Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7792

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Οι εργαζόμενοι δίνουν αγωνιστική απάντηση

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία Εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και συνταξιουχικές Ομοσπονδίες, καλούν στην 24ωρη πανεργατική - πανυπαλληλική πανελλαδική απεργία την Τρίτη 10 Οκτώβρη. Κλιμάκια του ΠΑΜΕ «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς, καλώντας στην κινητοποίηση και σε κλιμάκωση του αγώνα, για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και σε καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου».

  • Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος
  • Απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κοραή

ΣΕΛ.  15   -   19

ΕΚΡΥΘΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Περνά ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ η Γιουγκοσλαβία

Σε μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση κρίσης βρίσκεται από χτες η Γιουγκοσλαβία, καθώς χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν απ' όλη τη χώρα και δημιούργησαν έκρυθμη κατάσταση στο Βελιγράδι καταλαμβάνοντας δημόσια κτίρια και την τηλεόραση. Προδιαγεγραμμένη από τους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και τις μετέπειτα, πολύμορφες και συνεχώς εντεινόμενες, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην πολύπαθη γειτονική χώρα, την ολόπλευρη ενίσχυση της λεγόμενης αντιπολίτευσης από τις κυβερνήσεις των «ισχυρών χωρών», όπως και με την άρνησή της - πάλι με τις οδηγίες και τις ευλογίες της δύσης - να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και να πάρει μέρος στο δεύτερο γύρο, προκαλώντας την όξυνση των εξελίξεων.

Η αφορμή της χτεσινής έκρηξης δόθηκε από μια δήλωση - όπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που υπονοούσε την ακύρωση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Δήλωση, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε από καμιά επίσημη πηγή. Κι ενώ, οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών, έσπευδαν να χειροκροτήσουν τις εξελίξεις και να καλέσουν τη Γιουγκοσλαβία στην αγκαλιά των «δυτικών δημοκρατιών», οι επιτελείς του ΝΑΤΟ βρίσκονταν σε διαρκή σύσκεψη και εξέταζαν την κατάσταση, ακόμη και διάφορα σενάρια άμεσης στρατιωτικής επέμβασης.


ΣΕΛ.  20   -   21

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Παραδίδεται στην εφοπλιστική ασυδοσία

Την ολική παράδοση της ελληνικής ακτοπλοΐας στο εφοπλιστικό και το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα, μέσω της διαβόητης «απελευθέρωσης» - άρσης του καμποτάζ, αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα μέτρα της κυβέρνησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, έχουν στόχο την αύξηση των εφοπλιστικών κερδών, υπονομεύουν το δικαίωμα δουλιάς και τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, υποβαθμίζουν παραπέρα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και διαμορφώνουν ακόμα πιο επικίνδυνους όρους για νέα ναυτικά εγκλήματα.


ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Απάτη η μείωση των τιμών

Απάτη αποδείχτηκε τελικά η, κατά τα άλλα «μεγάλη», μείωση των τιμών στα υγρά καύσιμα που ανακοινώθηκε προχτές από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να πάρει το όποιο ουσιαστικό μέτρο για την ανακούφιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως έγινε φανερό από τη συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ, χτες, στη Βουλή



ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτούν δωρεάν συγγράμματα και σημειώσεις

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να διανεμηθούν δωρεάν τα συγγράμματα και οι σημειώσεις όλων των μαθημάτων διατράνωσαν οι φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μαζικές παραστάσεις που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην κοσμητεία της Φιλοσοφικής και στον πρύτανη του πανεπιστημίου


ΣΕΛ.  26   -   27
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Μερίδιο ευθύνης και στους ... ασθενείς!

«Είναι καιρός όλοι μας, επαγγελματίες της υγείας, πολίτες-ασθενείς, όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί», είπε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, και επιτέθηκε εναντίον των εργαζομένων, που «εκφράζουν τούτες τις μέρες ανησυχία ή αγωνία για το μέλλον του συστήματος και της μεταρρύθμισης» γιατί ανησυχούν «για το ατομικό τους συμφέρον και το προσωπικό τους βόλεμα»!


ΣΕΛ.  29

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ