Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Γενάρη 1997

ΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Υπεύθυνη για τα προβλήματα η κυβερνητική πολιτική και τακτική

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις και προσπάθειες ψυχολογικής προετοιμασίας της κοινής γνώμης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της για ωμή τρομοκρατία και χτύπημα κατ' αρχάς των αγροτών και στη συνέχεια όλου του λαϊκού κινήματος

Αρχίζει νέα βδομάδα ενωτικών, αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Αγρότες, καθηγητές, επαγγελματοβιοτέχνες συναντιούνται από αύριο στους δρόμους του αγώνα, κλιμακώνοντας την πάλη τους, ενώ ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη οι δάσκαλοι, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, εργάτες και εργάτριες σε χώρους με πολλά και οξυμένα προβλήματα.

Ειδικότερα, κορυφώνονται οι προετοιμασίες των αγροτών σε όλη τη χώρα για τους αγώνες που ξεκινούν την Τρίτη,28 του Γενάρη. Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται στη Λάρισα πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα. Με βάση το πρόγραμμα δράσης, οι αγρότες της Θεσσαλίας μεθαύριο θα βγουν με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση στην Καρδίτσα και την επομένη συλλαλητήρια και αποκλεισμοί δημοσίων κτιρίων στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα αποκλειστεί η σιδηροδρομική γραμμή και τα τρακτέρ θα καταλάβουν τα διόδια. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια τακτική θα προχωρήσουν σε γενικό αποκλεισμό δρόμων και σιδηροδρόμων.

Εξάλλου, με αυξημένα ποσοστά συμμετοχής, όσο προχωρούσαν οι μέρες, συνέχισαν οι καθηγητές όλη τη βδομάδα την απεργία τους, ενώ μαζικές ήταν οι γενικές συνελεύσεις που αποφάσισαν με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της συνέχισης του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αρχή κάνουν αύριο και οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, με αιχμή των αιτημάτων τους τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης.

Απέναντι σ' αυτό το μπαράζ κινητοποιήσεων η κυβέρνηση, ανίκανη να κατανοήσει τα μηνύματα των καιρών και της λαϊκής αγανάκτησης, προχωρά με προχτεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση αστυνομοκρατίας, που γυρίζει τον τόπο στις δεκαετίες του '50 και του '60. Η πράξη της αυτή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελεί πρόβα τζενεράλε για το χτύπημα όχι μόνο των αγροτών, αλλά συνολικά του λαϊκού κινήματος.


ΣΕΛ.  2   -   3,    12   -   13,   

Μαχητικό "παρών" δίνουν αύριο Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, έξω από τη Βουλή, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, στα πλαίσια των νέων κινητοποιήσεων, που αποφάσισαν οι οργανώσεις τους. Την ίδια ώρα οι επαγγελματοβιοτέχνες της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται στην πλατεία Δικαστηρίων. Οι κινητοποιήσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας, ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, διευκολύνοντας το δρόμο των πολυεθνικών μεγαλοκαταστημάτων για άλωση της αγοράς, θα κορυφωθούν στις 17 Φλεβάρη, με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους.


Αποφασισμένοι συνεχίζουν και οι καθηγητές την απεργιακή τους κινητοποίηση. Αύριο γίνεται εκ νέου συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας, ενώ την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί θα διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο. Συγκέντρωση πραγματοποιούν, επίσης και οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης, αύριο στις 10.30 το πρωί, στην Καμάρα.


ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Οι σ. Χαλάτσης Δημήτρης και Χαλάτση Ευσταθούλα από την ΚΟΒ Αγίου Νικολάου Πατησίων, προσφέρουν στο "Ρ" 100.000 δραχμές για την ενίσχυσή του, και 100.000 δρχ. για το λαό της ηρωικής Κούβας.



Καταθέσεις εξωτερικού
"Πρωταθλητές" στη ... φυγάδευση κερδών

Στο αστρονομικό ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δραχμών έχουν φτάσει οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, ενώ η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα είναι η καθημερινή πραγματικότητα για τους πολλούς


ΣΕΛ.  33
Ρούλα Κουκούλου
Επραξε στο ακέραιο το χρέος της

Εξι δεκαετίες πλούσιας και πολύμορφης προσφοράς και δράσης, για τα προβλήματα, τις ελπίδες και τα όνειρα του λαού μας και πάνω απ' όλα, την αταλάντευτη πίστη της στο ΚΚΕ, μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη η αξέχαστη συντρόφισσα Ρούλα Κουκούλου


ΣΕΛ.  10   -   11
Συνέντευξη
Τα "μηχανάκια" της τηλεοπτικής χειραγώγησης

Για τις τηλεοπτικές "μετρήσεις", την AGB και τη σχετική συζήτηση, που γίνεται τελευταία, μιλά στο "Ρ", ο Μ. Κοψίδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και μέλος του ΕΣΡ


ΣΕΛ.  9
Αλλοδαποί εργάτες
Θα υπάρξει, άραγε, νομιμοποίηση;

Σε κρίσιμη φάση έχει φτάσει, μετά από πολλές περιπέτειες, το θέμα της νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζόμενων στη χώρα μας. Τα διάφορα, όμως, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που βρίσκονται πάνω στα κυβερνητικά γραφεία δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα


ΣΕΛ.  36   -   37
Ενεργειακή πολιτική
Ολα στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων και, ταυτόχρονα, έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων του λαού και της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα της χώρας


ΣΕΛ.  16,    33
Ναυτεργάτες
Ενας αγώνας - παρακαταθήκη για το αύριο

Για τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών, τη σημασία και την επιτυχία της, αλλά και τις προοπτικές αυτού του αγώνα, μιλάνε στο "Ρ" συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"


ΣΕΛ.  25

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ