Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996

Μήνυμα αντίστασης με ψήφο στις Πανσπουδαστικές Κινήσεις
  • Σήμερα οι εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • Ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στους συλλόγους
  • Οι ΠΚΣ, ο μόνος αριστερός πόλος αντίστασης σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΣΕΛ.  20,   21

ΕΡΓΟ - ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
ΔΡΟΜΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ
από την Ελευσίνα στα Σπάτα

Ανατέθηκε η περιφερειακή λεωφόρος, που θα γίνει σχεδόν αποκλειστικά με χρήματα, τα οποία θα εξασφαλίσει ο κρατικός κορβανάς και με διόδια, αλλά για 23 χρόνια θα την εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία των μεγαλοεπιχειρηματιών

Μετά τα Σπάτα και το Ρίο - Αντίρριο, σειρά στην αλυσίδα των σκανδαλωδών συμβάσεων παίρνει ένα ακόμη "μεγάλο έργο": Η λεωφόρος Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων - Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού. Ενα έργο, που έρχεται να ικανοποιήσει, σε μεγάλο βαθμό, τις ανάγκες του άλλου "μεγάλου έργου", του αεροδρομίου των Σπάτων.

Με τη ληστρική, εις βάρος του δημοσίου και του ελληνικού λαού, αυτή σύμβαση, με την οποία συνεχίζεται το "μεγάλο φαγοπότι", μόνες κερδισμένες θα είναι 14 μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρίες και μία γαλλική. Η συμμετοχή τους σε χρήμα στο έργο, που είναι προϋπολογισμού 600 δισ. δραχμών, στην καλύτερη περίπτωση, θα φτάσει τα 43,7 δισ. δρχ (!), ενώ αναλαμβάνουν την αποκλειστική εκμετάλλευσή του για 23 ολόκληρα χρόνια.

Μόνοι χαμένοι θα είναι οι κάτοικοι της Αττικής και ολόκληρης της χώρας, που θα πληρώσουν με τη φορολογία και τα υψηλά διόδια (1.000 δρχ.), όχι μόνο το κόστος κατασκευής και τα δάνεια, που θα ληφθούν με εγγύηση του δημοσίου, αλλά και τα τεράστια κέρδη των εργολάβων. Για το λόγο αυτό, έχει προβλεφτεί και το αντίστοιχο "εισπρακτικό δίχτυ", αφού η λεωφόρος θα περιζώνει την πρωτεύουσα, σαν ένα απέραντο σινικό τείχος και θα διαθέτει 33 ανισόπεδους κόμβους - σταθμούς διοδίων, που θα εκτείνονται από την Ελευσίνα μέχρι το Κορωπί και από το Σταυρό Αγίας Παρασκευής μέχρι την Καισαριανή.


ΣΕΛ.  18

Να απαγορεύσει επ' αόριστον τις εξαγωγές βοοειδών ζωντανών, βοδινού κρέατος και των - παραγώγων - προϊόντων από τη Μ. Βρετανία, αποφάσισε, επιτέλους χτες, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κύριο, όμως, είναι ότι, με αφορμή τις "τρελές αγελάδες", αποκαλύπτεται ένα επικίνδυνο μέχρι και εγκληματικό παιχνίδι εις βάρος των λαών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου από τους ιθύνοντες της Μ. Βρετανίας, του Διευθυντηρίου και της Κομισιόν.

Οπως κατάγγειλε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ γνώριζαν από χρόνια την ύπαρξη της ασθένειας, όχι μόνο δεν πήραν μέτρα για την αντιμετώπισή της, αλλά και αποσιώπησαν τους κινδύνους, αφήνοντας απροστάτευτους τους καταναλωτές.


ΣΕΛ.  27

Εγκληματική αναξιοπιστία

Στους δρόμους βγάζει ξανά τους εργάτες και τους άνεργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η αντεργατική και, ταυτόχρονα, αναξιόπιστη και αφερέγγυα κυβερνητική πολιτική. Είκοσι έξι (26) σημεία είχε η συμφωνία, που υπέγραψαν, τον περασμένο Νοέμβρη, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τα σωματεία των εργαζομένων. Μια συμφωνία, που αφορούσε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, καθώς επίσης και τη στοιχειώδη προστασία των ανέργων, σ' ένα χώρο, όπου η ανεργία έχει φτάσει στο πρωτοφανές μέγεθος του 75 - 80%! Μια συμφωνία, που υπογράφτηκε κάτω από την πίεση ενός πολύμηνου σκληρού αγώνα, ο οποίος μάλιστα χτυπήθηκε ανελέητα από το κράτος του "νόμου" και του αστυνόμου, στα γνωστά εκτεταμένα επεισόδια, που μετέτρεψαν το πρώτο λιμάνι της χώρας σε πεδίο μάχης.

Πέντε μήνες μετά, η συμφωνία αυτή παραμένει ουσιαστικά νεκρό γράμμα. Η υπογραφή της κυβέρνησης αναζητά ακόμα και για μια ακόμα φορά "εγγυητές"! Η ανεργία στη Ζώνη "βρικολάκιασε". Ενας οικονομικός πνεύμονας, για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, μαραζώνει εξαιτίας μιας απαράδεκτης πολιτικής, που υπακούει μόνο σε έξωθεν εντολές και στις επιδιώξεις των πολυεθνικών, για το μαρασμό της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα!

Σ' αυτή την αντεργατική, αντιαναπτυξιακή, αναξιόπιστη και αφερέγγυα πολιτική, αντιδρούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ζώνης, οι οποίοι έχουν δείξει ότι ξέρουν και να παλεύουν και να νικάνε!


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Οι ΠΕΡΙΚΛΗΣ και ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, από τη Θεσσαλονίκη, προσφέρουν δεύτερη δόση 150.000 δρχ., στη μνήμη των ηρωικών νεκρών αγωνιστών, επώνυμων και ανώνυμων, του Νομού Κιλκίς.


Νέες προκλητικές ανατιμήσεις στα καύσιμα

Ακόμα πιο ακριβή από σήμερα, κατά 1,4 δρχ. η βενζίνη και 4,3 δρχ. το ντίζελ. Η κυβέρνηση και πάλι επικαλείται υποκριτικά τις διεθνείς τάσεις, αποκρύπτοντας τις μεθοδεύσεις των αρμοδίων να "φορτώνουν" τις τιμές με φόρους


ΣΕΛ.  15
Στο δρόμο του αγώνα, επαγγελματίες και έμποροι

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την Κυριακή, κλιμακώνονται στην περιφέρεια οι αγώνες των επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων όλης της χώρας, με βάση την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ για πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Την Κυριακή πραγματοποιείται συγκέντρωση στη Λάρισα, τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη στα Γιάννενα


ΣΕΛ.  16
Αρχίζει αύριο η Διακυβερνητική για το Μάαστριχτ

Αρχίζει αύριο στο Τορίνο η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει και εξωραϊσει τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα στην ΕΕ και περιορίστηκε να εκφράσει τη λύπη της για τον αποκλεισμό του Ευρωκοινοβουλίου από τις εργασίες της Διάσκεψης


ΣΕΛ.  7
Καμιά δέσμευση απ' την κυβέρνηση

Συμμετοχή 80% είχε η χτεσινή πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία προχωρά σε 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη μετά τις αρνητικές απαντήσεις της κυβέρνησης


ΣΕΛ.  25

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ