Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ
στη συνείδηση του λαού οι αγώνες της αγροτιάς και των ναυ

Συνεδρίασε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συζήτησε τις πρώτες εκτιμήσεις για τις κινητοποιήσεις. Το ΠΓ έκανε τις παρακάτω διαπιστώσεις:

1. Ο μεγάλος αγροτικός αγώνας, όπως και ο ηρωικός αγώνας των ναυτεργατών, στη χαραυγή του 1997, στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι, στο επόμενο διάστημα και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα ξεσπάσουν νέοι ενωτικοί αγώνες, με συνέχεια και προοπτική.

Αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο. Εδωσαν αποστομωτική απάντηση στα κόμματα και στους πολιτικούς, που είτε στέκονται εμπόδιο στους αγώνες, είτε περιορίζονται σε μια πλατωνική υποστήριξή τους, μόνο και μόνο για να αντλήσουν στενά κομματικά οφέλη.

Η μικρομεσαία αγροτιά και οι ναυτεργάτες απόκτησαν πείρα και ικανότητα, να οργανώνουν και να διευθύνουν τον αγώνα τους, να κατακτούν τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση των άλλων εργαζομένων, να αποκρούουν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", παρά την τρομοκρατική δράση των κυβερνητικών και κρατικών μηχανισμών καταστολής, εκβιασμών και ρουσφετολογίας, που επέλεξε η κυβέρνηση.

Το ότι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν παραχωρήσεις σε ορισμένα αιτήματα δε σημαίνει ότι οι αγώνες τους πήγαν χαμένοι. Η αποτελεσματικότητα, σε συνθήκες πανευρωπαϊκής επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου και με το σημερινό πολιτικό συσχετισμό που επικρατεί στη χώρα μας, μετριέται και με τις υποθήκες που μπαίνουν για το άμεσο μέλλον, για το αύριο. Το αύριο έρχεται μέσα από το αγωνιστικό παρόν του σήμερα.

2. Το ΠΓ χαιρετίζει τη συμμετοχή χιλιάδων μελών του Κόμματος, στελεχών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πήραν ενεργό μέρος στους αγώνες, πάλεψαν για την κοινή δράση όλων των λαϊκών δυνάμεων, που υποφέρουν και θέλουν να αντισταθούν στις επιλογές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρπάζει τις κατακτήσεις, γεμίζει βάσανα τα λαϊκά στρώματα ολόκληρης της Ευρώπης.

3. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ηττήθηκε μόνο πολιτικά, αλλά και ηθικά. Οι μηχανισμοί, που χρησιμοποίησε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, συνεχίζουν να λειτουργούν με την προβοκατόρικη προσπάθεια σπίλωσης στελεχών του ΚΚΕ και του μαζικού κινήματος. Η κυβέρνηση τρέμει την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους άλλους εργαζόμενους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Τρέμει για τους ερχόμενους, ακόμη πιο μεγαλειώδεις, αγώνες της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και όλου του λαού.

4. Ο "κοινωνικός διάλογος", που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ξεκίνησαν με τους αγροτοπατέρες - προδότες των συμφερόντων της αγροτιάς, αποτελεί επιχείρηση εξαπάτησης και κωλυσιεργίας, προσπάθεια να καταστήσει τους αγρότες συνυπεύθυνους της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της δραματικής συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγικής βάσης. Μοναδική απάντηση σ' αυτήν την καρικατούρα δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημοκρατία της αντίστασης και της αντεπίθεσης όλων των δυνάμεων της λαϊκής βάσης.

Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Μετά τα μπλόκα των αγροτών, θα ακολουθήσουν νέα μπλόκα στην κυβερνητική πολιτική. Η αυξανόμενη λαϊκή οργή θα ενεργοποιήσει πολύ σύντομα μεγάλες αγωνιστικές εφεδρείες και άλλων στρωμάτων των εργαζομένων.

5. Βασικό συμπέρασμα, που αναδείχνεται από τις κινητοποιήσεις, είναι η ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων. Να διαφοροποιηθούν και να αλλάξουν περισσότερες συνειδήσεις, ώστε μέσα στο λαϊκό κίνημα να εκφραστεί το πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, που δεν υποτάσσεται, που ενώνεται στην αντιπαράθεση με την πολιτική που οδηγεί στη συσσώρευση κερδών, στην εξυπηρέτηση του μεγάλου εγχώριου και ξένου κεφαλαίου.

Είναι ζωτική ανάγκη να απομονωθούν οι εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής και οι παρατρεχάμενοι του δικομματισμού, που έδιναν δεκανίκι στην κυβέρνηση, υπονομεύοντας τον αγώνα και στηρίζοντας τον ψεύτικο διάλογο, προκειμένου να σπάσει την αντίσταση και την ενότητα των αγωνιστών. Να ενισχυθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις του ΚΚΕ, που είναι παράγοντας σταθερής συνέπειας και ενωτικής πολιτικής.

Η αποτελεσματικότητα του αγώνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο στη συγκρότηση ενός ρωμαλέου λαϊκού μετώπου της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των ΕΒΕ, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης, των κοινωνικών κινημάτων της ειρήνης, των γυναικών. Η δημιουργία του θα είναι το αποτέλεσμα πολλών νέων αγώνων και της κοινής δράσης όλων των εργαζομένων. Τα μέτωπα είναι σήμερα φανερά σε πολύ περισσότερους: Στη μια όχθη, βρίσκεται η πλουτοκρατία και οι υποστηρικτές της ΕΕ. Στην άλλη, όλες οι εκμεταλλευόμενες και καταπιεζόμενες δυνάμεις του τόπου μας.

ΑΘΗΝΑ 23.12.96

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



ΑΓΡΟΤΕΣ
Μονόδρομος ο ενωμένος αγώνας

Σε φιάσκο, όπως εξάλλου αναμενόταν, εξελίχθηκαν οι δύο συναντήσεις, που είχε χτες ο πρωθυπουργός, με τους καρεκλοκένταυρους των "θεσμικών οργανώσεων" και με αντιπροσωπεία της αυτοαποκαλούμενης ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης. Δεν πρόκειται να υπάρξουν λύσεις στα οικονομικά αιτήματα, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, δικαιώνοντας έτσι τους αγρότες των μπλόκων, που ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους για το διάστημα των γιορτών, με την υπόσχεση να επανέλθουν, αφού τα προβλήματα παραμένουν


ΣΕΛ.  8   -   11
ΑΓΟΡΑ
Συγκρατημένες οι τιμές, αλλά και οι καταναλωτές

Συγκρατημένες ήταν οι τιμές χτες στα είδη τροφίμων, καθώς, όπως ομολογούν οι καταστηματάρχες, οι δυνατότητες των καταναλωτών δεν επέτρεπαν μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, παγωμένη ήταν η υπόλοιπη αγορά


ΣΕΛ.  36

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ