Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024 - αριθ. φύλλου: 14560

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στον πάτο οι ανάγκες του λαού, στον «αφρό» η κερδοφορία των ομίλων

Κέρδη 770 εκατομμυρίων είχαν τα ενεργειακά μεγαθήρια μέσα σε ένα τρίμηνο!


ΣΕΛ.  3
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απεργιακός αγώνας για μισθούς και δικαιώματα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν

Σήμερα και το Σάββατο στα ξενοδοχεία του νησιού. Κορύφωση με παγκερκυραϊκή απεργία στα τέλη Αυγούστου


ΣΕΛ.  11

Σπρώχνουν τη χώρα και τον λαό πιο βαθιά στο ΝΑΤΟικό μακελειό
  • Σήμα για να σπεύσουν σε λιμάνι του Λιβάνου περιμένουν ελληνικά αρματαγωγά και φρεγάτες, καθώς αναμένεται κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή
  • Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει ήδη στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL. Στην Ερυθρά παραμένει και επιχειρεί η φρεγάτα «Ψαρά»
  • Επαφές με την κυβέρνηση του Ισραήλ για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση εναντίον της Χεζμπολάχ
  • Το αδιαχώρητο στη Σούδα από τα πήγαινε - έλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που σπρώχνουν σε γενικευμένη ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή
  • Πλοίο φορτωμένο με χιλιάδες ασκούς αίματος αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά για το Ισραήλ

ΣΕΛ.  2,    4   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμπληγάδες

Τα 770 εκατ. ευρώ κέρδη που ανακοινώνουν για το α' τρίμηνο οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, είναι η άλλη όψη της ενεργειακής φτώχειας στην οποία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο ο λαός. Το γεγονός εξάλλου ότι μεγάλο ποσοστό αυτής της κερδοφορίας στηρίζεται στα έσοδα από τις ΑΠΕ, δείχνει ότι η «πράσινη μετάβαση» εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη για τα μονοπώλια και ακριβότερο ρεύμα για τα νοικοκυριά.

Τα πανάκριβα εισιτήρια και ναύλα, αυξημένα έως και 50% σε σχέση με πέρυσι, που απογειώνουν τους ισολογισμούς των ακτοπλοϊκών εταιρειών, είναι η άλλη όψη της αδυναμίας εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών να κάνουν έστω και μια βδομάδα διακοπές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Και τι λέει η κυβέρνηση; Οτι χωρίς αυξήσεις στα εισιτήρια, δηλαδή χωρίς το μέγιστο κέρδος για τις ακτοπλοϊκές, οι εφοπλιστές θα πάρουν τα καράβια τους και θα φύγουν!

Τα κέρδη ύψους 1,09 δισ. ευρώ των λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 300 εκατ. σε σχέση με πέρυσι, είναι η άλλη όψη των πλειστηριασμών και της αφαίμαξης που υφίστανται χιλιάδες υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων, στο όνομα του ...αποπληθωρισμού της οικονομίας.

Οι ανατιμήσεις έως και 450% σε χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, για να εξασφαλίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες το μεγαλύτερο κέρδος, είναι η άλλη όψη της επιβάρυνσης των ασθενών με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ σε πληρωμές από την τσέπη τους, της αγωνίας που ζουν καθημερινά στην αναμέτρηση με την Υγεία και το Φάρμακο - εμπόρευμα. Κι από πάνω, ακούν την κυβέρνηση να τους λέει πως αν δεν αυξηθούν τα φάρμακα, οι βιομήχανοι και οι έμποροι θα τα αποσύρουν!

Το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το α' τρίμηνο του 2024, αυξημένο κατά 1,74 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2023, είναι η άλλη όψη της φοροαφαίμαξης που γονατίζει εργαζόμενους και βιοπαλαιστές ΕΒΕ, των έμμεσων φόρων που απογειώνουν τις τιμές στο ράφι και μαζί τα κρατικά έσοδα, για να πληρώνονται το χρέος και οι φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτές είναι οι συμπληγάδες της ακρίβειας, από τις οποίες περνάει καθημερινά και συνθλίβεται το λαϊκό εισόδημα, που παραμένει καθηλωμένο στα προ 15ετίας επίπεδα: Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από τη μια και από την άλλη η πολιτική της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που τα στηρίζει - μεταξύ άλλων και με την τεράστια έμμεση και άμεση φορολογία - για να ταΐζει τα μονοπώλια με κρατικό χρήμα και προνόμια.

Γι' αυτό, άλλωστε, από την ακρίβεια δεν βγαίνουν όλοι χαμένοι. Τα λαϊκά στρώματα γονατίζουν για να τα βγάλουν πέρα, την ίδια ώρα που οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν το 2022 αύξηση 75,5% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ! Από αυτές το 35,8% είναι εταιρείες τροφίμων και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση για την ακρίβεια που φουντώνει, η κυβέρνηση επιχειρεί ξεδιάντροπα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να αποπροσανατολίσει για τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες της πολιτικής της και τελικά να ενοχοποιήσει τις ...«καταναλωτικές συνήθειες» του λαού.

Τα μέτρα που ανακοινώνει είναι κοροϊδία και ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα, που οι προτάσεις τους δεν αμφισβητούν την κερδοφορία των ομίλων, κινούνται στα πλαίσια των «αντοχών της οικονομίας» και της «δημοσιονομικής σταθερότητας», που είναι ασφυκτικός κορσές για τον λαό, το εισόδημα και τις ανάγκες του.

Μόνο σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική μπορεί ο λαός να ανακουφιστεί πραγματικά, να πάρει ανάσες! Κι αυτό ακριβώς υπηρετούν οι προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ για κατάργηση των έμμεσων και ειδικών φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης κ.ά.

Η ακρίβεια δεν είναι κάποια «παρεκτροπή» της αγοράς, αλλά βρίσκεται μέσα στην ίδια τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Η σύγκρουση για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος είναι μονόδρομος για τον λαό, γιατί τα κέρδη των μονοπωλίων και οι ανάγκες του δεν συναντιούνται πουθενά!


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Κανένας μόνος, ο αγώνας συνεχίζεται με νέους σταθμούς!

Τα δίκαια αιτήματα και οι διεκδικήσεις για την επιβίωση των εργαζομένων συζητήθηκαν στη χτεσινή μαζική συνέλευση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ | Οργή για τα προγράμματα απασχόλησης που αφήνουν ξεκρέμαστους τους περισσότερους απολυμένους


ΣΕΛ.  9


ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η επίθεση στο Κουρσκ κλιμακώνει την ένταση

ΣΕΛ.  15
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Και άλλος νεκρός εργαζόμενος μέσα σε λίγες μέρες

ΣΕΛ.  9
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας από την πανώλη

ΣΕΛ.  10
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Απείλησε χωριά η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά

ΣΕΛ.  13

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ