Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14426

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή

Το Σάββατο η μεγάλη συγκέντρωση από σωματεία και φορείς στην Αθήνα, 12 μ., Πάρκο Ελευθερίας | Αύριο στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή στην Πάτρα, Σάββατο στον Βόλο | Νέα επιστολή στρατευμένου στον «Ριζοσπάστη»


ΣΕΛ.  7,    18   -   19

Να απορριφθεί το επικίνδυνο νομοσχέδιο χειραγώγησης της ψήφου

Δ. Κουτσούμπας: Ανοίγετε επικίνδυνους δρόμους για τη χειραγώγηση της ψήφου, αλλάζετε τον ίδιο τον χαρακτήρα της. Η ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Πλεύσης» είναι τεράστια. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να αποσύρουν τη στήριξή τους

  • Αξιοποιώντας τη συναίνεση που της πρόσφεραν τα άλλα κόμματα, η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία και επιχειρεί με τροπολογία να επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους, κάνοντας το νομοσχέδιο ακόμα πιο επικίνδυνο και αντιδραστικό.
  • Αμηχανία από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία, αφού πρώτα έβαλαν πλάτη για να εμφανίζεται ως «προοδευτική» άλλη μια αντιδραστική μεταρρύθμιση. «Εκκλήσεις» στην κυβέρνηση «να μη δυναμιτίζει» και «να μην περιφρονεί» τη συναίνεση που της δίνουν απλόχερα, όχι μόνο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ρεσιτάλ συναίνεσης

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ανοίγει διάπλατα επικίνδυνους δρόμους αλλοίωσης της εκλογικής διαδικασίας. Πολύ περισσότερο με την τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση τη Δευτέρα και επεκτείνει την επιστολική ψήφο των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές.

Απέναντι σ' αυτήν την εξέλιξη, είναι αποκαλυπτική η στάση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας, που πρόσφεραν εξαρχής τη συναίνεσή τους για να προχωρήσει το επικίνδυνο τερατούργημα. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί...

Ειδικά το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας είχαν υπερψηφίσει τον περασμένο Ιούλη και το νομοσχέδιο που προέβλεπε «άρση των περιορισμών» για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περιοριστεί σε «επιφυλάξεις».

Η συναίνεσή τους στο νέο νομοσχέδιο της ΝΔ, που αποτελεί συνέχεια, δεν έδωσε μόνο αέρα στα πανιά της κυβέρνησης να εμφανίζει ως «προοδευτική» μια αντιδραστική και επικίνδυνη μεταρρύθμιση.

Της έστρωσε ταυτόχρονα τον δρόμο για να επιταχύνει σχεδιασμούς που βρίσκονταν εξαρχής στην ατζέντα της, όπως η γενίκευση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η αναίρεση της πρόβλεψης να ψηφίζουν όλοι οι ψηφοφόροι την ίδια μέρα κ.ά.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παριστάνουν τους ...προδομένους και επιδίδονται σε έναν αποκαλυπτικό διαγκωνισμό για το ποιος δυναμιτίζει τη συναίνεση!

Ο καθένας για τον εαυτό του υπερασπίζεται τη διαθεσιμότητά του να υπάρξει συναίνεση και κατηγορούν τη ΝΔ ότι με τη στάση της την υπονομεύει.

Από την άλλη, η κυβέρνηση επικαλείται αυτήν ακριβώς τη συναίνεση για να δικαιολογήσει την τροπολογία, λέγοντας ότι δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, χωρίς να ολοκληρώσει ένα ακόμα βήμα στην αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας, που ανοίγει σοβαρά ζητήματα νοθείας και παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου.

Το ζήτημα δεν είναι «τυπικό», ούτε «διαδικαστικό», όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν όλα τα αστικά κόμματα. Ούτε βέβαια η συναίνεσή τους είναι τυπική, αλλά ουσιαστική, και εκφράζεται σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο, την κερδοφορία του, τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σε συνέχεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%, η νέα κυβερνητική θητεία ξεκίνησε με εξίσου ψηλά ποσοστά κοινοβουλευτικής συναίνεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει το 47% και το ΠΑΣΟΚ το 50%.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, ψήφισαν όλοι μαζί τις εξοπλιστικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ρυθμίσεις υπέρ των «κορακιών» στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που ενσωματώνουν ταυτόχρονα κοινοτικές Οδηγίες, ενώ τώρα ετοιμάζονται από κοινού να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Η εμπειρία της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας δείχνει ότι οι περισσότεροι από τους 200 νόμους που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφορούσαν αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αντιδραστικούς αστικούς «εκσυγχρονισμούς» που έντυναν με τον μανδύα της «προοδευτικότητας» την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων, ενώ «από τα αποδυτήρια» ήταν η συναίνεσή τους και στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Πρόκειται δηλαδή για τον πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών του συμμαχιών, όπου συναντιούνται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες «φράντζες» της αστικής πολιτικής, σοσιαλδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, δεξιές, κεντρώες κ.ο.κ.

Ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τη σούπα και τα επικίνδυνα σχέδιά τους! Να προσπεράσει όλα τα εμπόδια που του στήνουν και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής μέχρι την ανατροπή της!


ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αύριο να ακουστεί ξανά δυνατά: Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Τρίτη βδομάδα συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα | Στην Αθήνα 12 μ. στα Προπύλαια | Τοπικές κινητοποιήσεις από μαθητές


ΣΕΛ.  16   -   17

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Από σήμερα τα πρώτα μπλόκα στη Θεσσαλία

Προετοιμασίες και στην υπόλοιπη χώρα | Κλιμακώνεται ο δίκαιος αγώνας για την επιβίωσή τους | Μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης


ΣΕΛ.  14   -   15,    20


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Κοινή ανακοίνωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

ΣΕΛ.  8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κοπεί το νήμα με υπερκάλυψη όλων των πλάνων!

Στο 113,65% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου


ΣΕΛ.  3
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Στα εργοτάξια και στα γιαπιά δίνεται καθημερινά η μάχη

Δεύτερη μέρα απεργίας σήμερα σε εργοτάξια του Μετρό


ΣΕΛ.  13
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η «πράσινη μετάβαση» και η ενεργειακή φτώχεια

ΣΕΛ.  11
ΝΑΤΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας, με άγνωστα ανταλλάγματα

ΣΕΛ.  21

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ