Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 1996

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ
ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ
με την αντικατάσταση του πρωθυπουργού
  • Το ΚΚΕ καλεί το λαό, τις οργανώσεις των εργαζομένων, ν' αναπτύξουν τη μαζική πάλη και τους αγώνες, ανεξάρτητα από το πρόβλημα της ασθένειας του Α. Παπανδρέου
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται τη βαρύτατη ασθένεια του πρωθυπουργού, για να αποπροσανατολίσει από τα κρίσιμα προβλήματα, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο της
  • Η έντονη εσωκομματική διαπάλη αντανακλά άγριο ανταγωνισμό, οικονομικών κυρίως συμφερόντων, πίσω από την παρατεταμένη εκκρεμότητα

Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται:

1. "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο με νέα πλήγματα σε βάρος των εργαζομένων, όπως δείχνει χαρακτηριστικά το κύμα των αυξήσεων και οι εκποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Εκμεταλλεύεται απαράδεκτα και με πολύπλευρο τρόπο τη βαρύτατη ασθένεια του πρωθυπουργού, με στόχο την ανάπτυξη μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης αποπροσανατολισμού από τα κρίσιμα προβλήματα, τη δημιουργία προϋποθέσεων αναστολής λαϊκών κινητοποιήσεων που ωριμάζουν. Η στάση της κυβέρνησης επιτρέπει στη ΝΔ να δημαγωγεί ασύστολα, καπηλευόμενη τα λαϊκά προβλήματα και την ογκούμενη δυσαρέσκεια.

2. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσουν στο ξεκαθάρισμα της εκκρεμότητας, ξεκινώντας άμεσα τη διαδικασία αντικατάστασης του πρωθυπουργού με δεδομένη την - πέρα από κάθε αμφισβήτηση - αδυναμία του Α. Παπανδρέου να ασκήσει πλέον τα καθήκοντά του. Η παρατεταμένη εκκρεμότητα δε συνδέεται τόσο με προβλήματα διαδικαστικά και συνταγματικά, όσο με μια έντονη εσωκομματική διαπάλη που αντανακλά άγριο ανταγωνισμό οικονομικών κυρίως συμφερόντων, με πρωταγωνιστές ή υποβολείς μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα της χώρας, που έχουν στόχο τη νομή ή την ανακατανομή των υπερκερδών από δημόσιες προμήθειες και έργα.

3. Το ΠΓ επισημαίνει τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που όλο αυτό το διάστημα επιδεικτικά περιφρόνησαν την επίσημη και τακτική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού.

4. Καλεί το λαό, τις οργανώσεις των εργαζομένων, να αναπτύξουν τη μαζική πάλη και τους αγώνες, ανεξάρτητα από το πρόβλημα της ασθένειας του πρωθυπουργού και τη διαδοχή, με δεδομένο ότι η κυβερνητική πολιτική και το ΠΑΣΟΚ λειτουργούν καθημερινά με αυτόματο πιλότο το πρόγραμμα "σύγκλισης" και το φορομπηχτικό προϋπολογισμό της σκληρής λιτότητας".


Αποπλέουν τα πλοία της υποτέλειας

Οι Αμερικανοί παραγγέλλουν και η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί σαν πιστός υποτακτικός τους. Χτες, αναχώρησε από το ναύσταθμο το αρματαγωγό "Σάμος", με προορισμό το λιμάνι του Πλοτς, που μεταφέρει 26 οχήματα και 53 άνδρες, που θα μεταβούν στη Βοσνία ως εμποσθοφυλακή της κύριας ελληνικής δύναμης, που θα αναχωρήσει στις 10 Γενάρη. Στην ίδια περιοχή ήδη βρίσκονται ακόμα τέσσερα ελληνικά πολεμικά πλοία και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη. Για την εξυπηρέτηση των σχεδίων "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού, η κυβέρνηση δε διστάζει να εμπλέξει τη χώρα σε μια περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια.


ΣΕΛ.  3



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ