ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Νοέμβρη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιβλίο
Πολύτιμα αγωνιστικά «σημάδια»

 

Φορτίζεται διπλά κανείς γράφοντας τη μέρα άφιξης του Αμερικανού τρομοκράτη των λαών Κλίντον, για χάρη του οποίου, η Αθήνα μεταβλήθηκε σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, για μια συνταρακτική μαρτυρία της μεταπολεμικής πολιτικής τραγωδίας μας. Τραγωδία, που την προκάλεσε η - ευλογούμενη από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και από τη σημερινή - αμερικανοκρατία. Ενας «Οδυσσέας», μέσα σε χιλιάδες άλλους, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνος Κοκκώνης καταθέτει ένα βιβλίο (461 σελ.) πολύτιμο για την πολιτική ιστοριογραφία μας, με τίτλο «Σημάδια που δεν έσβησε ο χρόνος», που προλογίζει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας (εκδόσεις «Β. Γιαννίκος»). Πρόκειται για «σημάδια», που δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει ο χρόνος, γιατί είναι «σημάδια» και περηφάνιας και διδακτικής παρακαταθήκης για το λαό μας.

Ο Κ. Κοκκώνης, νιώθοντας ότι το χρέος του δεν τέλειωσε με τους αγώνες του ως ΕΠΟΝίτης και ΕΛΑΣίτης, με τις πολλές δίκες και καταδίκες του σε θάνατο, με τη 19χρονη φυλάκισή του σε εφιαλτικά κολαστήρια, με τη σκέψη του ότι άμετροι σύντροφοί του βρέθηκαν «οι μισοί κάτω απ' το χώμα, κι οι άλλοι μισοί στα σίδερα» και την ψυχή του δοσμένη στα ιδανικά που φλόγισαν τη ζωή του όλη, γράφει λίγα για τη δική του ζωή - τη φτώχεια στη γενέτειρά του Γορτυνία, τη βιοπάλη του από παιδί στην Αθήνα, τον ένοπλο αγώνα του, τον τραυματισμό του, τη σύλληψή του από παρακρατικούς και τη διαπόμπευσή του στην Τρίπολη, τα δεκαεννιά χρόνια του στις φυλακές, από τα οποία τα πέντε ως θανατοποινίτης. Μα γράφει πολλά - συμπληρώνοντας ένα μεγάλο ιστοριογραφικό κενό - για τη μαρτυρική ζωή των υπόδικων και κατάδικων αγωνιστών στις φυλακές: Τρίπολης, Καλαμάτας, Γιούρας, Γυάρου, Κέρκυρας, Λαζαρέτου, Ακροναυπλίας, Αίγινας, Αβέρωφ, για διάφορα Μεταγωγών (Τρίπολης, Πάτρας, Πειραιά, Αθήνας, κ.ά.). Καταγράφει πολιτικά γεγονότα που αφορούσαν στη ζωή των εγκλείστων αγωνιστών, δίκες και δικαστές της μισαλλοδοξίας, πλήθος ονόματα συντρόφων του (καθοδηγητών, εκτελεσμένων, κάποιων που λύγισαν, άλλων που άντεξαν), χαφιέδων, ανακριτών, βασανιστών, δεσμοφυλάκων. Περιγράφει τα μύρια δράματα που πέρασαν οι μανάδες, οι πατεράδες, τα αδέλφια, οι γυναίκες, τα παιδιά των δεσμωτών. Μα καθώς αγώνας σημαίνει δημιουργία, αγάπη για τη ζωή, ακόμα και υπό τις πιο απάνθρωπες συνθήκες, η μαρτυρία του Κ. Κοκκώνη αποτυπώνει παραστατικά την καθημερινή ζωή στις φυλακές, αλλά και τις πολύπλευρες μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των δεσμωτών, παραθέτοντας και όμορφες ευχετήριες και άλλες κάρτες που φιλοτέχνησαν συγκρατούμενοί του.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Πρόσωπο
Ναουάζ Σαρίφ

 

Την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, προσήχθη ενώπιον του «αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου» (ένα θεσμό που ίδρυσε ο ίδιος) στο Καράτσι, από τις αρχές που διοικεί ο στρατηγός - πραξικοπηματίας Περβέζ Μουσαράφ. Αντιμετωπίζει «σοβαρές κατηγορίες», σχολίασαν οι ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων: «Προδοσία», συνωμοσία με σκοπό το φόνο», «απαγωγή» και «αεροπειρατεία». Επισήμως δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά στο δικαστήριο κατέθεσαν ήδη οι πιλότοι του αεροσκάφους που μετέφερε τον στρατηγό Μουσαράφ όταν ο Σαρίφ τους απαγόρευσε την προσέγγιση στη χώρα.

Οι πρώτες λέξεις που είπε στον δικηγόρο του, Ικμπάλ Ραντ, ο Σαρίφ ήταν: «Τι συμβαίνει σήμερα εδώ; άρχισε η δίκη;». Οταν ρωτήθηκε από τον δικαστή Ρεχμάτ Χουσάν Τζάφρι αν «βασανίστηκε» από τους δεσμοφύλακές του, απάντησε: «Υπέστην τα πάντα εκτός από σωματική κακοποίηση». Δήλωσε «αθώος» για τη συνωμοσία για την οποία κατηγορείται: «Δε συνωμότησα για αεροπειρατεία... Πειρατεία έγινε σε βάρος μιας δημοκρατικής κυβέρνησης». Ο δικηγόρος του κατηγόρησε τον στρατηγό Μουσαράφ και τους συν αυτώ ότι καθυστερούν εσκεμμένα τη δίκη, που χαρακτήρισε «δίκη για τα μέσα ενημέρωσης».

Σε αυτό τουλάχιστον, ο Ραντ μάλλον δεν είχε και πολύ άδικο. Στην πραγματικότητα, οι λεπτομέρειες της δίκης - εν πολλοίς, ακόμη και το αποτέλεσμά της - μικρή σημασία έχουν για το μέλλον της χώρας. Αυτό που, αντίθετα, θα «μετρήσει» είναι η στάση του στρατηγού Μουσαράφ έναντι των ΗΠΑ και των συμφερόντων τους στην περιοχή. Θα συνεχίζει να συναγελάζεται με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν; Θα προσεγγίσει την Κίνα; Θα ανοίξει νέο κύκλο συγκρούσεων με την Ινδία; Θα συνεχίσει την πυρηνική κούρσα; Θα παίξει στο πετρελαϊκό σκάκι; Ιδού μερικά «ενδιαφέροντα» ερωτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ