Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 1995

"ΝΕΚΡΩΝΟΥΝ" Η ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
Γολγοθάς για τους εργαζόμενους η ανεργία της ντροπής

Στοιχειώνουν ολόκληρες περιοχές, αλλά δικομματισμός και συνοδοιπόροι πορεύονται σταθερά στο "μονόδρομο" της αποβιομηχάνισης και των ιδιωτικοποιήσεων

Η περιοχή το Μαντουδίου και γενικότερα η Β. Εύβοια κουβαλά εδώ και καιρό τον πιο βαρύ σταυρό της ανεργίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Λαύριο,το οποίο φυσικά συνεχίζει να κρατά "περίοπτη" θέση στους λεγόμενους "θύλακες της ανεργίας", μαζί με τις περιοχές Πάτρας - Αιγίου,Βόλου - Αλμυρού,Κοζάνης,Θήβας...

Αποκαλυπτικά, για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σ' αυτές τις περιοχές, είναι τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δίνουν 75% ανεργία στην ευρύτερη περιφέρεια του Μαντουδίου και 45% στην επαρχία Ιστιαίας. Πάνω από 41% στην περιοχή Κοζάνης! Γύρω στο 18% στην Πάτρα και ακόμα πιο υψηλό ποσοστό για το Αίγιο! Δραματικές είναι, εξάλλου, οι περιγραφές για τις κλειστές επιχειρήσεις και τους χιλιάδες άνεργους και ακόμα πιο ζοφερές οι προοπτικές για το Βόλο και τη Θήβα... Αλλά και για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά που απειλείται άμεσα και με την έκρηξη της "βόμβας" στο Σκαραμαγκά. Για όλη τη χώρα που, στο βαθμό που συνεχίζεται αυτή η πολιτική, κινδυνεύει να μετατραπεί συνολικά σε έναν τεράστιο "θύλακα ανεργίας" και εκτεταμένης φτώχειας. Ηδη, συνολικά η ανεργία έχει ξεπεράσει, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων, το 12%, με τη μακρά ανεργία να ανέρχεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η κυβέρνηση, όμως, συνεχίζει σταθερά να πορεύεται στο "μονόδρομο" της αποβιομηχάνισης και των ιδιωτικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, ως επιμελής διεκπεραιωτής των κοινοτικών εντολών, επιταχύνει την επιβολή των πιο αντεργατικών μέτρων, με πιο αποκαλυπτικό παράδειγμα το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας, το οποίο αποτελεί αντίγραφο της "Λευκής Βίβλου".


ΣΕΛ.  12   -   13

Καλή Ανάσταση!

Καλή Λαμπρή, λοιπόν. Κι όσο πιο κοντά στο χωριό, τόσο καλύτερη. Να φύγουμε λίγο, όσοι μπορούν, μακριά απ' τη ζούγκλα που λέγεται πόλη, μακριά απ' το τρέξιμο που μοιάζει ζωή. Να βρούμε ξανά παλιούς γειτόνους, φίλους ξεχασμένους, γνώριμους τόπους. Ν' απολαύσουμε και την εκκλησιαστική Ανάσταση, που έχει την ομορφιά της κι ας δίνουν οι παπάδες ό,τι νόημα θέλουν. Θέλουν λίγο "έξω καρδιά" αυτές οι μέρες. Κι ίσως, όσο η πίεση από το βαρύ αγώι που λέγεται ζωή μεγαλώνει, να 'χουμε πιότερη ανάγκη αυτήν την αναστάσιμη "έξω καρδιά".

Ετσι κι αλλιώς από βδομάδα θα 'μαστε πίσω, στη δουλιά - όσοι έχουν - στις πόλεις - τέρατα, στο μεροδούλι - μεροφάι. Η ...άλλη Ανάσταση, το ξέρουμε, δεν έρχεται με το ημερολόγιο. Θέλει δουλιά πολλή, για να γυρίσει ο ήλιος, για... για.. Καλό Πάσχα, προς το παρόν.


Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) πρόσφερε το ποσό των 200.000 δραχμών στο ΚΚΕ, για την αποκατάσταση των ζημιών, μέσω της ΚΟΒ Μουσικών.


Η κυκλοφορία του "Ρ"

Ο "Ρ", όπως και άλλες πρωινές εφημερίδες, δε θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, λόγω των αργιών του Πάσχα. Θα τον ξαναβρείτε κανονικά στα περίπτερα την Τετάρτη το πρωί.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ