο φως στην όλη υπόθεση. Στις διαβόητες "καραβιές" παιδιών, που έφυγαν για την Αμερική στην περίοδο του Εμφυλίου και αργότερα, συμμετείχαν πρόσωπα που είχαν σχέση με την εξουσία και το παρακράτος


ΣΕΛ.  19

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
ΝΕΟ
ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ
ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ενδοκυβερνητικές κόντρες προκαλούν τα εντεινόμενα αδιέξοδα της λογικής του αντιλαϊκού "μονόδρομου"

Νέο γιουρούσι στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα - χειρότερο και από εκείνο, που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 - ετοιμάζει η κυβέρνηση Σημίτη, με πρόσχημα τον "περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου". Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι σχετική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία περιλαμβάνονται προτάσεις για κατάργηση των συντάξεων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, της σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες, καθώς και δραστικές περικοπές στα κονδύλια επιχορηγούμενων φορέων από τα υπουργεία Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας.

Η έκθεση αυτή, που βλέπει το φως της δημοσιότητας παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αναζωπύρωσε τις ενδοκυβερνητικές τριβές, με πρωταγωνιστές τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν μεταξύ τους βαριές κουβέντες, καθώς - παρότι και οι δυο τους είναι θιασώτες της συνέχισης και σκλήρυνσης της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων - κανείς τους δε θέλει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος.

Στα πλαίσια αυτά ο Αλ. Παπαδόπουλος,επιχείρησε να υποβαθμίσει την ουσία του ζητήματος, επικρίνοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ότι με τη διαρροή "κειμένων εργασίας προκαλεί κλίμα αστάθειας". Ανταπαντώντας ο Γ. Παπαντωνίου,με δηλώσεις κύκλων του, μέμφθηκε τον υπουργό Οικονομικών, για "έλλειψη ψυχραιμίας και λογικής που πλήττει το κύρος της κυβέρνησης".


ΣΕΛ.  3

Με προσωρινά και σπασμωδικά μέτρα και προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκρατήσει τους ξέφρενους ρυθμούς ανόδου των τιμών των καυσίμων, που έχουν επιβαρύνει με 25 δραχμές τη λιανική τιμή της βενζίνης, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα. Εστω κι έτσι, όμως, γίνονται φανερές οι συνέπειες της "απελευθερωμένης" αγοράς, όπως και η ύπαρξη ριζικά διαφορετικών από την κυβερνητική πολιτική μεθόδων και μέτρων, για την αντιμετώπιση της ασύδοτης δράσης των πολυεθνικών του πετρελαίου και των ντόπιων μεγάλων εταιριών.


ΣΕΛ.  16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο ΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΒΑΓΛΗΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κλειούς 150.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του Νίκου Βασίβαγλη,που πέθανε πρόσφατα στην Κλειώ Λέσβου.
  • Στη μνήμη των πρωτοπόρων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αδελφών ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ φίλοι τους προσφέρουν , μέσω της ΝΕ Πρέβεζας, 100.000 δρχ.

Υπάρχει λύση

Ο νέος, νιοστός γύρος συνομιλιών μεταξύ Αθηνών - Σκοπίων, που άρχισε χτες στη Ν. Υόρκη, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή Σ. Βανς, για την ονομασία της ΠΓΔ της Μακεδονίας δεν αναμένεται, πλην απροόπτου, να αποδώσει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για άγνωστο διάστημα. Και αυτό, τη στιγμή που είναι πανθομολογούμενο ότι ο χαμένος χρόνος δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα των δύο χωρών και την ειρήνη στην περιοχή.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Σημίτη φέρει σοβαρές ευθύνες γι' αυτή την κωλυσιεργία στη διευθέτηση της διαφοράς με το γειτονικό κράτος. Ο πρωθυπουργός αρχικά φάνηκε να επιθυμεί το κλείσιμο της υπόθεσης. Εχοντας, όμως, στραμμένα τα μάτια του στις εσωτερικές και εσωκομματικές εξελίξεις και σκοπιμότητες, παλινωδεί και οπισθοδρομεί, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δε βιάζεται να κλείσει το θέμα.

Παρόλο που η επιλεγμένη διαδικασία, υπό τη σκέπη των διαμεσολαβητών, δεν είναι η ενδεικνυόμενη για τη λύση του προβλήματος, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει στην άμεση ολοκλήρωση της αρχικής συμφωνίας. Υπάρχει βέβαια και ο άλλος δρόμος. Διμερείς συνομιλίες χωρίς επιδιαιτητές και πακέτα συμφωνιών εφ' όλης της ύλης. Η κυβέρνηση μπορεί να διαλέξει. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ευθύνες είναι αποκλειστικά δικές της.



Κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" στο Πέραμα

Σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" οδηγεί το Πέραμα η εξάπλωση της ανεργίας, και η Συντονιστική Επιτροπή, που έχουν συγκροτήσει ο δήμος, τα σωματεία της Ζώνης και οι κοινωνικοί φορείς της πόλης, αναλαμβάνει μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης


ΣΕΛ.  12
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι εργάτες της "Χαλυβουργικής"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη "Χαλυβουργική", ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων της επιχείρησης και στις ομαδικές απολύσεις


ΣΕΛ.  13
Στο σκοτάδι οι έρευνες για τη βόμβα

Η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης κατά του διαμερίσματος του δικαστικού Αβρ. Σταθόπουλου να κινούνται στο χώρο του κοινού εγκλήματος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες τον φέρουν στο επίκεντρο διαμάχης οικονομικών συμφερόντων και, ειδικότερα, από το χώρο των εταιριών πετρελαίου


ΣΕΛ.  18
Υποχρεωτικό γκαράζ στα νέα κτίρια

Για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος στάθμευσης, επιβάλλεται η υποχρεωτική εξασφάλιση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε όλα τα νεοανεγειρόμενα κτίρια, στην Αττική και 48 πόλεις της χώρας, προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ


ΣΕΛ.  28

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ