Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024 - αριθ. φύλλου: 14555

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
7.500 μισθωτοί απολύονται κάθε μέρα!

Η εργοδοσία ανακυκλώνει μαζικά τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας τους εγκληματικούς νόμους της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας


ΣΕΛ.  11
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ - ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητάει το ΚΚΕ

Επιστολή του Δ. Κουτσούμπα στους προέδρους της Βουλής και της αρμόδιας Επιτροπής


ΣΕΛ.  3

Οι μακελάρηδες κλιμακώνουν τον πόλεμο και βάζουν μπουρλότο στη Μέση Ανατολή

ΚΚΕ: Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα και τη συμμετοχή - συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτά, να εκφραστεί η λαϊκή αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου

Copyright 2024 The Associated

  • Ραγδαίες εξελίξεις που οδηγούν σε ανάφλεξη, μετά και τη νέα εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη
  • Βασικός «αναμεταδότης» της ισραηλινής προπαγάνδας η κυβέρνηση της ΝΔ. Εχει τεράστιες ευθύνες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διέξοδος ανατροπής

Σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, με 227 κατοικημένα νησιά, η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι ζωτική ανάγκη του λαού, που δεν έχει την «εποχικότητα» της τουριστικής περιόδου. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Για να ταξιδέψει κανείς σε ένα νησί, πρέπει να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του. Αν είναι βέβαια τυχερός και υπάρχει καράβι, αφού τους χειμερινούς μήνες τα δρομολόγια μειώνονται δραματικά, ή σταματούν τελείως, αφήνοντας πολλά νησιά αμανάτι.

Κι όταν οι νησιώτες διαμαρτύρονται για την αθλιότητα των πανάκριβων ναύλων, των γερασμένων πλοίων και των δρομολογίων «στη χάση και στη φέξη», η κυβέρνηση τους κουνάει το δάχτυλο, απαιτώντας να λένε κι «ευχαριστώ» στους ακτοπλόους εφοπλιστές, που δεν παίρνουν τα καράβια τους να φύγουν! Για τέτοιες αθλιότητες μιλάμε...

Αποκαλυπτικότερος όλων ο υπουργός Ναυτιλίας, που δικαιολογεί προκλητικά τις αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια περίπου ως «απαραίτητες», για να μην διακόψουν οι εταιρείες τα δρομολόγια.

Δηλαδή, μόνο αν ικανοποιείται η δίψα των εφοπλιστών για μεγαλύτερα κέρδη έχεις την ελπίδα να φτάσεις σε κάποιο νησί με το πλοίο της γραμμής. Αλλιώς, σκάσε και κολύμπα ή κάτσε και περίμενε ...στου λιμανιού την άκρη.

Τα πανάκριβα εισιτήρια συμπληρώνουν οι κρατικές επιδοτήσεις για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές», που κι αυτές τις πληρώνει από την τσέπη του ο λαός. Αυξήθηκαν μάλιστα από 90 σε 130 εκατ. τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκτόξευση της κερδοφορίας των ακτοπλοϊκών εταιρειών, μαζί με τις αυξήσεις σε εισιτήρια και ναύλα.

Αλλο παράδειγμα: Τα φάρμακα είναι αναγκαία για εκατομμύρια ασθενείς, που πληρώνουν από την τσέπη τους εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χώρια η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ, που είναι κι αυτή δικές τους εισφορές.

Με δυο διαδοχικές αποφάσεις, η κυβέρνηση αυξάνει την τιμή πώλησης σε 1.000 και πλέον φάρμακα, από 1% έως και 500%, με τον εκβιασμό ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων, θα αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά, επειδή δεν παίρνουν το κέρδος που θέλουν.

Δηλαδή, αν το κέρδος από το φάρμακο - εμπόρευμα ικανοποιεί τον φαρμακοβιομήχανο και τη φαρμακαποθήκη, θα έχεις κι εσύ τη γιατρειά σου. Αν όμως δεν τους ικανοποιεί, άντε να βρεις το φάρμακό σου!

Αυτό κάνουν και τώρα: Πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις συγκεκριμένων σκευασμάτων βρίσκονται οι «παράλληλες εξαγωγές» σε άλλες χώρες, όπου το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο. Κι ας στερείται την απαραίτητη αγωγή του ο ασθενής στην Ελλάδα, με τη βούλα του κράτους, που είναι θεματοφύλακας της «ελεύθερης αγοράς» και του κέρδους.

Και σ' αυτήν την περίπτωση, το κράτος επιδοτεί την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων, με την κρατική δαπάνη να είναι η άλλη όψη της ιδιωτικής συμμετοχής: Οσο μειώνεται η πρώτη, τόσο αυξάνεται η δεύτερη, αδειάζοντας πότε τη μια και πότε την άλλη τσέπη του λαού.

Και τα δυο αυτά παραδείγματα είναι μια αποκαλυπτική επιβεβαίωση ότι το κέρδος και η πολιτική που το στηρίζει δεν συναντιούνται πουθενά με τις ανάγκες του λαού, κι ενώ υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους. Αντίθετα, η αύξηση της κερδοφορίας έχει ως προϋπόθεση τη διαρκή σύνθλιψη των λαϊκών αναγκών.

Γι' αυτό η μόνη ανατρεπτική διέξοδος για τον λαό περνάει μέσα από τη σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους, τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, που την προωθούν και την υπερασπίζονται ακόμα και με τα όπλα.

Ετσι θα ανοίγει ο δρόμος για να μην είναι βάσανο η καθημερινότητα και αγωνία η επιβίωση, με τα κλειδιά της εξουσίας και τα εργαλεία της οικονομίας στα χέρια του λαού.


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Δεν πρόλαβε να σβήσει η μια και άναψε η άλλη!

Ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας στο πολύπαθο νησί. Επιτόπου δυνάμεις του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  13

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την συντρόφισσά μας Αθηνά Ζύμαρη, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη»

«Εφυγε» χτες σε ηλικία 57 χρόνων. Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πρόωρο θάνατό της


ΣΕΛ.  7


ΑΓΡΟΤΕΣ
Αναβρασμός στη Θεσσαλία για τις αποζημιώσεις - ψίχουλα

Μηχανοκίνητη διαδήλωση χτες στον Βόλο. Σε Λάρισα και Φάρσαλα σήμερα η σκυτάλη


ΣΕΛ.  9
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
«Σκούπα» ιδιωτικοποιήσεων και «απελευθέρωσης» διά χειρός ΣΕΒ και Κομισιόν

ΣΕΛ.  8
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη λειψυδρία και την εμπορευματοποίηση του νερού

ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ