Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998

Εργατικά συλλαλητήρια σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε μαζική, μαχητική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, καλούνται οι εργαζόμενοι από τα συνδικάτα τους. Τα συλλαλητήρια γίνονται:

- Στην ΑΘΗΝΑ, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

- Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου


ΣΕΛ.  19

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΕΣ
με στόχο την ψηφοθηρία

Την περικοπή κονδυλίων από κάποιους τομείς και την ενίσχυση κάποιων άλλων αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση του "κοινωνικού προσώπου" της, για τις ανάγκες της προεκλογικής προπαγάνδας του ερχόμενου Οκτώβρη

Ξαναμοίρασμα της "πίτας" των κοινοτικών κονδυλίων, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", με στόχο τη βελτίωση του "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ και την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου στις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, χωρίς να χαλαρώσει ούτε ρούπι τη σφιχτή αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη, που είχε ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες (υπουργούς, υφυπουργούς και τον οικονομικό του σύμβουλο), για την "αναδιάταξη" των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία χρηματοδοτούνται διάφορα προγράμματα στην Ελλάδα.

Στόχος της αναδιάταξης, που αποφασίστηκε, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ήταν η ενίσχυση των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων στην παιδεία και για την "αντιμετώπιση" της ανεργίας των νέων, με αντίστοιχη περικοπή κονδυλίων από άλλους τομείς που δεν κατονομάστηκαν.Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή σύσκεψη, όπου εξετάστηκε και η μέχρι τώρα πορεία των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, εκτιμήθηκαν σαν "πολύ θετικές οι εξελίξεις", που προέκυψαν μετά την υποτίμηση της δραχμής. Κι αυτό, γιατί με την υποτίμηση είχαμε δραχμική αύξηση των κονδυλίων...


ΣΕΛ.  21

Στις πολυεθνικές παραδίδουν τον ΕΟΤ

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας για τη διαχείριση της περιουσίας του ΕΟΤ εξέτασε χτες επί της αρχής η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να εισαχθεί στην ολομέλεια του Σώματος. Με τη σύσταση ΑΕ, ουσιαστικά, παραδίνονται τα πιο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες του ΕΟΤ στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών τουρισμού. Το ΚΚΕ κατήγγειλε στη Βουλή ότι η αντικειμενική αξία της περιουσίας του οργανισμού ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δραχμές. Η αξία χρήσης της όμως, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, είναι πενταπλάσια, αφού απαριθμεί μεγάλες εκτάσεις γης στις καλύτερες περιοχές της χώρας, ιαματικές πηγές με εγκαταστάσεις σημαντικές, ξενοδοχεία σε μερικά από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας κλπ.


ΣΕΛ.  7

ΝΔ
Βουλευτής ... πιστολέρο

"Εισέβαλε" στη Βουλή με το πιστόλι, απειλώντας ότι θα ξυλοφορτώσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος, μετά από διάρρηξη που έγινε σπίτι του. Θύμιζε λίγο αμερικάνικη ταινία το όλο σκηνικό από τα ΜΜΕ, μόνο που - ευτυχώς - οι Ελληνες δεν είναι ...Αμερικανάκια!


Φτώχεια με βούλα κεντροαριστερή

"

Κάθε χρόνο και χειρότερα", είναι τα πράγματα στην Ιταλία, όπως έλεγε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ (15.7.1998), καθώς αυξάνονται οι φτωχοί και χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής της Ιταλικής Προεδρίας, το 1997 οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας ανήλθαν σε 2.245.000, εκ των οποίων οι 166.000 προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο - δηλαδή επί κεντροαριστερής διακυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Φτωχή, σύμφωνα με τα ιταλικά δεδομένα, θεωρείται μια διμελής οικογένεια που έχει έσοδα κάτω του κατά κεφαλήν μέσου όρου δαπανών των Ιταλών, δηλαδή κάτω των 200.000 δρχ. περίπου.

Ακόμα και αυτά τα ιταλικά όρια φτώχειας - όσα ΕΚΑΣ κι αν μοιράσει στους συνταξιούχους - θα τα βλέπει με το κιάλι κι ας κομπορρημονεί για το δήθεν κοινωνικό του πρόσωπο το ΠΑΣΟΚ. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποκαλύπτεται το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού, με συντηρητικούς ή κεντροαριστερούς διαχειριστές.



ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΓΣΕΕ σε ρόλο ... Σπράου

Κείμενο θέσεων για το ασφαλιστικό, το οποίο απέχει κατά πολύ από τις προηγούμενες θέσεις - το γνωστό πόρισμα τριμελούς επιτροπής - και ανοίγει παράθυρα για μια νέα αντιασφαλιστική εφόρμηση τύπου Σπράου, παρουσίασε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ


ΣΕΛ.  14
Γ. ΔΡΥΣ
Νόμιμη η καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων!

"Πράσινο" για τη νομιμοποίηση των εκτάσεων του Δημοσίου, που έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και έχουν αξιοποιηθεί για ανέγερση κατοικιών, επιχειρήσεων κλπ., δίνει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή. Σχετικές δηλώσεις έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς


ΣΕΛ.  20
ΠΑΣΟΚ
Φιέστες εξωραϊσμού της πολιτικής του

Σε βήμα εξωραϊσμού και προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής, αναδείχτηκε η χτεσινή φιέστα του Τομέα Ανάπτυξης και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, απ' όπου παρέλασαν "εκσυγχρονιστές" και μη και τάχθηκαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπέρ της ιδιωτικοποίησης στις τράπεζες και άλλους τομείς της οικονομίας


ΣΕΛ.  21

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ