Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 1998

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Να αντιδράσουμε τώρα, η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο...

Αποκαλυπτικά στοιχεία της δημοσκόπησης σε Αθήνα - Πειραιά. Το 62,2% των ψηφοφόρων όλων των πολιτικών κομμάτων απαντούν ότι χρειάζεται αντίδραση στις αντιλαϊκές πολιτικές. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ (89,9%) και ακολουθούν του ΔΗΚΚΙ (74,7%), του ΣΥΝ (69,1%), του ΠΑΣΟΚ (57,5%) και της ΝΔ (55,9%)

"Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να αντιδράσουμε". Αυτή την άποψη εκφράζει το 62,2% των ψηφοφόρων στην Αθήνα και τον Πειραιά, δίνοντας με τον τρόπο τους τη δική τους απάντηση στους μονόδρομους και τα ιδεολογήματα του συμβιβασμού και της υποταγής που λανσάρουν οι κυβερνώντες και οι διάφοροι συνοδοιπόροι τους. Παράλληλα, το 34,7% των πολιτών στις δύο πόλεις, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, πιστεύουν ότι μόνο με την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος μπορεί να προωθηθούν καλύτερα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η χώρα.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία αποτελούν ένα μόνο μέρος από την έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ΔΗΜΕΛ και τα αποτελέσματα της οποίας αρχίζει να δημοσιεύει από σήμερα ο "Ρ". Στο σημερινό φύλλο παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν το μαζικό κίνημα. Τα ποσοτικά του δεδομένα και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και την πολιτική διάσταση του μαζικού κινήματος.

Η έρευνα έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη και η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στο μεγάλο δείγμα των ατόμων που ερωτήθηκαν για την πραγματοποίησή της. Ρωτήθηκαν συνολικά 1.280 άτομα από τις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας και του Πειραιά.


ΣΕΛ.  8   -   9

Ταξική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα

Απ' άκρη σε άκρη της χώρας επικρατεί αγωνιστικός "αναβρασμός" ενόψει του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που φέτος προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, άλλες θεμελιακές κατακτήσεις και δικαιώματα στήνονται στον "τοίχο" από βιομήχανους και κυβέρνηση, καθώς ξεπουλιούνται οι ΔΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας στο κεφάλαιο. Το ιστορικό χρέος των εργαζομένων να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης, επισημαίνει σε διακήρυξή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας. Την ανάγκη να αποτελέσει η φετινή Πρωτομαγιά ένα νέο μεγάλο ξεκίνημα για το ξεδίπλωμα μιας εργατικής πανστρατιάς που, σε συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα αγωνιστεί για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, τονίζει ο Γ. Μαυρίκος, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε συνέντευξή του στο σημερινό "Ρ". Στην Αθήνα η κορυφαία απεργιακή συγκέντρωση γίνεται στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στις 10 το πρωί. Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 πμ στην πλατεία Κοραή. Στη Θεσσαλονίκη στις 10 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους.


ΣΕΛ.  5,    35,    36   -   37



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ