Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Ολοι οι διορισμοί καθηγητών - δασκάλων - νηπιαγωγών

Στους 4.793 φτάνουν φέτος οι διορισμοί δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών όλων των ειδικοτήτων. Πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 8.113. Ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας προδικάζει από τώρα ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με κενά που θα αργήσουν - ως συνήθως - να καλυφθούν. Ολοι οι φετινοί διορισμοί στο σημερινό "Ριζοσπάστη".


ΣΕΛ.  15,    16   -   22

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ
ΤΑΞΙΚΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
στη δοκιμαζόμενη εργατική τάξη της Τουρκίας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) ανοίγει από σήμερα τραπεζικό λογαριασμό, καλώντας τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν τη χρηματική τους βοήθεια στους Τούρκους συναδέλφους τους, καθώς και κάθε άλλη χρήσιμη υλική βοήθεια για τους πληγέντες

Κάθε στιγμή που περνάει μεγαλώνει και ο αριθμός των νεκρών από τον καταστρεπτικό σεισμό στη Βορειοδυτική Τουρκία. Αργά χτες το απόγευμα οι επίσημες τουρκικές πηγές τούς υπολόγιζαν σε πάνω από 3.500 χιλιάδες, ενώ σε πολλές χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών. Ανυπολόγιστο παραμένει το μέγεθος των υλικών ζημιών. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι πιο λαϊκές συνοικίες των πόλεων, όπου το κυνηγητό του κέρδους στοίβαζε εκατομμύρια ανθρώπους σε κτίρια "χάρτινους πύργους", χωρίς σχεδόν καθόλου μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Το δράμα του τουρκικού λαού έχει συγκινήσει τους λαούς όλου του κόσμου και έχει δημιουργήσει ένα κύμα διεθνούς συμπαράστασης και βοήθειας. Στην Ελλάδα μαζικοί φορείς σπεύδουν με κάθε τρόπο να εκδηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους. Το ΠΑΜΕ "καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, σκηνές και κάθε υλική βοήθεια". Επίσης ανοίγει λογαριασμό σε τράπεζα και καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν και τη χρηματική τους βοήθεια στους Τούρκους συναδέλφους τους.


ΣΕΛ.  3,    5,    6,    7

Κράτα, Μεμέτ, σύντροφέ μου

Εδώ είμαι, Μεμέτ, αδελφέ μου. Χαράματα με φώναξες, μόλις ένιωσες τη γη να τρέμει. Από το γείτονα ζητάει βοήθεια ο άνθρωπος την ώρα του κακού. Σ' άκουσα, σαν σε όνειρο, μέσα στον ύπνο μου. Πετάχτηκα. Ο γείτονάς μου κινδυνεύει. Πάγωσα, σαν σε είδα θαμμένο στα ερείπια να παλεύεις για να σωθείς. Θα σε βοηθήσω. Η θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσά μας, μας ενώνει, δε μας χωρίζει. Τίποτα δε μας χωρίζει. Το ξέρεις, όπως κι εγώ.

Κουράγιο, Μεμέτ, καρντάση μου. Σκούπισε τα δάκρυά σου. Σφίξε την καρδιά σου. Ορθωσε το κορμί σου. Κράτα. Βρες τη δύναμη να θάψεις τους νεκρούς σου, να συμπαρασταθείς στους άλλους λαβωμένους. Προσπάθησε να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου. Ετοιμάσου να εκδικηθείς αυτούς που σ' έκλεισαν στα "κούφια κτίρια", αφήνοντάς σε απροστάτευτο στις δονήσεις του θυμωμένου, καταστροφικού Εγκέλαδου, αβοήθητο την ώρα της μεγάλης ανάγκης.

Εργάτης είσαι, Μεμέτ σύντροφέ μου κι ο εργάτης είναι δυνατός. Αντέχει. Από σένα περιμένει η Τουρκία να ξαναχτίσεις πιο σταθερά τα ερειπωμένα σπίτια, να ξαναβάλεις μπροστά τις μηχανές για να λειτουργήσουν πάλι τα γκρεμισμένα εργοστάσια. Να παράγεις προϊόντα, να δημιουργείς πλούτο, να εξασφαλίσεις ένα καλύτερο αύριο για τον τούρκικο λαό, να καλυτερέψεις τη ζωή των φτωχών, των αδυνάτων, των κατατρεγμένων, όλων των ανθρώπων.

Ξέρω, είσαι θυμωμένος, Μεμέτ, φίλε μου. Με τον Ετσεβίτ, που δε νοιάστηκε ποτέ για σένα και την ώρα που υπέφερες και τον χρειαζόσουνα δε φάνηκε, ζητώντας από τον Αλλάχ να σε βοηθήσει. Είμαι κι εγώ θυμωμένος με τον Σημίτη. Ποτέ δε φαίνεται κι αυτός, όταν ο δικός μας εργάτης κινδυνεύει και τον ζητάει. Και μην τον πιστεύεις που λέει πως σε συμπαραστέκεται στα βάσανά σου. Αυτός μόνο με τον Ετσεβίτ "τα βρίσκει". Δικό μας χρέος, των λαών μας όφελος, να αλληλοβοηθιόμαστε και να ζούμε ειρηνικά.

Π. Ρ.



Σε συγκέντρωση αγροτών της Κτημένης Καρδίτσας, όπου η παραγωγή ντομάτας καταστράφηκε από τον καύσωνα, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας. Ανάλογη είναι η καταστροφή και σε άλλες περιοχές του νομού Καρδίτσας, αλλά και στα χωριά του Δομοκού


ΣΕΛ.  11
Με την απόλυσή του από αμερικανική επιχείρηση όπου εργαζόταν, πλήρωσε τις καταγγελίες που έκανε, για τις οικολογικές καταστροφές που προξένησαν στη Γιουγκοσλαβία οι βάρβαροι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, ο καθηγητής Χημείας Νίκος Κατσαρός. Διώχτηκε από το αμερικανικό εκπαιδευτήριο "Deree College" μετά από 28 χρόνια εργασίας


ΣΕΛ.  12
Πριν ολοκληρωθεί το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, η κυβέρνηση αποφάσισε την εκχώρησή του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το οποίο - με τη σειρά του - διεκδικεί συνολικά 1.500 στρέμματα από το στρατόπεδο για να εγκαταστήσει ανεξάρτητο Ιατρικό Τμήμα!


ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ