Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 1996

Νίκη σημείωσαν οι ναυτεργάτες

Η συντονισμένη κινητοποίηση των ναυτεργατών στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας έκαμψε την αδιαλλαξία των εφοπλιστών και τους υποχρέωσε να υπογράψουν συμφωνία για την ασφάλιση των πλοίων τους στο ΝΑΤ και να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και τη νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων. Χαιρετίζει τον αγώνα η ΚΟΝ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  13

ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΑΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ
αντιλαϊκά σχέδια και σενάρια

Ικανοποίηση εκφράζουν οι βιομήχανοι, το εκδοτικό κατεστημένο και οι "σύμμαχοι"

Οι έντονες διαβουλεύσεις στην κυβερνητική κορυφή, για τα επόμενα βήματά της, διαδέχτηκαν την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, διάφοροι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εκδοτικού κατεστημένου, όπως και κύκλοι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εκδηλώνουν ποικιλόμορφα την ικανοποίησή τους από το αποτέλεσμα, αλλά και τη διατήρηση της ενότητας στο ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ τα κυβερνητικά επιτελεία άρχισαν ήδη την επεξεργασία των μέτρων της σκληρότερης μονόπλευρης λιτότητας, που απαιτούν οι Βρυξέλλες και το ντόπιο κατεστημένο, επανέρχονται συνάμα και συζητούνται τα διάφορα σενάρια, για τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις, αφού για ορισμένους η υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου θεωρείται πρώτιστη προϋπόθεση και προαπαιτούμενο.

Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνεται μια έντονη και πολύμορφη επιχείρηση διασκέδασης και αντιστροφής των κάκιστων εντυπώσεων, που προκάλεσε στους εργαζόμενους, η τετραήμερη, σκληρή διαπάλη για τη νομή της εξουσίας και η στείρα, δημαγωγική συνθηματολογία, με την ανάδειξη και προβολή της... δημοκρατικότητας και της... διαφάνειας του Συνεδρίου. Στην πραγματικότητα, όμως, το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απέδειξε, ότι τα λαϊκά στρώματα της βάσης του δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα επηρεασμού της πολιτικής και στρατηγικής του κόμματος αυτού και της κυβέρνησής του.


ΣΕΛ.  2,    3,    6   -   7

Ακόμη και η γνωστή εταιρία ΑΜΣΤΕΛ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επίδοξους αγοραστές της... "Πειραϊκής - Πατραϊκής". Γίνεται έτσι πράξη ο κυβερνητικός προσανατολισμός για πλήρη διάλυση της επιχείρησης, αφού ο διαγωνισμός που προκήρυξε έρχεται να επιβεβαιώσει το άγχος των κυβερνώντων να απαλλαγούν, αλλά και να απαλλάξουν τους ανταγωνιστές του κλάδου, απ' την ύπαρξη της "Πειραϊκής - Πατραϊκής".

Δεκατέσσερις συνολικά "επενδυτές" κατέθεσαν χτες προσφορές για την απόκτηση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.


ΣΕΛ.  16

Μ' ένα δολάριο...

Μπορείτε να ζήσετε μ' ένα δολάριο τη μέρα, δηλαδή με 250 δραχμές πάνω - κάτω, ή αποκλειστικά και μόνο με μισό κιλό ψωμί και λίγα γραμμάρια τυρί ή...; Και όμως, περισσότεροι από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν με λιγότερα από ένα δολάριο τη μέρα. Το τραγικό αυτό στοιχείο αποκαλύπτεται από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκε αυτές τις μέρες. Αποκαλύπτεται, ακόμη, ότι ο αριθμός των λιμοκτονούντων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού αυξάνεται, αφού ήταν 1,23 δισεκατομμύρια άνθρωποι το 1987 και έφθασαν το 1,31 δισεκατομμύρια το 1993.

Χρειάζεται μήπως, απο την άλλη, να σημειώσουμε σε τίνος τα χέρια συγκεντρώνονται αμύθητα πλούτη; Οχι, βέβαια. Αυτά τα πλούτη χρησιμοποιούνται στη συνέχεια, ως μέσο δύναμης και επιβολής των πλούσιων χωρών, ενάντια στους λαούς που έχουν καταληστεύσει. Ετσι, που η φτώχεια και η εξάρτηση να πολλαπλασιάζονται, ενώ "φουσκώνει" η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη των πλουσιοτέρων.

Στο πνεύμα αυτό, για άλλη μια φορά, κινήθηκαν και οι αποφάσεις των εκπροσώπων των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου την περασμένη βδομάδα. Πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις κρύβεται, πάντα, η απάνθρωπη πραγματικότητα του βάρβαρου κόσμου τους.



Σοβαροί κίνδυνοι ασφάλειας στο μετρό

Δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων στο μετρό η χαλάρωση των μέτρων ασφάλειας, απευθύνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημά του στο μετρό


ΣΕΛ.  13
Στην τελική ευθεία η "επίθεση ειρήνης"

Στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη την Ελλάδα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να απαντήσουν με επιτυχία στην πρόκληση: Να είναι πιο βροντερό φέτος το ΟΧΙ στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Θεσσαλονίκη δε θα γίνει ορμητήριο των ιμπεριαλιστών


ΣΕΛ.  28
Μόνιμες οι πιέσεις από τους "εταίρους"

Νέες πιέσεις ασκήθηκαν από τους "εταίρους" προς τη χώρα μας, σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση, στη Διάσκεψη των εκπροσώπων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης


ΣΕΛ.  8
Σε διαρκή επαγρύπνηση οι οικοδόμοι

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων εκφράζουν την απορία τους για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα της υπουργικής απόφασης για τα αντικειμενικά κριτήρια ασφάλισης των οικοδόμων και δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους στην ασφάλιση


ΣΕΛ.  19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ