Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10585

ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ελεημοσύνη στους εργαζόμενους

ΚΚΕ: Οι άνεργοι έχουν ανάγκη και πρέπει να δοθεί σε όλους επίδομα, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι κουπόνια έκπτωσης σε τρόφιμα που έχουν για τα σκουπίδια τα σούπερ μάρκετ

Με σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία, που αυξάνει την εκμετάλλευση, και μείωση των κοινωνικών παροχών, εντείνει την αντεργατική επίθεση η κυβέρνηση, που προχωρά σε:

  • Επιδότηση τετραετούς διάρκειας των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του βασικού μισθού στο όνομα νέων προσλήψεων.
  • Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων «για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων», με πρόσχημα την αποτροπή απολύσεων. Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν για τρεις μέρες τη βδομάδα και για τις υπόλοιπες δύο, που θα θεωρούνται κατάρτιση, το κόστος αναλαμβάνει το κράτος.
  • Ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» της ΝΔ, που «υλοποιεί νέες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», χαρίζοντας το επίδομα ανεργίας στις επιχειρήσεις, ενώ δίνει χρήμα στο όνομα «προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης» και «ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας».

ΣΕΛ.  3,    6  -  7

Eurokinissi

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΚΚΕ: Η εφαρμογή του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση οδηγεί στην οριστική εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μ' αυτό το μοντέλο συμφωνεί και η ΝΔ

Εντείνονται οι προσπάθειες για το κοινό αγωνιστικό μέτωπο όλων των αγροτών στα μπλόκα ενάντια στην κυβερνητική αδιαλλαξία. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι θεσμικές παρεμβάσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση αποτελούν τη συνέχεια της πολιτικής που οδήγησε στον αφανισμό της λιπασματοβιομηχανίας στη χώρα μας, στο κλείσιμο των δύο από τα πέντε εργοστάσια ζάχαρης και των μεταποιητικών μονάδων καπνού, στη συρρίκνωση της σποροπαραγωγής, στις αυξημένες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, στην αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων. Η δομή στο αγροτικό κίνημα που θέλει η κυβέρνηση αποτελεί ωμή παρέμβαση για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των μεγαλοαγροτών. Μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά, η συσπείρωση και κλιμάκωση της πάλης της. Ενταση της αλληλεγγύης από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.


ΣΕΛ.  8  -  12

Η παγίδα

Η κυβέρνηση εντάσσει το αγροτικό ζήτημα στο λεγόμενο «νέο παραγωγικό μοντέλο». Είναι παγίδα. Λένε ότι πρέπει να παράγουμε «νέα προϊόντα». Χτες, το ΒΗΜΑ πρότεινε ως διέξοδο την ανθοκομία που δεν είναι και επιδοτούμενη. Εύλογα τα ερωτήματα. Το γάλα, το μαλλί, το κρέας είναι αχρείαστα; Το βαμβάκι, το στάρι, το λάδι, το ρύζι, τα λαχανικά, όλα αυτά είναι ξεπερασμένα; Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία δε συνδέονται με τη μεταποίηση; Το μαλλί, το βαμβάκι δε συνδέονται με την κλωστοϋφαντουργία; Ολα αυτά και άλλα που μπορούμε να παράγουμε δε συνδέονται με το διατροφικό ζήτημα για το λαό; Ο πρωθυπουργός μίλησε για αγροτική παραγωγή συνδεδεμένη με τον τουρισμό, τη μεσογειακή διατροφή. Είναι στήριξη των επιχειρηματιών για επενδύσεις στον αγροτουρισμό και όχι στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. Οι βιομήχανοι οργανώνουν μεγάλα θερμοκήπια, καθετοποιημένες επιχειρήσεις στους κλάδους των τροφίμων. Παραδείγματα, η ΦΑΓΕ, η ΒΙΒΑΡΤΙΑ με τα κατεψυγμένα λαχανικά, αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κρήτη. Ο,τι μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα, να μην εισάγεται. Χρειάζεται μεγάλη παραγωγή, όχι μονοπωλιακή, αλλά κοινωνική, μαζί με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικροπαραγωγών. Αυτή η ανάπτυξη συμφέρει τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά. Είναι κόντρα στο κεφάλαιο. Να γιατί ο αγώνας της αγροτιάς είναι δίκαιος, η ικανοποίηση των αιτημάτων της συμφέρει όλο το λαό.



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιταχύνεται το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα

ΣΕΛ.  22
ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
Ρολά κατεβάζουν και οι ηλεκτρολόγοι

ΣΕΛ.  6  -  7
«HELLAS ON LINE»
Μαχητικό το μήνυμα της χτεσινής απεργίας

ΣΕΛ.  20

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ