Σελ. /49
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 1995

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Πρόκληση 2,5 τρισ. δραχμών σε τράπεζες του εξωτερικού

Τα εκατομμύρια των εργαζόμενων στενάζουν από τις αλλεπάλληλες πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας, αλλά οι ολίγοι μεγαλόσχημοι αποθησαυρίζουν στις ελβετικές και άλλες ξένες τράπεζες

Μια από τις πρώτες θέσεις του πίνακα πελατών των ξένων τραπεζών κατέχουν οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοβιομήχανοι. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία σχετικά στοιχεία του ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού ανέρχονταν, τον Ιούνη του 1994, στο ποσό των 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή των 2,5 και πλέον τρισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ ένα χρόνο πριν έφθαναν τα 10,66 δισ. δολάρια.

Το τεράστιο αυτό ποσό, που αποτελεί ωμή πρόκληση για τα εκατομμύρια των Ελλήνων εργαζόμενων, μεροκαματιάρηδων, μισθοσυντήρητων και συνταξιούχων, αντιπροσωπεύει το 50% περίπου του συνολικού, δημόσιου εξωτερικού χρέους της χώρας. Αποτελεί ταυτόχρονα την πλέον αδιαμφισβήτητη απόδειξη των ιδιαίτερα κερδοφόρων για το μεγάλο κεφάλαιο αποτελεσμάτων της μονόπλευρης λιτότητας και των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών γενικότερα, από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση. Μια πολιτική, της οποίας η πολύμορφη και προκλητική αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος του κατεστημένου και σε βάρος των εργαζόμενων, αναδεικνύεται σε κυρίαρχο και καθοριστικό γνώρισμα.

Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις του λεγόμενου ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να πορεύονται στον αστερισμό της στασιμότητας και βρίσκονται στα ίδια με το 1973 περίπου επίπεδα, ενώ οι εκπρόσωποι των μεγαλοβιομηχάνων, δε χάνουν ευκαιρία, για να μην απαιτήσουν την παραπέρα διεύρυνση των διάφορων προνομίων και της ασυδοσίας τους.


ΣΕΛ.  11

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Στο δρόμο του... Γολγοθά και οι τιμές

Αισχροκέρδεια με εισαγόμενα αρνιά, που εμφανίζονται ως ελληνικά

Η ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά (οι τιμές είναι αυξημένες από 7% μέχρι και 75% συγκριτικά με πέρσι) και η αισχροκέρδεια στα κρέατα (με τα φτηνά εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια, που τα πουλάνε με φουσκωμένες τιμές σαν ελληνικά) είναι το χαρακτηριστικό της φετινής πασχαλινής αγοράς. Πάντως, και φέτος, το στρώσιμο του πασχαλινού τραπεζιού θα "φάει" ολόκληρο το δώρο του Πάσχα, καθώς μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί γύρω στις 65.000 δραχμές. Οσο για τις λαμπάδες και τα άλλα δώρα των πιτσιρικάδων, οι τιμές τους τραβούν τον ανηφορικό δρόμο του... Γολγοθά και κάνουν ελαφρύτερο το πορτοφόλι των γονιών και της νονάς ή του νονού.


ΣΕΛ.  12   -   13

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Παλιός σύντροφος από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας προσφέρει 100 δολάρια στη μνήμη του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου και 2.000 δολάρια για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ