Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2024 - αριθ. φύλλου: 14531

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι

Στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, με την Μαρία Φαραντούρη και την Φωτεινή Βελεσιώτου | Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3
ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΕΕ
Νέες παραδόσεις όπλων και απειλές που κλιμακώνουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία

ΣΕΛ.  19

Νέο πακέτο - «μαμούθ» για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

  • Εγκρίθηκε χτες από τη Βουλή η αγορά αμερικανικών αεροσκαφών και φρεγατών, που σπρώχνει τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών
  • Πρόκληση για τον λαό, που στενάζει από την ακρίβεια και ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, τα 8,6 δισ. ευρώ που θα κοστίσουν οι νέοι εξοπλισμοί
  • Το ΚΚΕ καταψήφισε τις νέες πολεμικές δαπάνες και προειδοποιεί: Ολέθριες οι συνέπειες για τον λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από την πολιτική της εμπλοκής, που στηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένα περιθώριο εφησυχασμού

Ματωμένα πλεονάσματα και φοροληστεία, «κόφτες» δαπανών ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, καθηλωμένοι μισθοί και ακρίβεια που ήρθε για να μείνει, κι ένα αστικό κράτος ακόμη πιο αμείλικτο απέναντι στον λαό, πιο γαλαντόμο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτή είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα», στην οποία δίνουν όρκους πίστης κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα και περιγράφεται «με το νι και με το σίγμα» στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική.

Σε συνθήκες που μια νέα καπιταλιστική κρίση καραδοκεί και το τιμόνι στρίβει γρήγορα προς την «πολεμική οικονομία», οι «συστάσεις πολιτικής» της Τράπεζας της Ελλάδας προμηνύουν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα.

Στο φόντο «νέων αβεβαιοτήτων και γεωπολιτικών εντάσεων», η έκθεση επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού» και ότι η οικονομία «θα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της αποτελεσματικής χρήσης των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων για την αύξηση των επενδύσεων, και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας».

Τον δρόμο αυτόν τον ξέρουν απ' την καλή κι απ' την ανάποδη τα λαϊκά στρώματα.

Είναι ο δρόμος που ο μισθός τελειώνει στα μισά του μήνα, αφού «οι μισθολογικές αυξήσεις πρέπει να είναι συνεπείς με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού», να μην ξεπερνάνε δηλαδή ούτε τους ρυθμούς αύξησης βασικών εμπορευμάτων.

Είναι ο δρόμος των ανατιμήσεων και των πανάκριβων εμπορευμάτων, με την Τράπεζα να ζητάει «άρση των πάσης φύσεως εμποδίων στον ανταγωνισμό στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών». Δηλαδή, την παραπέρα «απελευθέρωση» μιας σειράς τομέων της οικονομίας, που οδηγεί σε βάθεμα της εμπορευματοποίησης και ακριβότερα προϊόντα.

Είναι ο δρόμος που η φοροληστεία του λαού θα συνεχίσει να «υπεραποδίδει» πάνω από 3,8 δισ. σε «ματωμένα» πλεονάσματα κάθε χρόνο - πάνω από 50 δισ. συνολικά φόρους, με τη «βούλα» του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και της νέας γενιάς «μνημονίων διαρκείας», που ακούει στο όνομα «οροφή δαπανών».

Είναι ο δρόμος της αφαίμαξης του λαού για τις εξοπλιστικές ανάγκες του ΝΑΤΟ (πάνω από 21 δισ. την τελευταία τριετία), τις μόνες που εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Εκεί τα «λεφτόδεντρα» φυτρώνουν μαζικά πάνω στην κοπριά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι ο δρόμος των πληρωμένων από τον λαό επιδοτήσεων, διευκολύνσεων και προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους «επενδυτές», με την «έγκαιρη απορρόφηση και εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», που συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα».

Ανάμεσά τους η επιτάχυνση των πλειστηριασμών, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών.

Προς τα εκεί δείχνει και η επισήμανση της Τράπεζας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας» και να αυξηθεί «η συμμετοχή (...) των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των συνταξιούχων στο εργατικό δυναμικό».

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Οτι οι αντιλαϊκές ράγες είναι «στρωμένες» από το κεφάλαιο και τη στρατηγική του. Και ότι ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται κάθε φορά στη θέση του μηχανοδηγού, η ΝΔ τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, το τρένο επιταχύνει σε μια μόνο κατεύθυνση: Προς την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ομίλων, που δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά με τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Πράγματι, λοιπόν, κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν χωράει για τον λαό: Ενας νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων, με τη σφραγίδα ΕΕ - κεφαλαίου, των κομμάτων τους, είναι μπροστά.

Απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα είναι να δυναμώσει η κοινή πάλη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ, το κεφάλαιο και το κράτος του. Απάντηση είναι η συσπείρωση με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του σάπιου συστήματος και η προοπτική της κοινωνίας που οι εργαζόμενοι θα έχουν την εξουσία και θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.


14 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η καθολική συμμετοχή στον δίκαιο αγώνα παρέλυσε τα πάντα

Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν φορτώθηκε πλοίο που ήρθε στο Στρατώνι για να κουβαλήσει μετάλλευμα | Σήμερα η νέα Γενική Συνέλευση όπου θα χαιρετίσει και ο Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  8


ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Νέα βάρη στον λαό για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων στις 3 Ιούλη στη Λάρυμνα

Σήμερα η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο


ΣΕΛ.  8
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Τελευταίο μεροκάματο για 47χρονο εργάτη

Κινητοποίηση σήμερα στις 7.30 μ.μ.


ΣΕΛ.  9
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Δυναμώνουν τα παζάρια και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

ΣΕΛ.  6
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σήμερα στο Περιστέρι και αύριο στο Αιγάλεω

ΣΕΛ.  13
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οι φοιτητές είπαν «όχι» στη Σύμβαση της Λισαβόνας

ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ