Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 1995

Ο "Ρ" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ
Με... "επείγοντα σήματα" κόβουν τις κοινωνικές δαπάνες

"Ψαλίδισμα" 20,3% στις δαπάνες του Γενάρη, απαιτεί από υπουργεία και φορείς το υπουργείο Οικονομικών

Συμπληρωματική σφαγή στις ισχνές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, που είχαν προγραμματιστεί να δοθούν το 1995 με τον προϋπολογισμό που ψήφισε πριν ένα μήνα η Βουλή, αποφάσισε η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από "επείγον σήμα", που έστειλε στις 19 Γενάρη ο υπουργός Οικονομικών - και αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" - σε όλα τα υπουργεία. Με το σήμα αυτό, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς να "ψαλιδίσουν" κατά 20,3%, τα κονδύλια που είχαν αρχικά εγκριθεί για το μήνα Γενάρη!Με άλλο επείγον σήμα, "διευκρινίζεται" ότι στον προϋπολογισμό του 1995 δεν προβλέπονται πιστώσεις για την επιχορήγηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων!

Μεταξύ των δαπανών που περικόπτονται, συμπεριλαμβάνονται: Η συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης,τα κονδύλια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, οι δαπάνες προμηθειών, μεταφοράς μαθητών και οι λειτουργικές δαπάνες.

Οπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο "Ρ", τα πρώτα "θύματα" της νέας κυβερνητικής αντιλαϊκής επέλασης είναι η υγεία και η πρόνοια: Από τις 28 Δεκέμβρη 1994, περικόπηκαν δραστικά οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών στις 16 Γενάρη, με εγκύκλιό του, είχε κάνει σαφές ότι η απορρόφηση του συνόλου των εγγεγραμμένων πιστώσεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί είναι ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η εξ ολοκλήρου διάθεση των πιστώσεων.


ΣΕΛ.  15

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Τα εργοστάσια έγιναν πια "κουφάρια"...

Ο "ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ" ήταν μια παλιά μεταξοβιομηχανία της Ν. Ιωνίας, από τις πρώτες που έκλεισαν. Πριν λίγους μήνες γκρεμίστηκε το τελευταίο φουγάρο της. Σε τέτοια εργοστάσια δούλευαν οι κλωστοϋφαντουργοί του "Μάντσεστερ" της Ελλάδας και έφτιαξαν τα σπίτια τους, παντρέψανε τα παιδιά τους, ζήσανε. Πριν πολλά χρόνια, χιλιάδες εργάτες ξεκινούσαν για τη δουλιά κάτω από τη βροχή, τσαλαβουτώντας στους σκοτεινούς χωματόδρομους της πόλης για να πάνε στα εργοστάσια αυτά. Ηταν εργάτες που σέβονταν τη δουλιά τους, περήφανοι που έβγαζαν καλά υφάσματα, περήφανοι που αγωνίζονταν για μια καλύτερη μοίρα ενάντια στις επιδιώξεις των εργοδοτών. Αργότερα πολλοί από αυτούς τους εργάτες μα και νεότεροι, πετάχτηκαν κατά εκατοντάδες στο δρόμο, διωγμένοι, χωρίς αποζημίωση, χωρίς σύνταξη και μερικοί χωρίς μέλλον...


ΣΕΛ.  .........

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Ο Π. Π. Σ. πρόσφερε το συνολικό ποσό των 5.000.000 δρχ. Επίσης δώρισε στο ΚΚΕ, ακίνητο σημαντικής αξίας.
  • Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με απόφασή της προσφέρει ως συμβολική ενίσχυση 500.000 δρχ. για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ