Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φονικά Ρίχτερ μιας απάνθρωπης πολιτικής

Τραγικός απολογισμός: Στους 105 έφτασαν οι νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι. Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης, μεγαλοεργοδοσίας και μεγαλοεργολάβων. Υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών παρέδωσε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στον πρωθυπουργό

Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει κάθε μέρα που περνά το μέγεθος των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Λεκανοπέδιο. Στους 105 είχαν φτάσει οι νεκροί μέχρι χθές, εκατοντάδες οι τραυματίες. Χιλιάδες είναι μέχρι στιγμής τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα από τους μηχανικούς. Οι έλεγχοι προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα οι άστεγοι να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Αναμένοντας τις αυτοψίες των μηχανικών στα, περισσότερο ή λιγότερο, "λαβωμένα" σπίτια τους, είναι αναγκασμένοι να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στο ύπαιθρο. Τέσσερα προς πέντε, ατέλειωτα και δραματικά, 24ωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, η κυβέρνηση έχει χιλιάδες λόγους - όσα και τα θύματα και οι πληγέντες από το σεισμό - να αισθάνεται ντροπή. Το χειρότερο είναι ότι η στάση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού η βούλησή της, όπως φάνηκε και από τη δέσμη των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι να ξεπεράσει την καταστροφή με το μικρότερο δυνατό κόστος, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ένταξη στην ΟΝΕ! Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, είναι ολοφάνερη και επιτακτική η ανάγκη της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Παράλληλα με την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του λαϊκού κινήματος, των συνδικάτων, των σωματείων, των φορέων, επιβάλλεται να προωθηθεί η αυτοοργάνωση των ίδιων των σεισμόπληκτων. Οχι μόνο για τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης, αλλά και για τις περισσότερο μακροπρόθεσμες και σημαντικές ανάγκες τους. "Μέρος της διαδικασίας της ζωής αποτελούν οι σεισμοί. Τη διαδικασία αυτή δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε. Το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούμε μοιρολατρικά τους σεισμούς σαν θεομηνίες, γιατί υπάρχουν τρόποι άμυνας που, όταν εφαρμοστούν κατάλληλα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις συνέπειες των σεισμών". Αυτές είναι μερικές από τις διαπιστώσεις του Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Υπόμνημα με τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών, κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε χτες, μαζί του, ενώ ζήτησε έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής για την πραγματοποίηση προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο σημερινό "Ριζοσπάστη".


ΣΕΛ.  2,    6   -   13

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέα προβλήματα, νέοι αγώνες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Πίσω από τις τυμπανοκρουσίες και τα μεγάλα λόγια περί "μεταρρυθμίσεων" της κυβέρνησης, κρύβεται ο δραστικός περιορισμός και η αυστηρότερη ταξική επιλογή, ακόμα και αυτών, που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο λύκειο. Κρύβεται η βίαιη εξώθηση της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων, ιδιαίτερα των παιδιών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, προς την πρόωρη, άρα χαμηλή και βραχυπρόθεσμη, επαγγελματική κατάρτιση, κρύβεται η πλήρης απομάκρυνσή τους από το ευεργετικό περιβάλλον της εκπαίδευσης με όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν. Με τον τρόπο αυτόν εκπληρώνεται η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι η προσαρμογή της εκπαίδευσης και του "ανθρώπινου δυναμικού" στις ανάγκες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η αντιστοίχιση μιας στενής καταρτισιακής εκπαίδευσης με τις νέες εργασιακές σχέσεις του περιπλανώμενου στην ανεργία "απασχολήσιμου", η ενίσχυση της χειραγώγησης και του ελέγχου των συνειδήσεων.


ΣΕΛ.  5 και το ειδικό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ