Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Μάη 1996

Μπροστά με σιγουριά κι ευθύνη

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου του Κόμματος

Κλείνουν σήμερα οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, μετά από ένα τετραήμερο δημιουργικής, ουσιαστικής και υπεύθυνης συζήτησης των εκατοντάδων κομμουνιστών αντιπροσώπων απ' όλες τις ΚΟ.

Χτες, Σάββατο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αποφάσεων - με την υπερψήφιση του νέου Προγράμματος, της Πολιτικής Απόφασης και του νέου Καταστατικού του Κόμματος - οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα από τη νέα ΚΕ στις αμέσως επόμενες μέρες.

Ιδιαίτερη στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η τελική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα,η οποία, κλείνοντας, την Παρασκευή το βράδυ, τη συζήτηση του πρώτου θέματος, κατέληξε: "Πιστεύω ότι το Σώμα των αντιπροσώπων θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των μελών του Κόμματος, στις συνελεύσεις των ΚΟΒ και τις συνδιασκέψεις. Θα ψηφίσει ντοκουμέντα βελτιωμένα από τα αρχικά και θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα, ώστε το Κόμμα μας να έχει ψηλώσει. Το μπορούμε αυτό. Για ένα νέο ξεκίνημα, μέσα στη συνέχεια του Κόμματος. Είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να δικαιώσουμε τα 80χρονα του Κόμματος. Οι παλιότερες γενιές δικαιώθηκαν. Σήμερα, μεγάλο μέρος του λαού αναγνωρίζει το μεγάλο ρόλο του Κόμματος. Πρέπει κι εμείς να σταθούμε αντάξιοι συνεχιστές. Δεν είναι μια συνηθισμένη φράση, είναι μια φράση με όλη της τη σημασία".Ενα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν η απάντηση των εκατοντάδων αντιπροσώπων και παρατηρητών. Και αυτό, ακριβώς, το ζεστό και αυθόρμητο χειροκρότημα αποτέλεσε την επιβεβαίωση της ομόθυμης θέλησης των αντιπροσώπων να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, για την εφαρμογή των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου. Να ενισχύσουν αποφασιστικά και ολόπλευρα τη δράση και την επιρροή του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό, για να γίνουν ουσιαστικά και σοβαρά βήματα στην οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου, στην προοπτική του σοσιαλισμού. Πατώντας στέρεα στη δικαιωμένη από τη ζωή και τις μέχρι σήμερα εξελίξεις πολιτική του Κόμματος. Αντιμετωπίζοντας, με αποφασιστικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, τις όποιες ελλείψεις, αδυναμίες και προβλήματα στη λειτουργία και τη δράση του. Και πάντα, πρωτοπορώντας στη συσπείρωση των εργαζομένων, την οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων και της πάλης του.

Χτες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών, εργατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων, με θέμα "Για μια Μεσόγειο, θάλασσα ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας, χωρίς ξένες επεμβάσεις",που οργάνωσε το ΚΚΕ. Στη συνάντηση αυτή, όπου έγινε μια ευρύτατη και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και πείρας, συμμετείχαν οι δεκάδες αντιπροσωπείες απ' όλο τον κόσμο, που παρακολούθησαν το 15ο Συνέδριο του Κόμματος.


ΣΕΛ.  8  -  15

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
  • Οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ στη Λαγκάδα της Χίου προσφέρουν, στη μνήμη των κομμουνιστών αγωνιστών αδελφών Τράτση, Κ. Φερεντίνου, Η. Κούνουπα, Χ. Στρογγυλού, το ποσό των 100.000 δρχ. προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου.
  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου προσφέρει 500.000 δρχ. για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος.
  • Ο σύντροφος Β. Μ. προσφέρει 200.000 δρχ. προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου.
  • Ο σύντροφος Α. Μ. προσφέρει 150.000 για την επιτυχία των εργασιών του 15ου Συνεδρίου.
  • Ο Δήμος Καρδαμύλων προσφέρει 100.000 δρχ. για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος.


Μεγάλα έργα
Τα αδιέξοδα του υπέρμετρου δανεισμού

Αν και το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε τα 33 τρισεκατομμύρια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά ακάθεκτη στη σύναψη και νέων δανείων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων


ΣΕΛ.  16
Συνέντευξη
Είμαστε εγκλωβισμένοι στις ... συμβάσεις

Ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, μιλά στο "Ρ" για την πορεία του στο θέατρο, τις καθημερινές του, αλλά μεγάλες ανησυχίες, τα προβλήματα που πρέπει ν' αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες


ΣΕΛ.  20
Διαχείριση απορριμμάτων
Οι σκοπιμότητες αφήνουν τις αποφάσεις στο συρτάρι

Μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, παραμένουν στα συρτάρια


ΣΕΛ.  24   -   25

Στο σημερινό "Ρ" δημοσιεύεται η τελική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα,για το κλείσιμο των εργασιών του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  8  -  10

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ