Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2024 - αριθ. φύλλου: 14558

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

ΣΕΛ.  3
ΗΠΑ - ΕΕ - ΑΣΙΑ
Χτυπούν «καμπάνες» νέας οικονομικής κρίσης

Κορυφή του παγόβουνου η καθίζηση των διεθνών χρηματιστηρίων | Κρίση και πολεμική ανάφλεξη, όψεις του ίδιου νομίσματος


ΣΕΛ.  7

Σε τροχιά ανάφλεξης με επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή

Να μη λείψει κανείς από την αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ. στο Μετρό της Ακρόπολης! Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

  • «Θέμα χρόνου» η απάντηση στις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του σε Βηρυτό και Τεχεράνη
  • Τεράστια συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή
  • Ευρωατλαντικά σχέδια για αναβαθμισμένο επιχειρησιακό ρόλο της Ελλάδας στο ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Κομβικός ο ρόλος και της Κύπρου

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός!

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν θέμα χρόνου η παραπέρα κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Βηρυτό και Τεχεράνη, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό.

Είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του κράτους - δολοφόνου στην περιοχή, που εδώ και 300 μέρες εξοντώνει τον Παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, απειλεί και επιτίθεται σε Συρία, Λίβανο, Υεμένη, με στόχο να επεκτείνει την κατοχή και να σβήσει από τον χάρτη ακόμα και τη σκέψη για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.

Είναι αποτέλεσμα της στήριξης (στρατιωτικής, οικονομικής, πολιτικής) που προσφέρουν στο Ισραήλ οι σύμμαχοι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή, απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Εκεί πρέπει να αναζητήσει κανείς τους πραγματικούς ενόχους για το μακελειό που συνεχίζεται και κυρίως για τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης που γίνεται ολοένα και πιο ορατός.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο πλευρό του Ισραήλ έστρωσαν μεθοδικά το έδαφος γι' αυτή τη νέα φάση κλιμάκωσης του πολέμου.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή από τη μέρα που άρχισε η εισβολή στη Γάζα.

Προμηθεύουν τους Ισραηλινούς με όπλα αξίας 3 δισ. δολάρια τον χρόνο (100 δισ. συνολικά από το 1962, τα περισσότερα από κάθε άλλη σύμμαχο χώρα εκτός ΝΑΤΟ) και είναι οι παγκόσμιοι χωροφύλακες του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», το οποίο διαπράττει στυγνά εγκλήματα στην περιοχή.

Το ίδιο και η ΕΕ: Στηρίζει το Ισραήλ με κάθε μέσο και για την αναχαίτιση των Χούθι οργάνωσε ναυτική αποστολή στην Ερυθρά, όπου επιχειρεί και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά», αντικαθιστώντας την «Υδρα».

Εδώ και πολλούς μήνες, οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο είναι το προγεφύρωμα για επιθέσεις σε Λίβανο και Υεμένη, κόμβος στην προετοιμασία των ΝΑΤΟικών για την επέκταση της σύγκρουσης.

Δεκάδες τόνοι στρατιωτικού υλικού μεταφέρονται στην περιοχή με πτήσεις από την Κύπρο, σπρώχνοντας τον λαό της πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου.

Αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση οι τεράστιοι κίνδυνοι από τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου - που θα έφερνε τάχα «ασφάλεια» και «σταθερότητα» σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή - και από τις «τριμερείς» με Ελλάδα και Ισραήλ, με την εποπτεία των ΗΠΑ.

Η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο και στην παραπέρα κλιμάκωσή του επεκτείνεται σταθερά. Η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε συνεκπαιδεύσεις με Ισραηλινούς, με σενάρια που βρίσκουν άμεση εφαρμογή σε επιθέσεις ενάντια σε γειτονικές χώρες, είναι αποκαλυπτική.

Αυτοί είναι λοιπόν οι πρωταγωνιστές στο θέατρο του πολέμου, που απειλεί να καταπιεί με τις φλόγες του ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ισραήλ και πολεμοκάπηλοι ΝΑΤΟικοί βάζουν μπουρλότο, προμηνύοντας νέες καταστροφές και ποτάμια αίματος για τους λαούς.

Η σημερινή μαύρη επέτειος της πυρηνικής καταστροφής σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, με τους ίδιους πρωταγωνιστές και αυτουργούς, μόνο συμβολική δεν είναι.

Οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε καταιγιστικές και επικίνδυνες εξελίξεις. Τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι ανταγωνισμοί που οξύνονται για το ξαναμοίρασμα πηγών, δρόμων και αγορών, προμηνύουν νέα δεινά «για τ' αφέντη το φαΐ».

Τώρα είναι ώρα ξεσηκωμού, στη χώρα μας και παντού! Να αποτελέσει η σημερινή μέρα και οι διαδηλώσεις που καλεί η ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την απαρχή πιο μαζικών και μαχητικών κινητοποιήσεων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρα μας σ' αυτόν.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η σύγκρουση για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με πρωταγωνιστή τον λαό και τις σύγχρονες ανάγκες του.


ΛΑΡΚΟ
«Ανθρακες» τα προγράμματα απασχόλησης, ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι

Αύριο Τετάρτη η Γενική Συνέλευση που καλεί το σωματείο έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα | Την πλήρη χρεοκοπία της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους αποκαλύπτει το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ


ΣΕΛ.  9


ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δυο ακόμα νεκροί στο μεροκάματο

ΣΕΛ.  9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ
Εγραψε ιστορία στους κρίκους ο Λευτέρης Πετρούνιας

Συγχαρητήρια από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Χάλκινος στο επί κοντώ ο Εμμανουήλ Καραλής | Επιτυχίες και σε άλλες συλλογικές και ατομικές συμμετοχές


ΣΕΛ.  19
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Αλλα 17.500 στρέμματα δάσους «έχασε» η Εύβοια

ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ