Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 1997

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Συνθλίβεται η Παιδεία στα κοιναγορίτικα γρανάζια

Σε αγώνες μαζικούς, συντονισμένους και αποφασιστικούς, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, καλεί τη νεολαία και τους εργαζόμενους το ΚΚΕ

Τους "ασκούς του Αιόλου" ανοίγει η κυβέρνηση στο χώρο της σκληρά δοκιμαζόμενης, ήδη, Παιδείας, με τα μέτρα της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, που ανακοινώθηκαν προχτές. Με προκάλυμμα το σύνθημα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος και την ελεύθερη, δήθεν, πρόσβαση στις ανώτερες και ανώτατες σχολές και αφού προηγήθηκε μια έντονη, πολύμηνη και πολύμορφη ζύμωση και προπαγάνδα της δήθεν αναγκαιότητας των μέτρων αυτών, από το σύνολο σχεδόν των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα στην προώθηση της νομοθέτησής τους, μέσα στο καλοκαίρι, ελπίζοντας στις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων, που θέλουν να εναρμονίσουν - υποτάξουν το εκπαιδευτικό σύστημα και την Παιδεία, γενικότερα, στις επιταγές της κοινοτικής "Λευκής Βίβλου" για την Παιδεία και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Γεγονός, που ομολόγησε, ουσιαστικά, στις επίσημες, προχτεσινές δηλώσεις του και ο υπουργός Παιδείας, αποδεχόμενος το "νόμο της προσφοράς και της ζήτησης", ως θεμέλιο της κυβερνητικής αντιμεταρρύθμισης.

Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ο αντιλαϊκός και αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας των μέτρων,τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και υπογραμμίζει: "Πρόκειται για μια συνολική, πολυμέτωπη επίθεση ενάντια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, με στόχο την ένταση της πνευματικής και υλικής της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ενιαία κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η δραματική υποβάθμιση των σπουδών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, η ιδιωτικοποίηση, η μεγιστοποίηση των ταξικών φραγμών, η κυριαρχία των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς, αναδεικνύονται μέσα από κάθε δέσμη των νέων μέτρων, συνεχίζει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και απαριθμεί ορισμένα αποκαλυπτικά και χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Η μετατροπή του Λυκείου σε μηχανισμό ταξικής διαλογής, μέσα από τις διαρκείς εξετάσεις.
  • Η αντικατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης, με ένα υποβαθμισμένο συνονθύλευμα κάθε εκπαιδευτικής μεταλυκειακής κατηγορίας, για σπουδές χωρίς αντίκρισμα.
  • Η αποσύνδεση των τίτλων σπουδών από τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος, ξεκινώντας από την κατάργηση της επετηρίδας στους διορισμούς των εκπαιδευτικών.
  • Η αξιολόγηση της εκπαίδευσης και των συντελεστών της, με κριτήριο την προσαρμοστικότητα στις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου.

"Αγώνες μαζικοί, συντονισμένοι και αποφασιστικοί, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι ο μόνος δρόμος",που στέκει μπροστά στη νεολαία και τους εργαζόμενους, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  2   -   3,    5   -   7


ΑΘΗΝΑ
Λιγοστεύουν δραματικά οι ελεύθεροι χώροι

Μισό τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της Αθήνας! Το ταλαιπωρημένο σώμα της πόλης βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα σε εκατομμύρια τόνους τσιμέντο. Λιγότεροι ελεύθεροι χώροι, λιγότερο πράσινο, λιγότερη επικοινωνία, λιγότερη άθληση. Τα οικονομικά συμφέροντα των οικοπεδοφάγων - που στήριξαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις - οδήγησαν στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της Αθήνας.

Μεγάλη έρευνα του "Ρ", που ξεκινά σήμερα, αναδεικνύει αυτή την τραγική πραγματικότητα. Μιλούν στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χρ. Λαζαρίδης και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής.


ΣΕΛ.  20   -   21
ΠΕΣΙΝΕ

Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Δίκαια αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ και το εφαρμοζόμενο, ήδη, από την εταιρία πρόγραμμα "Πρόκληση"


ΣΕΛ.  12
Εμποροι

Να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας

Για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της μεγάλης μάζας των μικρεμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μιλάνε στο "Ρ" οι συνδικαλιστές της ΑΣΕ, Ν. Ματζουράτος, Ν. Ρούσος και Γ. Βασιλόπουλος


ΣΕΛ.  14
Τράπεζες

Τι κρύβεται πίσω από τα τεράστια κέρδη

Ο συνδυασμός λιτότητας και τραπεζικής "απελευθέρωσης" είναι το "μείγμα", που οδήγησε στην προκλητική και τεράστια αύξηση των τραπεζικών κερδών


ΣΕΛ.  27
Ποντοπόροι ναυτεργάτες

Από αύριο τα ξημερώματα η 48ωρη απεργία

Η πρώτη, συντονισμένη απάντηση των ναυτεργατών στα προωθούμενα από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές μέτρα δίνεται αύριο τα ξημερώματα, καθώς ξεκινά η 48ωρη απεργία τους στα ποντοπόρα πλοία


ΣΕΛ.  13
Συνάντηση Μαδρίτης

Για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης

Ενα ενδιαφέρον άρθρο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης στη Μαδρίτη των κομμουνιστικών, προοδευτικών και αριστερών κομμάτων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης


ΣΕΛ.  8   -   9
Πολιτική

Μανιφέστο του νεοφιλελευθερισμού

Την "πυξίδα", για τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο οδηγούνται ήδη οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, αποτελεί το κείμενο κατευθύνσεων της Επιτροπής των ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών και Λαϊκών κομμάτων


ΣΕΛ.  10   -   11

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ