Σελ. /56
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 1996

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΕΛ
Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ απαιτεί το 58% των Ελλήνων

Εντελώς έκθετη η κυβέρνηση. Νέα δυναμική προσλαμβάνει η πρόταση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, απαιτεί η απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό στοιχείο των λαϊκών διαθέσεων, που αποκαλύπτει δημοσκόπηση της εταιρίας ΔΗΜΕΛ,έρχεται να δώσει νέο βάρος και δυναμική στην αντίστοιχη πρόταση του ΚΚΕ και να κάνει εντελώς μετέωρη και ανακόλουθη τη μέχρι σήμερα αρνητική στάση της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και στο διάστημα από τις 23 έως τις 29 Μάρτη, το 58% θέλει να γίνει δημοψήφισμα, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ μόνο το 24% απαντά αρνητικά και το 18% δεν απαντά. Είναι χαρακτηριστικό πως η τάση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι απόλυτη πλειοψηφία σε όλους σχεδόν τους κομματικούς σχηματισμούς. Ακόμη και στο χώρο της ΝΔ, στο μόνο κόμμα όπου δεν είναι απόλυτη πλειοψηφία, η τάση αυτή πλειοψηφεί σχετικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας. Οι αρνητικές γνώμες, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενισχύονται παραπέρα, σε σύγκριση με παλιότερες έρευνες και συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 43%,αφήνοντας τις θετικές στο 35%.

Τόσο τα παραπάνω στοιχεία, όσο και αυτά που φανερώνουν τις διαθέσεις των εργαζομένων, έναντι της σχετικής με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στάσης και θέσης των κομμάτων, οδηγούν σε σημαντικά και γενικότερα συμπεράσματα, για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων:

  • Η συνολική πολιτική συμπεριφορά των εργαζομένων επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις πολύμορφες και σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες, που συνεπάγεται η υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ εις βάρος της χώρας.
  • Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα οξυνόμενα συνεχώς οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, μετατρέπεται σ' έναν αντικειμενικό και σημαντικό μοχλό σοβαρής ενίσχυσης της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ, αφού είναι το μοναδικό κόμμα, που ριζικά και κατηγορηματικά αντιμάχεται την περιβόητη λογική του "μονόδρομου" της ΕΕ.

ΣΕΛ.  11

Στα 650 δισεκατομμύρια τα χρέη στο ΙΚΑ

Αποκλειστικό

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες στραγγαλίζουν το ΙΚΑ. Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνταξιούχων

Την ώρα που η κυβέρνηση ομφαλοσκοπεί για τα 116,4 δισ., που απαιτούνται για την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, οι οφειλέτες προς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας συνεχίζουν ανενόχλητοι την ασυδοσία τους. Τα χρέη τους έφτασαν τα 296 δισ. - και μαζί με τα πρόσθετα τέλη προσεγγίζουν τα 650 δισ. Πρωταγωνιστής σ' αυτό το άλμα είναι ο ιδιωτικός τομέας, του οποίου τα χρέη έφτασαν πια - χωρίς τα πρόσθετα τέλη - τα 208 δισ.

Οπως απέδειξε ένας δειγματοληπτικός έλεγχος του ΙΚΑ, οι δύο απ' τους πέντε εργοδότες - πλην των οικοδομών - είναι οφειλέτες προς το Ιδρυμα. Και, όπως πάντα, οι "μεγάλοι" έχουν τα μεγάλα χρέη. Μόνο τετρακόσιοι μεγαλοοφειλέτες, με χρέη μεγαλύτερα των 100 εκατ., χρωστούν το ένα τρίτο των οφειλών.


ΣΕΛ.  20,    37

Ηταν 21 χρόνων!

Σάββατο, 8.30 το πρωί. Ο Νικηφόρος Λούπας, που ήρθε από την Αλβανία στην Ελλάδα να βρει τον "παράδεισο", βρήκε τον πιο φριχτό θάνατο, την ώρα που μοχθούσε για να βγάλει το μεροκάματο της πείνας στο μηχανουργείο "Τριβιοσπαστηροτεχνική" στη Δραπετσώνα! Ο τόρνος τού μάγκωσε τα ρούχα, τον εγκλώβισε και τον κομμάτιασε! Είχε συμπληρώσει 15 μέρες δουλιά, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ, όπως καταγγέλλουν αυτοί που δούλευαν μαζί του! Και το πιο τραγικό απ' όλα: Ηταν μόλις 21 χρόνων!

Κλειστό βρήκαν το μηχανουργείο οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά που έσπευσαν. Κλειστό βρήκαν, όμως, και το ΚΕΠΕΚ, το Κέντρο Ελέγχου - Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου!


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Η σ. ΟΡΣΑ προσφέρει 200.000 δραχμές για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, στη μνήμη των γονιών της Χαρίλαου και Αγγελικής, των σκοτωμένων αδελφών της Αλέκου και Τάκη και των συντρόφων της ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, που τον μεν Νίκο εκτέλεσαν στις 30-3-1952, ο δε Γιώργος πέθανε ξαφνικά στις 22-3-1972.
  • Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ προσφέρει, προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, 500.000 δρχ. (δεύτερη δόση).
  • Η σ. Χ. από τη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη του συντρόφου της Α., προσφέρει 150.000 δραχμές.
  • Ο ΗΛΙΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ,παλιός τσαγκάρης, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Νικολάου" Ανω Λιοσίων, 100.000 δρχ.


Αλέκα Παπαρήγα
Η απάντηση των κομμουνιστών στα σημερινά αδιέξοδα

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα, σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος για το 15ο Συνέδριο


ΣΕΛ.  6   -   7
Ρεπορτάζ
Τα ... διπλά βιβλία του υπουργείου Οικονομικών

Αποκαλυπτικά στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Υπερκοστολογήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων, παράνομες προσλήψεις και ... περίεργες αναθέσεις έργων


ΣΕΛ.  17   -   19
Αποστολή
Η Πάτρα της ανεργίας και των προβλημάτων

Σε συνεχή επιδείνωση τα προβλήματα των εργαζομένων στην πρωτεύουσα της Αχαϊας. Λάστιχο οι εργασιακές σχέσεις, συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων


ΣΕΛ.  28   -   29
Ερευνα
Οι σύγχρονοι "σκλάβοι" και οι Αλβανοκυνηγοί

Περίπου 470.000 Αλβανοί ζουν μέσα σε συνθήκες διαρκούς ανασφάλειας, με συνεχή το φόβο της απέλασης, χωρίς δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και την εκπαίδευση, χωρίς κοινωνική και πολιτική συμμετοχή


ΣΕΛ.  38   -   40

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ